Ηχηρή απάντηση στην άσκηση λογοκρισίας από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη στο έργο τέχνης της Γεωργίας Λαλέ στο προξενείο της Νέας Υόρκης. Αυτή τη φορά, η σκληρή κριτική έρχεται από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σε ανακοίνωσή της με τίτλο: «H ανελευθερία της τέχνης και το ασφαλές κυβερνητικό της λιμάνι».
«Η άμεση συμμόρφωση του υπουργού Εξωτερικών και καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου σε ακροδεξιά κελεύσματα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί εντολή για απόσυρση καλλιτεχνικού έργου της δημιουργού Γεωργίας Λαλέ (Georgia Lale) από έκθεση στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη με θέμα την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες, συνιστά ωμή λογοκρισία και σοβαρή παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας της τέχνης», αναφέρει σε αυστηρό ύφος η ανακοίνωση.
«Το επίμαχο καλλιτεχνικό έργο, συρραφή από σεντόνια πάνω στα οποία γυναίκες είχαν κακοποιηθεί ή δολοφονηθεί, ενεργοποίησε την alt-right υστερία, η οποία αρέσκεται να "θυματοποιεί" τα σύμβολα προκειμένου να ενισχύσει τη ρητορική της. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής του κόμματος "Νίκη", το αίμα των γυναικών φαίνεται πως δεν είναι αρκετά τιμημένο και μετατρέπει τα σεντόνια που πότισε σε ροζ "κουρέλια" που προσβάλλουν το εθνικό μας σύμβολο», προστίθεται από την Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
«Είναι άξιο απορίας γιατί η κυβέρνηση εγκατέλειψε τόσο αβασάνιστα το ένδυμα του φιλελευθερισμού, με αντανακλαστικά που δεν έχει μέχρι σήμερα επιδείξει στην αντιμετώπιση της ίδιας της έμφυλης βίας», σχολιάζεται.
«Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, πως "υπάρχουν πράγματα που είναι ιερά και πάνω από την τέχνη", παραβλέπει τη συνταγματική κατοχύρωση της καλλιτεχνικής έκφρασης ως ανεπιφύλακτου δικαιώματος, καθώς η τέχνη, για να είναι διεισδυτική και επιδραστική, δεν περιχαρακώνεται στα συνήθη κοινωνικά όρια και δεν γνωρίζει "ιερά". Το φερόμενο ως επιχείρημα "κύκλων" του υπουργείου, ότι το έργο "θα μπορούσε να υπάρχει σε ιδιωτική έκθεση, όμως όχι σε κτίριο του σκληρού πυρήνα του κράτους", παραβλέπει το δεδομένο πως ακόμη και οι δημόσιες αρχές δεν επιτρέπεται να αναιρούν προηγούμενες επιλογές έκθεσης ή υποστήριξης καλλιτεχνικών δημιουργιών µε κριτήρια άλλα πλην των αµιγώς καλλιτεχνικών», λέει χαρακτηριστικά η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και παραπέμπει σε υπόθεση του 2005.
«Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία της για την παρουσία της ακροδεξιάς στο κοινοβούλιο. Είναι, όμως, ακόμη πιο επικίνδυνη για τη δημοκρατία η διάχυση της ακροδεξιάς δυσανεξίας απέναντι σε θεμελιώδη δικαιώματα. Ανελεύθερες πρακτικές δεν είναι ποτέ δυνατό να στηριχθούν στην επίκληση εθνικών συμβόλων, ένα εκ των οποίων άλλωστε δεν έχει παύσει να είναι ο "Ύμνος εις την Ελευθερίαν"», καταλήγει η ανακοίνωση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας