Στις αρχές Οκτωβρίου, η Χαντίτζα βρέθηκε ξανά στα Κύθηρα έναν χρόνο μετά το τραγικό ναυάγιο στις 5 Οκτωβρίου 2022, όταν ιστιοφόρο με τουλάχιστον 95 πρόσφυγες προσέκρουσε στα βράχια στην περιοχή Διακόφτι. Χάρη στην κινητοποίηση των ντόπιων, που έσπευσαν να συνδράμουν στη μάχη με τα κύματα, 80 ναυαγοί σώθηκαν από βέβαιο πνιγμό, αλλά τουλάχιστον 15 βρέθηκαν νεκροί ή αγνοούνται.
Η Χαντίτζα σώθηκε, αλλά ο σύζυγός της ο Αμπντούλ δεν τα κατάφερε. Την περασμένη εβδομάδα, στις 5 Οκτωβρίου, ανήμερα της θλιβερής επετείου, η Χαντίτζα μίλησε σε περισσότερους από 100 ανθρώπους που συμμετείχαν σε εκδήλωση μνήμης στην παραλία στο Διακόφτι, ντόπιοι που έκαναν τα πάντα το μοιραίο βράδυ για να διασώσουν τους ναυαγούς και να δείξουν την αλληλεγγύη τους. Για την εκδήλωση ταξίδεψαν στα Κύθηρα 25 άνθρωποι από το Αμβούργο, την Ερφούρτη, το Βερολίνο και την Αθήνα, ανάμεσά τους 12 επιζώντες, συγγενείς αγνοουμένων και αλληλέγγυοι.
«Στέκομαι εδώ και θέλω να σας πω τόσα πολλά. Ομως τα κύματα που ακούω πίσω μου με στεναχωρούν πολύ και δεν βρίσκω τις λέξεις. Θέλω να σας πω ποια ήταν τα τελευταία λόγια του συζύγου μου. Είπε: “Ποιος θα μας σώσει εδώ;”. Ηρθατε και με κίνδυνο της ζωής σας μας σώσατε. Είμαστε εδώ για να σας ευχαριστήσουμε. Σας αγκαλιάζουμε, είμαστε μια οικογένεια τώρα, δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ. Σας ευχαριστούμε!», είπε η Χαντίτζα.
Αλλοι επιζώντες που δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν παρακολουθούσαν ζωντανά στο διαδίκτυο, κάποιοι είχαν στείλει ένα σύντομο γραπτό κείμενο ή ένα ηχητικό μήνυμα για να ακουστούν.
Η φωτογράφος Μάριλη Στρουξ, ακτιβίστρια της ομάδας w2eu (http://kithira.w2eu.net/), κατέγραψε σπαρακτικά στιγμιότυπα της συγκινητικής εκδήλωσης. «Μια ηλικιωμένη κυρία με μαύρα καθόταν σε μια καρέκλα στην παραλία για δύο ολόκληρες ώρες και άκουγε με προσοχή όλες τις ομιλίες που μεταφράστηκαν στα φαρσί, στα γερμανικά και στα ελληνικά.
Τέσσερις λιμενικοί, ένας ιερέας, ένας δάσκαλος με τους μικρούς του μαθητές, πολλοί άνθρωποι που προσέφεραν τη στήριξή τους εκείνες τις μέρες με ό,τι είχαν, όλοι τους δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι οι άνθρωποι επέστρεψαν, ότι είχαν τη δύναμη να επιστρέψουν και ότι είχαν κρατήσει χώρο στην καρδιά τους», γράφει σε άρθρο που δημοσιεύεται στην efsyn.gr («Tαξίδι στα Κύθηρα ένα χρόνο μετά»).
Την προηγουμένη, οι επιζώντες κάλεσαν τους διασώστες τους σε ευχαριστήριο δείπνο με αφγανικά φαγητά στην πανέμορφη ρεματιά του Αμήρ Αλί, στο βόρειο μέρος του νησιού. «Εδώ μπόρεσαν να αγκαλιάσουν ο ένας τον άλλον για πρώτη φορά μπροστά σε κόσμο και να ανταλλάξουν ιδέες. Πολλοί ντόπιοι είπαν ότι δεν μιλούν σε κανέναν για εκείνη τη νύχτα, δεν θέλουν να επιβαρύνουν τις οικογένειές τους, αλλά οι εικόνες έρχονται συνεχώς μπροστά στα μάτια τους. Τώρα με αυτό το ταξίδι είχαν επιτέλους κάποιον με τον οποίο μπορούσαν να μοιραστούν τις οδυνηρές τους εμπειρίες», επισημαίνει η κ. Στρουξ.
Ανάμεσα στους ντόπιους, ο Δημήτρης που το μοιραίο βράδυ πήρε τον γερανό του θείου του και στάθηκε στην άκρη του γκρεμού, σώζοντας πολλούς. Ο Κώστας, που τράβηξε με σκοινί αρκετούς από τη θάλασσα, συμμετείχε στην εκδήλωση μνήμης παίζοντας κλαρίνο. Ο αντιδήμαρχος και εθελοντής πυροσβέστης που προσέφερε διακριτικά πολύτιμη βοήθεια. Ο πυροσβέστης Σπύρος, που μαζί με δύο συναδέλφους του κατέβηκε στην επικίνδυνη πλαγιά με τον ατομικό του εξοπλισμό για να καθοδηγήσει τους ανθρώπους πώς να τραβήξουν το σκοινί. Ανθρωποι που τις επόμενες μέρες μαγείρεψαν, έφεραν ρούχα, περιποιήθηκαν τραύματα, παρηγόρησαν, απάντησαν σε ερωτήσεις, συμπαραστάθηκαν στους συγγενείς που έρχονταν από το εξωτερικό, βοήθησαν με τη γραφειοκρατία.
Καταγράφει τις αντιδράσεις τους η Μ. Στρουξ: «“Δεν βγάζω τα γυαλιά ηλίου και καταλαβαίνεις γιατί”, είπε ο Γιάννης. Και ο άλλος Γιάννης, ο μάγειρας, που αφού έσωσε κόσμο, άνοιξε την κουζίνα της ταβέρνας του και μαγείρεψε ό,τι είχε για τους επιζώντες, λέει: “Η αλληλεγγύη είναι ένα τσουκάλι”».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας