Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιατί κρύβουν την έρευνα του Ναυτοδικείου για το ναυάγιο της Πύλου;

Πυκνό σκοτάδι καλύπτει την έναρξη προκαταρκτικής εξέτασης από το Ναυτοδικείο Πειραιά για τις συνθήκες του πολύνεκρου ναυαγίου της Πύλου, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι πρώτοι μάρτυρες κατέθεσαν πριν καν γίνει γνωστό δημοσίως ότι διεξάγεται έρευνα. Μάλιστα, όχι μόνο έγινε γνωστή με καθυστέρηση η διεξαγωγή της έρευνας, αφού είχε ήδη ξεκινήσει, αλλά επιπροσθέτως η γνωστοποίηση δεν έγινε από τις ελληνικές αρχές, αλλά από την επίτροπο της Ε.Ε., Ιλβα Γιόχανσον, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, της γνωστής LIBE, την περασμένη Πέμπτη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η προκαταρκτική έρευνα του Ναυτοδικείου Πειραιά ξεκίνησε ύστερα από τις δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστα Μαργέλη την επομένη του ναυαγίου. Ο κ. Μαργέλης διαπίστωνε ότι «προκύπτουν τεράστιες ποινικές ευθύνες των ελληνικών λιμενικών αρχών και των λοιπών παραγόντων», ζητούσε «άμεσα να διερευνηθούν» και καλούσε την εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας «να διατάξει αυτεπάγγελτα παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση για την τέλεση αδικημάτων, κακουργηματικής μάλιστα μορφής, ιδίως της ανθρωποκτονίας με παράλειψη κατά συρροή σύμφωνα με το άρθρο 299/15 του Ποινικού Κώδικα».

Φαίνεται ότι οι εισαγγελικές αρχές ένιωσαν την υποχρέωση να ανταποκριθούν, αλλά το έκαναν σε συνθήκες άκρας μυστικότητας όχι μόνο για το περιεχόμενο αλλά και για το ίδιο το γεγονός της διεξαγωγής της προκαταρκτικής εξέτασης. Η μυστικότητα αυτή εγείρει ερωτήματα και θεωρείται εξαιρετικά ασυνήθιστη, και μάλιστα για μια τόσο σοβαρή υπόθεση με εκατοντάδες νεκρούς, που απασχολεί με έντονο τρόπο επί σειρά εβδομάδων την ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη και στην οποία μάλιστα εμπλέκονται κρατικές αρχές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η άλλη, παράλληλη έρευνα της Εισαγγελίας Καλαμάτας για τον εντοπισμό τυχόν διακινητών ανάμεσα στους επιζώντες συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας από την πρώτη στιγμή, με δηλώσεις μάλιστα κυβερνητικών αξιωματούχων που σχεδόν προανήγγελλαν και το αποτέλεσμα της έρευνας, και σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον των περισσότερων μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, που δημοσιοποίησαν αυτούσια στοιχεία από τη δικογραφία.

Η αποκάλυψη της έρευνας από την Ευρωπαία επίτροπο στο Ευρωκοινοβούλιο εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση. Η κ. Γιόχανσον αισθάνθηκε την ανάγκη να επισημάνει ότι μίλησε την προηγουμένη με τους υπουργούς Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, και Μετανάστευσης, Δημήτρη Καιρίδη, και πρόσθεσε ότι «οι υπηρεσίες μου βρίσκονται σε επαφή με τον εισαγγελέα για να βεβαιωθώ ότι υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη». Προφανώς οι διαβεβαιώσεις των δύο υπουργών δεν στάθηκαν αρκετές για την κ. Γιόχανσον.

Είναι άλλωστε γνωστή διεθνώς η αξιοπιστία του κ. Βαρβιτσιώτη από τους χειρισμούς και τις δηλώσεις του στο πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι τον Ιανουάριο του 2014 για το οποίο καταδικάστηκε η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), ενώ η διερεύνηση της υπόθεσης στο Ναυτοδικείο Πειραιά κατέληξε στο αρχείο. Αλλά και οι δηλώσεις του κ. Καιρίδη στα μέσα ενημέρωσης και στο βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δεν προδιαθέτουν για κάτι διαφορετικό.

Η μυστικότητα που καλύπτει την προκαταρκτική εξέταση του Ναυτοδικείου Πειραιά συγκρούεται με το αίτημα της διαφάνειας στη διερεύνηση παρόμοιων υποθέσεων, που έχουν διατυπώσει εδώ και καιρό οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί, από το Συμβούλιο της Ευρώπης μέχρι τον ΟΗΕ και από τη Frontex μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αξιωματούχος Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex, Τζόνας Γκρίμχεντεν, σημείωσε στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή του για την περίοδο Φεβρουαρίου – Απριλίου 2023 ότι, παρά το σχέδιο δράσης που συμφώνησε η Ελλάδα με τη Frontex για την αντιμετώπιση των αναφορών σε επαναπροωθήσεις, στις οποίες ήταν πρωταθλήτρια το 2022 η Ελλάδα και με διαφορά, δεν υπήρξε καμία βελτίωση στο πεδίο και η Ελλάδα δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της να τοποθετήσει κάμερες σε σκάφη του Λιμενικού, οι οποίες δεν τοποθετήθηκαν ή δεν λειτουργούν. Ο κ. Γκρίμχεντεν σημείωσε μάλιστα ότι στην υπόθεση επαναπροώθησης διερμηνέα της Frontex εντός του 2021 εξακολουθεί να μην υπάρχει ενημέρωση για ποινική έρευνα σε εξέλιξη, παρότι υπήρξε αναφορά στην Εισαγγελία στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ότι και τα αποτελέσματα της έρευνας του Συνηγόρου του Πολίτη θα έπρεπε να είναι άμεσα.

Καταπέλτης ήταν η ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων (Renew) Σοφί Ιντ’ Βελτ στο Ευρωκοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη. Σημείωσε απευθυνόμενη στην κ. Γιόχανσον: «Είναι πραγματικά αφελές να λέμε ότι οι ελληνικές αρχές θα φροντίσουν το ζήτημα και πως μπορούμε να τις εμπιστευθούμε. Αναφερθήκατε στο Ναυτοδικείο, στην ελληνική Δικαιοσύνη. Το συναντήσαμε και στην υπόθεση του Φαρμακονησίου. Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το ΕΔΔΑ, η κατάσταση παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες. Αν βλέπετε λοιπόν πως αυτό το Ναυτοδικείο δεν είναι αξιόπιστο, τότε γιατί το εμπιστευόμαστε σε αυτή την υπόθεση; Το λιγότερο που μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακόμα κι αν δεν έχει νομικές αρμοδιότητες, είναι να ασκήσει πολιτική πίεση στην Ελλάδα ώστε να επιτρέψει μια διεθνή, ανεξάρτητη έρευνα πριν καταστραφούν όλα τα στοιχεία».

Αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής LIBE, Χουάν Φερνάντο Λοπέζ Αγκιλάρ, με επιστολή του στην ελληνική κυβέρνηση και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 28 Ιουνίου εξέφραζε εμμέσως τη δυσπιστία του για την αξιοπιστία των ελληνικών αρχών και ζητούσε «ανεξάρτητη και διαφανή διεθνή έρευνα από ένα καθιερωμένο και αρμόδιο διεθνές σώμα, όπως η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες ή από κοινού τα σχετικά όργανα του ΟΗΕ, ιδίως ο ειδικός εισηγητής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Μεταναστών».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Γιατί κρύβουν την έρευνα του Ναυτοδικείου για το ναυάγιο της Πύλου;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας