Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΓΤΠΔ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ευρωπαϊκή διάσκεψη στη Βουλιαγμένη με σκληρή αντιπροσφυγική ατζέντα

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της κατασκευής και της συντήρησης φράχτη στα ευρωπαϊκά σύνορα, ενίσχυση της αποτροπής προσφύγων με κάθε μέσο, επιτάχυνση απελάσεων, εξωτερίκευση της διαδικασίας ασύλου, ένα ολόκληρο οπλοστάσιο σκληρών αντιπροσφυγικών πολιτικών συνομολογούν τα 15 ευρωπαϊκά κράτη που μετείχαν στη 2η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τη Διαχείριση των Συνόρων στη Βουλιαγμένη της Αθήνας, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ανάμεσά τους χώρες που πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια στο μέτωπο των σκληρών, αν όχι αντιδραστικών πολιτικών της Ευρώπης, με επίκεντρο τις χώρες του Βίζεγκραντ: Αυστρία, Βουλγαρία, Δανία, Εσθονία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία και φυσικά Ελλάδα, η οποία φιλοξένησε τη διάσκεψη.

Υστερα από οκτώ παραγράφους όπου αναπτύσσονται οι αντιπροσφυγικές θέσεις τους που θα κρατήσουν μακριά από την ευρωπαϊκή επικράτεια και χωρίς διεθνή προστασία τους πρόσφυγες που ζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη, η ένατη και τελευταία παράγραφος της κοινής δήλωσης των χωρών εξαιρεί ρητά μόνο τους πρόσφυγες από την Ουκρανία. «Δεσμευόμαστε να προσφέρουμε προστασία σε όσους έχουν ανάγκη. Από αυτήν την άποψη, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον ουκρανικό λαό που διαφεύγει από τον βίαιο επιθετικό πόλεμο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας», αναφέρει.

Αλλά και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της διάσκεψης, διαχώρισε την προστασία που πρέπει να παρέχεται στους πρόσφυγες από την Ουκρανία από άλλους πρόσφυγες, για παράδειγμα τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας, στους οποίους επιφυλάσσει φράχτη στον Εβρο και επιχειρήσεις αποτροπής, εκτός από όσους λίγους καταφέρουν να βγάλουν ανθρωπιστικές βίζες που διαθέτουν κάποια ευρωπαϊκά κράτη, κυρίως σε συγγενείς ανθρώπων που ζουν ήδη στην Ευρώπη.

«Δεν είναι συγκρίσιμες οι περιπτώσεις της παράνομης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία παραμένει εδώ και 12 μήνες σε εμπόλεμη κατάσταση, είναι καθημερινός ο κίνδυνος για τις οικογένειες που μένουν εκεί και γι’ αυτό η Ε.Ε. ενεργοποίησε τη συμφωνία του 2001 και διέκοψε και την εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου, προσφέροντας έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο προστασίας.

Στην Τουρκία μιλάμε για μια ανθρωπιστική κρίση. Αυτό δεν λύνεται με μαζικές μετακινήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Νομίζω από την πρώτη στιγμή στην περίπτωση της Τουρκίας κινηθήκαμε άμεσα. Η Ευρώπη δεν θα ανοίξει τα σύνορά της για ανθρώπους που έχουν οικονομικούς λόγους με έναν μη οργανωμένο τρόπο και η χώρα μας θα συνεχίσει να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.», είπε ο κ. Μηταράκης.

Δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρξει αύξηση της ροής προσφύγων (τους ονόμασε «οικονομικούς μετανάστες»), Τούρκων ή άλλων προσφύγων που ζούσαν στην Τουρκία. «Προτεραιότητα είναι να προλάβουμε λύνοντας την ανθρωπιστική κρίση εντός Τουρκίας και Συρίας πριν υπάρξει αυτή η κίνηση. Αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε κάτι διαφορετικό στα σύνορά μας», σημείωσε.

Από την πλευρά της, η αρμόδια επίτροπος της Ε.Ε., Ιλβα Γιόχανσον, μίλησε για την ανάγκη ενός νέου Κανονισμού του Δουβλίνου, με αναλογική μετεγκατάσταση προσφύγων και διαμοιρασμό, όπως και ενίσχυση των ελέγχων στη Ζώνη Σένγκεν. Η κ. Γιόχανσον ανέφερε ως υποδειγματική τη λειτουργία του συστήματος φύλαξης συνόρων, με τα ευρωπαϊκά κράτη να αναλαμβάνουν το κόστος της δημιουργίας και συντήρησης φράχτη και την Ε.Ε. να αναλαμβάνει το κόστος της προμήθειας και λειτουργίας υπερσυστημάτων τεχνολογικής επιτήρησης.

Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στα γεγονότα στα σύνορα Πολωνίας με τη Λευκορωσία, αλλά απέφυγε την οποιαδήποτε αναφορά στα γεγονότα στον Εβρο τον Μάρτιο του 2020, αδειάζοντας εμμέσως πλην σαφώς την ελληνική κυβέρνηση που κάνει λόγο για υβριδικό πόλεμο εκ μέρους της Τουρκίας μέσω προσφύγων. Τέλος, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία, σημείωσε ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η ήττα του Πούτιν και η νίκη της Ουκρανίας και της Ε.Ε., καθώς διακυβεύονται η δημοκρατία και η ασφάλεια στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ευρωπαϊκή διάσκεψη στη Βουλιαγμένη με σκληρή αντιπροσφυγική ατζέντα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας