Ο υπ. Μετανάστευσης καταλόγισε προσπάθεια παρέμβασης στη Δικαιοσύνη στα δημοσιεύματα για τις διώξεις κατά των υπερασπιστών δικαιωμάτων, Παναγιώτη Δημητρά και Τόμι Ολσεν, ωστόσο είναι ο ίδιος που έχει σπεύσει με σειρά συνεντεύξεων να προαναγγείλει και εν συνεχεία να υιοθετήσει τις κατηγορίες κατά των δύο ακτιβιστών
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, έσπευσε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» σχετικά με τις διώξεις κατά των υπερασπιστών δικαιωμάτων, Παναγιώτη Δημητρά (Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι) και Τόμι Ολσεν (Aegean Boat Report) («Διεθνής ανησυχία για τη δίωξη σε Δημητρά - Ολσεν», «Ελλάδα όπως Ουγγαρία;»).
«Δεν θα έλεγα ότι ήταν έκπληξη, αλλά με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η “Εφ.Συν.” προσπαθεί να προκαταβάλει τη δικαιοσύνη για μια ποινική υπόθεση. Μια υπόθεση για την οποία, σε αντίθεση με ό,τι ψευδώς προκρίνει η εφημερίδα, το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση.
Η ταμπέλα “ΜΚΟ” και ο “ακτιβισμός” δεν προσδίδουν ασυλία σε ποινικά κολάσιμες συμπεριφορές, όπως η παράνομη διακίνηση μεταναστών ή το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Επί συγκεκριμένων υποθέσεων, ο μόνος αρμόδιος να κρίνει, σε κράτη δικαίου, είναι η δικαιοσύνη και όχι φορείς και δημοσιογράφοι», σημειώνει ο κ. Μηταράκης σε δήλωση που διένειμε με δελτίο Τύπου το γραφείο του.
Είναι ευεξήγητη η ενόχληση του κ. Μηταράκη από δημοσιεύματα που δεν αναπαράγουν άκριτα τη γραμμή του υπουργείου του. Ας μην προσπαθεί, όμως, να κάνει το άσπρο μαύρο. Η «Εφ.Συν.» κατέγραψε, όπως έχει υποχρέωση, τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην Ελλάδα και διεθνώς η πρωτοφανής απόπειρα φίμωσης και ποινικοποίησης των υπερασπιστών δικαιωμάτων. Αποστολή της δημοσιογραφίας είναι να κρίνει κάθε εξουσία.
Αντιθέτως, αυτό που συνιστά θεσμική εκτροπή είναι η παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική. Ο ίδιος ο κ. Μηταράκης, με σειρά συνεντεύξεων τις τελευταίες εβδομάδες, έχει σπεύσει περίπου να προαναγγείλει και εν συνεχεία να υιοθετήσει τις κατηγορίες, κάνοντας ασκήσεις παρέμβασης στη Δικαιοσύνη και στέλνοντας μήνυμα ποινικοποίησης της υπεράσπισης δικαιωμάτων.
Δεν έχει, εξάλλου, διαψεύσει δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι πολλοί στο υπουργείο του «απορούν και εξίστανται» που δεν έχει προχωρήσει η δίωξη κατά των δύο υπερασπιστών δικαιωμάτων και παρότρυναν τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παρέμβει στον εισαγγελέα της Κω, ενώ επέχαιραν, στη συνέχεια, που εισακούστηκαν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας