Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
16°C
16.8° 14.5°
2 BF
81%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.2° 14.2°
1 BF
82%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 15.0°
2 BF
84%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.6°
3 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.9° 13.8°
0 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
88%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
80%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
0 BF
55%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
1 BF
73%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.8° 12.8°
0 BF
94%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 15.5°
2 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
2 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
φωτογραφία αρχείου

Θέμα παραπομπής της Ελλάδας για τους πρόσφυγες εγείρει το Der Spiegel

Zήτημα δικαστικής διαδικασίας κατά της Ελλάδας για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και παραπομπής της χώρας μας στο Δικαστήριο της Ε.Ε. βάζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel με αφορμή την υπόθεση των εγκλωβισμένων προσφύγων στον Έβρο, που αναδεικνύεται σε θρυαλλίδα που απειλεί να τινάξει στον αέρα την εγκληματική αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης στα σύνορα.

Το άρθρο, που φέρει την υπογραφή του Μαξιμίλιαν Ποπ, μέλους της αρχισυντακτικής ομάδας διεθνών ειδήσεων του περιοδικού, θέτει επί τάπητος τη ραγδαία διολίσθηση της ελληνικής κυβέρνησης σε αντιδημοκρατικές πρακτικές απολυταρχικού καθεστώτος και φέρνει προ των ευθυνών τους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που παρακολουθούν αμέτοχες τις παραβιάσεις του ευρωπαϊκού δικαίου στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται στην Ευρώπη ζήτημα δικαστικής παραπομπής της χώρας μας για παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών σε ό,τι αφορά τις επαναπροωθήσεις. Σχετικά ερωτήματα έχουν υποβάλει οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η Ευρωπαία επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της διαδικασίας επί παραβάσει για την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να πιέσει τουλάχιστον στα λόγια την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Είναι όμως η πρώτη φορά που ένα ευρωπαϊκό μέσο ενημέρωσης του κύρους και της επιρροής του Der Spiegel θέτει το ζήτημα τόσο ξεκάθαρα και επιτακτικά, και μάλιστα σε μια στιγμή που η κυβέρνηση βάλλεται καθημερινά στον ευρωπαϊκό Τύπο για τις υποκλοπές και για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα. Οι αλλοπρόσαλλες κινήσεις του κυβερνητικού επιτελείου να αμφισβητήσει τις καταγγελίες των προσφύγων, προσβάλλοντας μάλιστα τη μνήμη ενός νεκρού 5χρονου κοριτσιού, και να στοχοποιήσει οργανώσεις και δημοσιογράφους, το μόνο που καταφέρνουν είναι να επιτείνουν την εικόνα μιας κυβέρνησης που έχει εγκλωβιστεί σε αντιδημοκρατικές ατραπούς.

Το δημοσίευμα δε μασά τα λόγια του: «Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν επαναπροωθήσει χιλιάδες πρόσφυγες στην Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια. Χρησιμοποίησαν μετανάστες σαν σκλάβους για αυτές τις παράνομες επαναπροωθήσεις, απήγαγαν ανθρώπους που ζητούσαν προστασία στα ελληνικά νησιά και τους εγκατέλειψαν στη θάλασσα. Οι Έλληνες αξιωματούχοι φαίνεται ότι δεν λογοδοτούν για τα εγκλήματά τους στα σύνορα. Αντιθέτως, αυτό που συμβαίνει συχνά είναι να βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση οι άνθρωποι που τα καταγράφουν.

Η οργάνωση Josoor, για παράδειγμα, σταμάτησε να δραστηριοποιείται επειδή οι ελληνικές αρχές την παρενοχλούσαν επί μήνες. Εργαζόμενοι οργανώσεων διώκονται ως διακινητές. Ο δημοσιογράφος τού Spiegel Γιώργος Χρηστίδης δυσφημίστηκε ως πράκτορας των Τούρκων στα φιλοκυβερνητικά ελληνικά μέσα. Μετά το ρεπορτάζ τού Spiegel για τον θάνατο μιας 5χρονης από τη Συρία σε νησί στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου, επειδή οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να της προσφέρουν βοήθεια, η κυβέρνηση δεν έκανε αυτοκριτική. Αντιθέτως, δυσφήμησε τον Χρηστίδη, επειδή φέρεται να απέκτησε παράνομα πρόσβαση στους γονείς του θύματος. Πρόκειται ακριβώς για το είδος της αντιστροφής της ευθύνης που έχουμε πια συνηθίσει να βλέπουμε στην Αθήνα».

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να δικαιώσει πλήρως τις δυσοίωνες επισημάνσεις του γερμανικού περιοδικού. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης επιμένει να μιλά για «σημαντικές ανακολουθίες» των προσφύγων και, όπως ανακοίνωσε, σήμερα συναντιέται με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο για να καταθέσει στοιχεία που έχουν συλλεχθεί για την υπόθεση.

Με ανάρτησή του στο twitter χθες το πρωί, ο κ. Μηταράκης σχολίασε το χθεσινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» για όσα ανέφερε στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής την Τρίτη, επισημαίνοντας ότι «“ξέχασαν” όμως το πιο σημαντικό: Τέσσερα παιδιά δήλωσε η οικογένεια στο ΕΔΔΑ, τέσσερα διασώθηκαν από τις ελληνικές αρχές, στα επίσημα στοιχεία δεν υπάρχει αγνοούμενο παιδί».

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η μία από τις δύο οργανώσεις που προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ζητώντας τη διάσωση των προσφύγων, σημειώνει: «Τυχόν ελλείψεις και ανακολουθίες στην καταγραφή ονομάτων είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό, υπό τις συνθήκες τρόμου και ανησυχίας στις οποίες τελούν πρόσφυγες, οι οποίοι βρίσκονται εγκαταλειμμένοι σε διάφορα σημεία της Ελληνικής Επικράτειας, υπό τον φόβο κακοποίησης και επαναπροώθησής τους, όπως επανειλημμένα, με τρόπο συνεπή και αξιόπιστο καταγγέλλεται ότι συμβαίνει, ιδιαίτερα από τον Μάρτιο του 2020 και εφεξής, τόσο στον Έβρο όσο και στα ελληνικά νησιά. Ο θρήνος δε των οικείων για τον τραγικό θάνατο ενός 5χρονου παιδιού, για τον οποίο υπήρξε μάρτυρας και προς τιμή του αποδέχθηκε ο αρμόδιος υπουργός, άμεσα μετά τη διάσωσή τους, οφείλει να γίνει σεβαστός».

Η οργάνωση εκφράζει λύπη και ανησυχία για τη στοχοποίηση οργανώσεων εκ μέρους του κ. Μηταράκη και του πρωθυπουργού από τη Βουλή, εξηγώντας: «Η παροχή προστασίας σε πρόσφυγες αποτελεί υποχρέωση με βάση το διεθνές δίκαιο. Ζητήματα εθνικής ασφάλειας είναι σεβαστά, πλην όμως δεν μπορούν να οδηγήσουν, με βάση απαρέγκλιτες αρχές του διεθνούς δικαίου, στην επαναπροώθηση προσφύγων. Απόλυτη δε υποχρέωση αποτελεί ο σεβασμός και η προστασία της ανθρώπινης ζωής, την οποία δυστυχώς έχουμε δει αλλεπάλληλες φορές να τίθεται υπό διακινδύνευση, στο όνομα της προστασίας συνόρων και ενός απροσδιόριστου υβριδικού πολέμου, όπου ως όπλα χαρακτηρίζονται ανθρώπινες ψυχές, οι οποίες εργαλειοποιούνται από αμφότερες τις πλευρές των συνόρων».

Αναφέρει, τέλος, ότι η προσφυγή της οργάνωσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έγινε στις 20 Ιουλίου, «αφού μάλιστα προηγούμενα είχαμε απευθυνθεί σε όλες τις αρμόδιες αρχές χωρίς ανταπόκριση», και ότι στις 26 Ιουλίου απευθύνθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τη μη διάσωση και τη μη συμμόρφωση των Αρχών με τις εντολές του Δικαστηρίου του Στρασβούργου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Θέμα παραπομπής της Ελλάδας για τους πρόσφυγες εγείρει το Der Spiegel

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας