Βαρύτατες καταγγελίες για δολοφονικές πρακτικές του ελληνικού Λιμενικού στο Αιγαίο καταγράφει αναλυτικό ρεπορτάζ τεσσάρων από τα πιο έγκυρα μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Guardian (Βρετανία), Lighthouse Reports (Ολλανδία), Μediapart (Γαλλία) και Spiegel (Γερμανία), προϊόν πολύμηνης δημοσιογραφικής έρευνας που δημοσιοποιήθηκε χθες, δύο πρόσφυγες βρήκαν τραγικό θάνατο από πνιγμό, στα μέσα Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο παράνομης και βίαιης επαναπροώθησης από τη Σάμο, όταν οι λιμενικοί τούς πέταξαν απευθείας στη θάλασσα, καταμεσίς στο Αιγαίο χωρίς σωσίβιο, για να κολυμπήσουν προς την τουρκική ακτή, ενώ δεν ήξεραν κολύμπι. Μαζί πέταξαν άλλον έναν πρόσφυγα, ο οποίος κατάφερε να βγει ζωντανός και διηγήθηκε στους δημοσιογράφους το έγκλημα των ελληνικών αρχών.
Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία επικαλείται δύο Ελληνες αξιωματικούς του Λιμενικού με γνώση των παράνομων επιχειρήσεων στο Αιγαίο, δεν είναι η μοναδική φορά που το Λιμενικό πετά πρόσφυγες στη θάλασσα, χωρίς να χρησιμοποιεί τις γνωστές πορτοκαλί φουσκωτές σχεδίες τύπου liferaft. Οι αξιωματικοί, που μίλησαν ανώνυμα, αποκαλύπτουν ότι αυτή η πρακτική συνηθίζεται στις επαναπροωθήσεις ολιγάριθμων ομάδων τριών - τεσσάρων προσφύγων για λόγους οικονομίας, καθώς τα liferaft στοιχίζουν ακριβά και τυχόν διαγωνισμός για την προμήθεια νέας παρτίδας θα προκαλούσε ερωτήσεις και θα τραβούσε την προσοχή στις παράνομες επαναπροωθήσεις.
Καταγγελίες
Οπως αναφέρουν πρόσφατες καταγγελίες του τουρκικού Λιμενικού και οργανώσεων, από τον Μάιο του 2021 το Λιμενικό έχει πετάξει στη θάλασσα τουλάχιστον 29 πρόσφυγες, που βρέθηκαν νεκροί ή ζωντανοί. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται παρόμοια δολοφονική ενέργεια του Λιμενικού σε δημοσιογραφική έρευνα που βασίζεται σε μαρτυρίες περισσότερων από δέκα θυμάτων και αυτοπτών μαρτύρων, σε εικόνες δορυφόρων, σε φωτογραφίες και συνομιλίες από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε απόρρητα έγγραφα και σε συνομιλίες με Ελληνες και Τούρκους αξιωματούχους.
Οι τρεις πρόσφυγες είχαν επιβιβαστεί τα ξημερώματα στις 15 Σεπτεμβρίου σε βάρκα με συνολικά 36 πρόσφυγες, που έφτασε γύρω στις 7 το πρωί στη βορειοανατολική ακτή της Σάμου, στο ακρωτήρι Πράσσο. Μετά την άφιξή τους στην ακτή, ακούστηκαν πυροβολισμοί και η ομάδα χωρίστηκε. Ειδοποίησαν με ηχητικό μήνυμα την οργάνωση Aegean Boat Report και με γραπτό μήνυμα την οργάνωση Human Rights Legal Project (HRLP), ζητώντας βοήθεια.
H HRLP ενημέρωσε με ηλεκτρονικό μήνυμα την αστυνομία του νησιού, την Υπατη Αρμοστεία, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), ζητώντας να παρέμβουν, για να καταγραφεί το αίτημα των προσφύγων για άσυλο. Δεν υπήρξε απάντηση.
Λίγο αργότερα, μέλη του Λιμενικού συνέλαβαν τους 28 από τους πρόσφυγες, τους οδήγησαν στα ανοιχτά, τους επιβίβασαν σε δύο φουσκωτά liferaft και τους εγκατέλειψαν ακυβέρνητους στη θάλασσα, όπου αργότερα τους διέσωσε το τουρκικό Λιμενικό. Κάποιοι από την ομάδα ανέφεραν στους δημοσιογράφους ότι οι Λιμενικοί πετούσαν στα liferaft μωρά «σαν σκουπίδια», ότι τουλάχιστον τρεις πρόσφυγες γρονθοκοπήθηκαν άγρια, ότι τουλάχιστον σε μία γυναίκα έκαναν κολπική έρευνα και της αφαίρεσαν 500 ευρώ, ότι σε έναν άνδρα έκαναν πρωκτική έρευνα και ότι σε μια ετοιμόγεννη έσπασαν τα νερά μέσα στο liferaft και γέννησε μόλις έφτασε στα τουρκικά παράλια.
Συλλήψεις
Οι τέσσερις από τους υπόλοιπους οκτώ που είχαν παραμείνει στη στεριά κατέφυγαν στο ΚΥΤ. Οι άλλοι τέσσερις πέρασαν κρυμμένοι το βράδυ και, την επομένη, ενώ περπατούσαν στον δρόμο, συνελήφθησαν από άντρες με πολιτικά, που δήλωσαν αστυνομικοί. Μια γυναίκα την έπιασαν έξω από μοναστήρι, την έβαλαν σε φουσκωτή βάρκα και την άφησαν στη θάλασσα, όπου τη διέσωσε, την επομένη, το τουρκικό Λιμενικό.
Τους άλλους τρεις τους μετέφεραν μεσοπέλαγα με ταχύπλοο Rafnar, τους πήραν κινητά και χρήματα, τους χτύπησαν και τους πέταξαν στη θάλασσα. Από αυτούς, ο Ιμπραήμ, στο παρελθόν μέλος του Λιμενικού του Καμερούν, ήξερε κολύμπι και κατάφερε να βγει στα τουρκικά παράλια στο Αϊδίνι. Οι άλλοι δύο δεν τα κατάφεραν. Το πτώμα του Σίντι Κέιτα, 36 ετών από την Ακτή του Ελεφαντοστού, ξεβράστηκε λίγο αργότερα στην ίδια ακτή.
Το πτώμα του Ντιντιιέρ Μάρσαλ Κουαμού Νάνα, 33 ετών, από το Καμερούν, ξεβράστηκε σε κοντινό σημείο ύστερα από δύο μέρες. Ο Κουαμού μεταφέρθηκε με έξοδα της οικογένειάς του στην πατρίδα του για την κηδεία. Η οικογένεια του Κέιτα δεν είχε χρήματα και η σορός του είναι θαμμένη σε ανώνυμο τάφο σε νεκροταφείο της Σμύρνης, με τον αριθμό 68091 σε μια ξύλινη πλάκα αντί για όνομα.
O Iμπραήμ κατάφερε να ξαναγυρίσει στην Ελλάδα και περιμένει να εξεταστεί το αίτημά του για άσυλο.
Ο δικηγόρος Δημήτρης Χούλης από την HRLP ετοιμάζεται να καταθέσει εκ μέρους προσφύγων της ομάδας μήνυση για κακουργηματικές πράξεις εναντίον όλων όσοι εμπλέκονται στα τραγικά περιστατικά εκείνων των ημερών.
Αντιφάσεις από το Λιμενικό, υπεκφυγές από Μηταράκη
Γενικόλογες και αντιφατικές είναι οι απαντήσεις του Λιμενικού στις βαρύτατες αποκαλύψεις που αφήνουν σκιά στη συνείδηση κάθε δημοκρατικού πολίτη και πολύ περισσότερο Ελληνα και απαιτούν όσο ποτέ διαφανή και αποτελεσματική έρευνα, στο πλαίσιο ενός ανεξάρτητου μηχανισμού, όπως αυτόν που ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην απάντησή του στις 11 Φεβρουαρίου, στις λεπτομερείς ερωτήσεις των δημοσιογράφων, την οποία γνωστοποίησε στην «Εφ.Συν.» το Λιμενικό, επιβεβαιώνει, άθελά του, μέρος του ρεπορτάζ, που αφορά την επαναπροώθηση των 28 προσφύγων. «Μεσημβρινές ώρες της 15.09.2021 έλαβε χώρα ένα περιστατικό έγκαιρου εντοπισμού δύο λεμβών εντός τουρκικών χωρικών υδάτων στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου. [...] Ενημερώθηκαν οι τουρκικές αρχές [...] προκειμένου να επιληφθούν του περιστατικού, όπως και έπραξαν», αναφέρει. Αλλά στο δημοσιοποιημένο αρχείο διασώσεων του τουρκικού Λιμενικού, φωτογραφίες και βίντεο από διάσωση 28 προσφύγων ανοιχτά της Σμύρνης στις 15/9/2021 στις 2 μ.μ. δείχνουν τους πρόσφυγες πάνω σε δύο μαύρα liferaft. Σε αυτές τις δύο λέμβους αναφέρεται το Λιμενικό; Και πώς βρέθηκαν οι πρόσφυγες σε liferaft, αν δεν τους έβαλε το ίδιο;
Κατά τα άλλα, το Λιμενικό αναλίσκεται σε γενικές διακηρύξεις αποτελεσματικότητας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ διαβεβαιώνει ότι «οι επιχειρησιακές πρακτικές των Ελληνικών Αρχών δεν περιλαμβάνουν τέτοιες μεθόδους» και ότι σε κάθε περίπτωση «σε συνεργασία με τις δικαστικές Αρχές και συναρμόδιους φορείς υφίστανται σχετικοί μηχανισμοί ελέγχου, όπου απαιτείται». Ούτε λέξη αν και πώς ελέγχθηκαν τα συγκεκριμένα περιστατικά.
Γενικόλογη είναι και η απάντηση του Λιμενικού σε συμπληρωματικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η οποία δόθηκε χθες, μετά τη δημοσίευση. Σ'αυτήν ο χρόνος του περιστατικού μετατρέπεται ανεξήγητα σε «πρωινές ώρες» αντί για «μεσημβρινές» και γίνεται λόγος για υλικό που δεν έχει τεθεί υπόψη του Λιμενικού, για «εικαζόμενους ισχυρισμούς» ή «εσκεμμένα αμφιλεγόμενες δηλώσεις».
Μνημείο αοριστολογίας και υπεκφυγής είναι και η χθεσινή απάντηση του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη. Ο υπουργός δεν γνωρίζει τίποτα για τον φόνο, καθώς, «όταν οι Αρχές ζητούν περαιτέρω πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία από τους συντάκτες τέτοιων ρεπορτάζ, εκείνοι αρνούνται να τις παράσχουν», ενώ «η τουρκική προπαγάνδα για την παράνομη μετανάστευση έχει ως συνέπεια να εμφανίζονται συχνά ψευδείς ειδήσεις στα μέσα ενημέρωσης».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας