Τα ίδια τα στοιχεία των ελληνικών αρχών αποκαλύπτουν τις επαναπροωθήσεις χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από το Ελληνικό Λιμενικό στην Τουρκία το 2020 και εκθέτουν πλήρως την κυβέρνηση που αρνείται ότι γίνονται επαναπροωθήσεις και χαρακτηρίζει τις σχετικές καταγγελίες τάχα ψευδείς ειδήσεις της τουρκικής προπαγάνδας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν πέντε οργανώσεις σε κοινή επιστολή τους προς την Ευρωπαία επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες δεν έφτασαν ποτέ στα ελληνικά νησιά και δεν καταγράφηκαν στις αφίξεις, παρόλο που διασώθηκαν από το Ελληνικό Λιμενικό στο Αιγαίο το 2020.
Οπως φαίνεται από τα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας, το Λιμενικό διέσωσε 27.334 άτομα στο Αιγαίο το 2020, τα 13.692 σε ελληνικά θαλάσσια ύδατα. Αλλά ο συνολικός αριθμός των καταγραμμένων αφίξεων το 2020 στα νησιά ήταν μόνο 9.687, αριθμός που περιλαμβάνει τόσο διασωθέντες όσο και άτομα που έφτασαν μόνα τους, χωρίς να προηγηθεί επιχείρηση διάσωσης.
Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από 4.000 διασωθέντες σε ελληνικά ύδατα δεν μεταφέρθηκαν στα νησιά και δεν καταγράφηκαν στις αφίξεις. Από όσους διασώθηκαν, σύμφωνα με το Λιμενικό, σε διεθνή ύδατα, περισσότεροι από 18.000, περίπου δυο στους τρεις, δεν μεταφέρθηκαν στα νησιά και δεν καταγράφηκαν στις αφίξεις.
«Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειονότητα των ατόμων που διασώθηκαν από το Ελληνικό Λιμενικό το 2020 δεν μεταφέρθηκαν σε ελληνικό έδαφος, κάτι που πιθανότατα παραβιάζει τις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, για την οποία “τα άτομα που βρίσκονται σε εδαφικά ύδατα κράτους-μέλους πρέπει να αποβιβαστούν στην ξηρά και να εξεταστεί η αίτησή τους για άσυλο”», σημειώνουν στην επιστολή τους οι οργανώσεις Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, HIAS Ελλάδα, HumanRights 360, Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Παραθέτουν επίσης τα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας, σύμφωνα με τα οποία από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι τον Αύγουστο το Λιμενικό εμπόδισε περισσότερα από 10.000 άτομα να φτάσουν στην Ελλάδα, τα 3.000 τον Αύγουστο.
Οπως επισημαίνουν οι οργανώσεις, οι Αρχές δεν παρέχουν ενημέρωση για τα μέτρα που παίρνουν για να ταυτοποιήσουν τα άτομα τα οποία εμποδίζουν να εισέλθουν ούτε ενημερώνουν αν παρέχουν πληροφορίες στα άτομα για τον τελικό προορισμό ή τούς δίνουν την ευκαιρία να επισημάνουν τυχόν κινδύνους από την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία.
Οπως σημειώνουν οι οργανώσεις, δεν υπάρχουν νομικοί, γιατροί και διερμηνείς στα συνοριακά περάσματα στο Αιγαίο ή στα τμήματα της Συνοροφυλακής στον Εβρο προκειμένου να διευκολύνεται η πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου και να τηρούνται οι διαδικαστικές εγγυήσεις.
Οι οργανώσεις ζητούν από την κ. Γιόχανσον να αξιολογήσει αν η πρακτική αυτή της Ελλάδας παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ευρωπαϊκή οδηγία για το άσυλο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας