Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 13.8°
0 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 13.6°
2 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
2 BF
73%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.5° 12.5°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
82%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
1 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
1 BF
88%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.7° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.5° 14.9°
2 BF
70%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 15.0°
2 BF
80%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
1 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
53%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
89%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.2° 15.1°
0 BF
78%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 16.8°
3 BF
84%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
13.8° 11.8°
0 BF
87%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
83%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Λέσβος, Μόρια | AP Photo/Thanassis Stavrakis

Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις διατάξεις του νομοσχεδίου Μηταράκη διαπιστώνουν 5 ΜΚΟ

Για παραβίαση των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο από μια σειρά διατάξεων του μεταναστευτικού νομοσχεδίου, έκαναν λόγο πέντε ΜΚΟ, οι οποίες πραγματοποίησαν διαδικτυακή συζήτηση με αφορμή την ψήφισή του από τη Βουλή.

Πρόκειται για τις οργανώσεις Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Διεθνής Αμνηστία, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HumanRights360.

Όπως τόνισε η υπεύθυνη εκστρατειών του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Ειρήνη Γαϊτάνου, στο νομοσχέδιο επεκτείνεται η κράτηση και έτσι παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με το οποίο η κράτηση είναι το έσχατο μέτρο. Επίσης, θεσμοθετείται η δημιουργία κλειστών ελεγχόμενων κέντρων σε όλα τα νησιά, εισάγονται νέοι περιορισμοί στα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο σε μια σειρά από στάδια της διαδικασίας, μειώνεται το δικαίωμα στην πληροφόρησή τους και προβλέπεται η εξάλειψη της προτεραιοποίησης εξέτασης των αιτημάτων των ευάλωτων. 

Και επισήμανε ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου έγινε σε μια περίοδο «εξαιρετικά επικίνδυνη για όσους διαμένουν σε αναξιοπρεπείς συνθήκες και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Σε αυτή την περίοδο ένα τέτοιο νομοσχέδιο αποτελεί δυστυχώς ανεύθυνη και επικίνδυνη επιλογή από την κυβέρνηση που έχει την υποχρέωση προστασίας όλων όσων διαμένουν στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Απόστολος Βεΐζης, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά. 

Όπως ανέφερε, στη Μόρια αντιστοιχεί μία τουαλέτα για 167 ανθρώπους και μία ντουζιέρα για 242, ενώ την ίδια ώρα 5.000 άτομα στη Μόρια δεν έχουν πρόσβαση σε ρεύμα, νερό και τουαλέτες. Στη Σάμο υπάρχει μία τουαλέτα για 300 άτομα, ενώ η οργάνωση έχει τοποθετήσει 80 τουαλέτες και παρέχει 60.000 λίτρα νερό καθημερινά για την εξυπηρέτηση των διαμενόντων έξω από το ΚΥΤ. Την ίδια ώρα, επισήμανε ότι εργάζεται προσωπικό στα ΚΥΤ χωρίς να έχει εκπαιδευτεί στον εντοπισμό των επιζώντων βασανιστηρίων, με αποτέλεσμα εκατοντάδες θύματα να μην κρίνονται ευάλωτα και να καταλήγουν σε κράτηση και επιστροφή. 

Εξήγησε  ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες «μπαίνουν επιπλέον εμπόδια για τους ανθρώπους» και εξέφρασε την ανησυχία του ότι το νομοσχέδιο, κυρίως η παρατεταμένη κράτηση, «θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στους ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, που είναι θύματα βασανιστηρίων, κακομεταχείρισης ή σεξουαλικής βίας, ανάμεσα στους οποίους και αρκετά παιδιά».

Για συνεχή «περιορισμό δικαιωμάτων και εγγυήσεων» με το νέο νομοσχέδιο έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Βασίλης Παπαστεργίου. 

«Παράγεται μεγάλος πληθυσμός αιτούντων άσυλο που θα έχουν απορριφθεί, χωρίς τις συνθήκες μιας δίκαιης κρίσης και θα παραμείνουν στη χώρα χωρίς χαρτιά και χωρίς προοπτική επιστροφής στη χώρα τους» τόνισε και πρόσθεσε ότι «θεωρούμε πως αυτό δεν είναι προς το συμφέρον μιας ευνομούμενης πολιτείας». 

Ωστόσο ανέδειξε ως θετική την ίδρυση της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, ωστόσο συμπλήρωσε ότι «προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι διασπάται η αρμοδιότητα, καθώς η επιτροπεία και η αναδοχή παραμένουν στο υπουργείο Εργασίας» και έθεσε το ερώτημα μήπως αυτή η διάσπαση «θα προκαλέσει δυσχέρεια στο έργο για τα ασυνόδευτα ανήλικα».

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Βασίλης Παπαδόπουλος, εξέφρασε την ανησυχία ότι «οι περιορισμοί της κυκλοφορίας λόγω πανδημίας συνεχίζουν να παρατείνονται και ταυτόχρονα μειώνονται τα κοινωνικά δικαιώματα» και συμπλήρωσε ότι «ελπίζουμε μετά την πανδημία να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα αντιμετώπισης των προσφύγων ως ανθρώπων που έρχονται κατατρεγμένοι από τις χώρες προέλευσής τους». 

Υποστήριξε δε ότι η δημιουργία του Μητρώου ΜΚΟ «προβλέπει μια δύσκολη διαδικασία για τις πιο μικρές, εθελοντικές οργανώσεις, που είναι πολύ δύσκολο να την ακολουθήσουν» και συμπλήρωσε ότι «εκείνο που μας φοβίζει είναι ότι ο έλεγχος των οργανώσεων θα έχει ως αποτέλεσμα των περιορισμό της δράσης υποστήριξης των προσφύγων και μεταναστών».

Στο μητρώο μελών των ΜΚΟ αναφέρθηκε και ο διευθυντής της οργάνωσης «HumanRights360», Επαμεινώνδας Φαρμάκης, ο οποίος παρατήρησε ότι οι οργανώσεις είχαν ζητήσει να γίνει, ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλαπλά θέματα διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων σε αντίθεση με τους κανονισμούς του GDPR. 

Όσον αφορά τα κονδύλια που έχουν διατεθεί στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2015 και έπειτα, που, όπως είπε, ανέρχονται σε περίπου τρία δισ. ευρώ, παρατήρησε ότι περίπου 1 δισ. διοχετεύτηκε σε διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις και «σε αυτό το ποσό υπήρχε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γίνεται διαφάνεια, με ανεξάρτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς και προϋπολογισμούς και απολογισμούς από τις οργανώσεις, οπότε ξέρουμε αναλυτικά που πήγαν αυτά τα χρήματα». 

Αντίθετα, για τα χρήματα που έχουν απορροφηθεί από το ελληνικό Δημόσιο «δεν υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια καμία αναφορά σε κανένα διαδικτυακό τόπο των υπουργείων ή στη Διαύγεια για το πού έχουν πάει αυτά τα ποσά». Κατέληξε σχολιάζοντας ότι «η προσπάθεια θέσπισης του μητρώου ΜΚΟ και οι πολιτικές δηλώσεις για την έλλειψη διαφάνειας στις ΜΚΟ μεταθέτουν το πρόβλημα της αδιαφάνειας του ελληνικού Δημοσίου προς τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις διατάξεις του νομοσχεδίου Μηταράκη διαπιστώνουν 5 ΜΚΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας