Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 13.8°
0 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 13.6°
2 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
2 BF
73%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.5° 12.5°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
82%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
1 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
1 BF
88%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.7° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.5° 14.9°
2 BF
70%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 15.0°
2 BF
80%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
1 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
53%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
89%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.2° 15.1°
0 BF
78%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 16.8°
3 BF
84%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
13.8° 11.8°
0 BF
87%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
83%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025

Παράθυρο Μηταράκη για τους 17 συμβασιούχους της υπηρεσίας Ασύλου

Διατεθειμένος να συζητήσει το θέμα της ανανέωσης των συμβάσεων των 17 συμβασιούχων της υπηρεσίας Ασύλου εμφανίστηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στην συνάντησή του τη Δευτέρα με εκπροσώπους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου, που συνεχίζουν την απεργία διαρκείας.

Φαίνεται ότι ο υπουργός εγκατέλειψε την αδιαλλαξία που επιδείκνυε από τα τέλη Μαρτίου, αρνούμενος να συναντηθεί με το Σωματείο και την ΑΔΕΔΥ, που διεκδικούν να μην βρεθούν στο δρόμο εν μέσω της κρίσης λόγω κορονοϊού οι 17 εργαζόμενοι, από τους παλαιότερους της υπηρεσίας και με συνδικαλιστική δράση οι περισσότεροι, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν σταδιακά από το τέλος Απριλίου.

Σύμφωνα με το Σωματείο, ο υπουργός αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα των απεργών, αποδέχτηκε τον όρο "απόλυση" αναφερόμενος σε παλαιότερες συμβάσεις που δεν παρατάθηκαν και εξέφρασε την πολιτική βούληση να ανανεώσει τις συμβάσεις. Δεν ανέλαβε όμως την πολιτική ευθύνη, δεσμευόμενος ότι θα συζητήσει την ανανέωση, αφού πρώτα καταθέσει η ΑΔΕΔΥ προτάσεις για να βρεθεί η κατάλληλη «νομική φόρμουλα». Φαίνεται ότι ο υπουργός επιχειρεί να κερδίσει χρόνο κρυπτόμενος πίσω από υποτιθέμενο νομικό κώλυμα, το οποίο πάντως δεν γνωστοποιεί επακριβώς και το οποίο αποκτά νέα μορφή σε κάθε νέα επαφή του υπουργείου με το Σωματείο.

Ακούγεται βέβαια προσχηματική η επίκληση νομικού κωλύματος από έναν υπουργό που τοποθετεί δεκάδες μετακλητούς όχι μόνο στο πολιτικό του γραφείο αλλά στη διοικητική δομή του υπουργείου και στις υπηρεσίες του, μέχρι και σε θέσεις προϊσταμένων της Τεχνικής και της Νομικής Υπηρεσίας, και νομοθετεί τη δυνατότητα συμβάσεων με απευθείας ανάθεση για τον επόμενο ενάμιση χρόνο κατά παρέκκλιση των κανονισμών για τις δημόσιες συμβάσεις.

Πάντως, για πρώτη φορά ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε σε αρνητικές εισηγήσεις από τμήματα της υπηρεσίας Ασύλου και σε αλληλογραφία ανάμεσα στην υπηρεσία και το υπουργείο σχετικά με το εν λόγω "κώλυμα", το οποίο αρνήθηκε να γνωστοποιήσει. Όπως αναφέρει το Σωματείο: «το ζήτημα έχει ανακύψει από συγκεκριμένα Τμήματα της Υπηρεσίας Ασύλου, τα οποία καταφέρθηκαν εναντίον του Σωματείου μετά την ίδρυσή του το 2017 και έχουν στοχοποιήσει συναδέλφους και συναδέλφισσες εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης και στο παρελθόν».

Η ανακοίνωση του Σωματείου έχει ως εξής:

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Ασύλου και Μετανάστευσης – Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία 

Τη Δευτέρα 04 Μαΐου εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου συναντήθηκαν με τον Υπουργό, παρουσία εκπροσώπων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να επιλυθεί το θέμα των άδικων και στοχευμένων απολύσεων των 17 συναδέλφων και συναδελφισσών μας. Ο Υπουργός κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει, εν όψει των τεράστιων προκλήσεων στο προσφυγικό και των ελλείψεων που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία Ασύλου τόσο στην ενδοχώρα όσο και στα νησιά. Πρόκειται για την πάγια θέση του Σωματείου, που εκφράστηκε εξαρχής: όλες οι συμβάσεις θα πρέπει να ανανεώνονται, κανένας/καμία δεν πρέπει να απολυθεί, κανένας/καμία δεν περισσεύει σε αυτή την Υπηρεσία. 

Ο κ. Μηταράκης, αποπειράθηκε για πρώτη φορά –αφού έληξε η πλειονότητα των 17 συμβάσεων εργασίας- να εξηγήσει το λόγο που δεν ανανεώθηκαν οι 17 συνάδελφοι και συναδέλφισσες μας, αναφερόμενος σε αρνητικές εισηγήσεις από συγκεκριμένα τμήματα της Υπηρεσίας Ασύλου, τις οποίες δεν μπορεί να παρακάμψει, ενώ έκανε λόγο για ύπαρξη αλληλογραφίας ανάμεσα στην Υπηρεσία και το Υπουργείο που αφορά το εν λόγω «κώλυμα», το οποίο για ακόμα μια φορά δε μας γνωστοποιήθηκε εγγράφως. Ο Υπουργός αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος μας, αποδέχτηκε τον όρο απόλυση αναφερόμενος σε παλαιότερες μη παρατάσεις συμβάσεων (τον Δεκέμβριο του 2017), και δήλωσε ότι έχει την πολιτική βούληση να ανανεώσει τις συμβάσεις των 17 συναδέλφων/ισσών μας, μη αναλαμβάνοντας ωστόσο την πολιτική ευθύνη να υπογράψει την ανανέωση. Το Σωματείο έχει επανειλημμένα δηλώσει τόσο προφορικά όσο και εγγράφως ότι δεν τίθεται πραγματικό «κώλυμα» για τις ανανεώσεις των συγκεκριμένων συμβάσεων εργασίας. Το ζήτημα έχει ανακύψει από συγκεκριμένα Τμήματα της Υπηρεσίας Ασύλου, τα οποία καταφέρθηκαν εναντίον του Σωματείου μετά την ίδρυσή του το 2017 και έχουν στοχοποιήσει συναδέλφους/ισσες εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης και στο παρελθον. Αυτή τη συλλογιστική υιοθέτησε πλήρως ο Υπουργός, δεδομένου ότι αρνιόταν αιτήματα μας για τηλε-διάσκεψη, ότι μας απέκλειε από κάθε συζήτηση σχετικά με το εν λόγω «κώλυμα» και εμφανιζόταν αδιάλλακτος σε προηγούμενη συνάντηση ως προς το ζήτημα των ανανεώσεων, θέτοντας ακόμη και ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένου να εμποδίσουν την γνωστοποιήση του εν λόγω «εγγράφου».  

Μετά από πιέσεις της αντιπροσωπείας, ο Υπουργός δήλωσε ότι προτίθεται να συζητήσει το ζήτημα της ανανέωσης, αφού πρώτα βρεθεί μέσω της ΑΔΕΔΥ η κατάλληλη «νομική φόρμουλα». Κατά τη συνάντηση μας, δε δεσμεύτηκε πολιτικά, επιθυμώντας να αποφύγει τη λήψη απόφασης, δήλωσε εντούτοις ότι προτίθεται να συζητήσει εκ νέου το ζήτημα μετά από τις προτάσεις που θα του καταθέσει η ΑΔΕΔΥ .   

Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου συνεχίζει να διεκδικεί την ανανέωση όλων των συμβάσεων εργασίας και την επιστροφή όλων των συναδέλφων /ισσών μας στις θέσεις τους. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι θα συνεχίσουμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα για να θωρακίσουμε τόσο τους 17 συναδέλφους και συναδέλφισσες, όσο και κάθε συνάδελφο/ισσά μας απέναντι στην εκδικητική στάση των εκάστοτε πολιτικών προϊσταμένων. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Παράθυρο Μηταράκη για τους 17 συμβασιούχους της υπηρεσίας Ασύλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας