Με καθυστέρηση πέντε ημερών, η κυβέρνηση επισημοποίησε χτες ότι θα έχουν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου όσοι πρόσφυγες και μετανάστες ήρθαν στην Ελλάδα τον Μάρτιο, υπαναχωρώντας άτακτα από την εφαρμογή της διαβόητης πράξης νομοθετικού περιεχομένου που προέβλεπε την άμεση απέλασή τους στις χώρες προέλευσης.
Η επισημοποίηση ήρθε με μια αντιφατική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου εκ των υστέρων, αφού είχε προηγηθεί η αποκάλυψη ότι κλιμάκια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και της Υπατης Αρμοστείας προχωρούσαν από τη Δευτέρα στην καταγραφή της βούλησης να ζητήσουν άσυλο όσοι κρατούνταν στα μέχρι τότε «κλειστά κέντρα» της Μαλακάσας και των Σερρών, όπως τα παρουσίαζε τον τελευταίο μήνα η κυβέρνηση («Το Κλειδί... άνοιξε μετά τις αντιδράσεις», «Εφ.Συν.», 7 Απριλίου 2020).
Αλλωστε, η επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον είχε ανακοινώσει την περασμένη Πέμπτη στην Επιτροπή Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, παρόντων των υπουργών Νότη Μηταράκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ότι είχε μόλις συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση πως «οι νέες αφίξεις κατά τη διάρκεια του Μαρτίου θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο». Με χαρακτηριστική διγλωσσία, ο κ. Μηταράκης είχε αποφύγει τον όρο «κλειστά κέντρα» για τις δομές στη Μαλακάσα και τις Σέρρες.
Και μόνο η παρουσία του ΔΟΜ και της Υπατης Αρμοστείας στις δομές δείχνει ότι δεν πρόκειται για κλειστά κέντρα κράτησης, αλλά για ανοιχτές δομές φιλοξενίας. Σύμφωνα άλλωστε με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η κυβέρνηση συνάντησε τη σθεναρή άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χρηματοδοτήσει τα κλειστά κέντρα, ενώ επανειλημμένα η επίτροπος και το σύνολο των αρμόδιων φορέων της διεθνούς κοινότητας είχαν υπογραμμίσει ότι η ΠΝΠ παραβιάζει το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.
Bρήκαν αντίσταση
Οι κυβερνητικές εξαγγελίες των επιχειρήσεων αποτροπής και άμεσης επαναπροώθησης, όπως και τα παιχνίδια με τη διαδικασία ασύλου, σκοντάφτουν στις σθεναρές αντιδράσεις στην Ελλάδα και διεθνώς. Αυτή την πραγματικότητα θέλει να συγκαλύψει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, που επιχειρεί να πείσει το ακροδεξιό ξενοφοβικό ακροατήριο, στην ουσία να το παραπλανήσει με λεκτικές ακροβασίες που βρίσκονται στο όριο της σοβαρότητας, αν δεν το ξεπερνούν, ότι τίποτα δεν άλλαξε στα σχέδιά του.
«Κλειστές παραμένουν οι δομές Μαλακάσας και Σιντικής Σερρών-Επιστροφές όσων εισήλθαν στη χώρα τον Μάρτιο και δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας», σημειώνει το υπουργείο στον τίτλο. Αλλά στην πρώτη παράγραφο μιλά για «δύο νέες δομές φιλοξενίας», ενώ γίνεται φανερό πως ο όρος «κλειστές» αναφέρεται όχι στο νομικό καθεστώς και την καταστατική λειτουργία των δομών, αλλά στα... μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού. Τέτοια μέτρα όμως δεν έχουν εξαγγελθεί γι’ αυτές τις δομές, καθώς το περιβόητο σχέδιο «Αγνοδίκη» προβλέπει υγειονομικό αποκλεισμό των δομών μόνο μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος.
Κρούσμα κορονοϊού υπήρξε το Σάββατο στην παλιά δομή στη Μαλακάσα, που τέθηκε σε υγειονομικό αποκλεισμό την Κυριακή. Το υπουργείο υπογράμμιζε τότε ότι ο χώρος της παλιάς δομής «είναι πλήρως απομονωμένος και διαχωρισμένος από τη “νέα κλειστή δομή” η οποία λειτούργησε στις 15 Μαρτίου». Τρεις μέρες μετά το υπουργείο αποκαλύπτει ότι δεν λειτούργησε «νέα κλειστή δομή» στις 15 Μαρτίου αλλά δομή φιλοξενίας. Οσοι λοιπόν ήρθαν τον Μάρτιο στην Ελλάδα θα έχουν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, εκτός βέβαια από όσους επαναπροωθήθηκαν βίαια στην Τουρκία από τον Εβρο ή από τα νησιά, με τη νέα διαστροφική σύλληψη να χρησιμοποιηθούν πλωτές σχεδίες που αποκάλυψε χτες η «Εφ.Συν.».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας