Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Σύμφωνα με την έρευνα Ιταλών δημοσιογράφων, από τις καραβιές των ανθρώπων που έφτασαν στη γειτονική χώρα τη χρονιά που πέρασε, το 61% δεν υπάρχει σε καμία επίσημη απογραφή, προκαλώντας σάλο για την αποτυχία των Αρχών να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία τους | AP Photo/ Alessandro Fucarini

100.000 «αγνοούμενοι» πρόσφυγες στην Ιταλία το 2014

Μια λαοθάλασσα 170.000 ψυχών, στην πλειονότητά τους τους πρόσφυγες από Συρία και Λιβύη, έφτασε τη χρονιά που μας πέρασε με χίλιους κινδύνους, κόπους και βάσανα στην Ιταλία, ωστόσο λίγους μήνες μετά τα ίχνη του 61% εξ αυτών χάθηκαν, τουλάχιστον στα χαρτιά, δηλαδή στην επίσημη απογραφή τους από τις ιταλικές αρχές. Το υπόλοιπο 39% απλώς επιβιώνει, ενώ χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου στην απέλπιδα προσπάθειά τους να αναζητήσουν μια καλύτερη μοίρα από αυτή που βίωσαν τα τελευταία χρόνια στις ρημαγμένες από τον πόλεμο χώρες τους.

Αυτό αποκαλύπτει μια μεγάλη, πραγματικά υποδειγματική, δημοσιογραφική έρευνα που διεξήγαγαν για λογαριασμό του ιταλικού πολιτικού περιοδικού «L’ Espresso» οι δημοσιογράφοι Φαμπορίτσι Γκάτι και Φραντσέσκα Σιρόνι, οι οποίοι προσπάθησαν να απαντήσουν σε σημαντικά ερωτήματα, όπως το τι απέγιναν οι σχεδόν 100.000 πρόσφυγες, αλλά και σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες ή περιοχές της Ιταλίας διαχύθηκαν.

Το βασικό ερώτημα το οποίο επιχειρεί να απαντήσει η έρευνα είναι πώς «εξαφανίστηκαν» από προσώπου γης 100.000 ψυχές ή, για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, πώς διέφυγαν κάθε είδους απογραφή βάσει των δεδομένων που υπήρχαν, όταν αυτοί πάτησαν το πόδι τους στο ιταλικό έδαφος, σε σύγκριση με αυτά που συνελέγησαν από τους υπευθύνους των κέντρων υποδοχής προσφύγων μετά την απόδραση ή την απελευθέρωσή τους από αυτά. Και όπως επισημαίνουν και οι δύο δημοσιογράφοι, οι πληροφορίες αυτές ήταν εξαιρετικά δύσκολο να συλλεχθούν, καθώς έπρεπε να συγκριθούν στοιχεία, τα οποία πολλές φορές ήταν ελλιπή ή παρωχημένα.

Μιλώντας στο γαλλικό περιοδικό «Courrier International» η δημοσιογράφος Φραντσέσκα Σιρόνι υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ότι «η έρευνα απαίτησε τιτάνια προσπάθεια, καθώς ελάχιστοι ήταν οι οργανισμοί που δέχτηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους. Σε ό,τι αφορά τη συλλογή δεδομένων», τονίζει η Σιρόνι, «για παράδειγμα σχετικά με τις περιφέρειες, αναγκάστηκα να δημιουργήσω μια δική μου βάση δεδομένων και παράλληλα να καταθέσω μια σειρά αιτήσεων, για να αποκτήσω πρόσβαση στις πληροφορίες τους, παρά το γεγονός ότι από το 2012 είναι υποχρεωμένοι βάσει νόμου να τις δημοσιεύουν στις ιστοσελίδες τους».

Παράλληλα, αναφέρει η Ιταλίδα δημοσιογράφος, «συγκεντρώσαμε επί μήνες στοιχεία και δεδομένα από διάφορες υπηρεσίες και οργανισμούς, όπως τη Frontex, το υπουργείο Εσωτερικών, τη Eurostat, την αστυνομία, τις συζητήσεις στο Κοινοβούλιο και τις επιτροπές, τα κέντρα υποδοχής προσφύγων, τις περιφέρειες και πολλά ακόμη.

Η συγκεκριμένη έρευνα του ιταλικού περιοδικού έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα με τη δημοσίευσή της στη γείτονα, τονίζουν οι δύο δημοσιογράφοι. Κι αυτό, επειδή «η αποτυχία των ιταλικών αρχών σε ό,τι αφορά την ταυτοποίηση των στοιχείων των προσφύγων, αλλά και οι εικόνες της απόδρασής τους κατά δεκάδες από το κέντρο κράτησης του Μπάρι ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών από την ιταλική Δεξιά, η οποία ζητά περισσότερους ελέγχους, ενώ η Αριστερά από την πλευρά της ζητά οι πρόσφυγες να έχουν το δικαίωμα να μετακινούνται ελεύθερα στην Ευρώπη.

Προσφυγικό τσουνάμι χτυπά την Ευρώπη

Περίπου 7 εκατ. πρόσφυγες αναζητούν σήμερα μια καλύτερη τύχη στη Γηραιά Ηπειρο, καθώς στις χώρες τους μαίνονται οι συγκρούσεις, καθιστώντας αδύνατη ή εξαιρετικά επικίνδυνη την παραμονή τους σ’ αυτές. Ποσοστό μεγαλύτερο του 60%, σχεδόν 4 εκατομμύρια, είναι Σύροι. Εξ αυτών τα 2,2 εκατομμύρια έχει καταγράψει μέχρι τις αρχές του μήνα η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ακόμα 1,7 εκατομμύρια έχουν καταγραφεί από την τουρκική κυβέρνηση, ενώ ένας στους τέσσερις είναι παιδί.

Δεύτερη μεγαλύτερη σε αριθμό ομάδα προσφύγων είναι οι Σομαλοί, οι οποίοι ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο με βάση τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας και των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Κι εδώ το ποσοστό των παιδιών είναι υψηλό καθώς φτάνει το 27%. Ακολουθεί το Σουδάν με 460.000 πρόσφυγες, ενώ η ανθρωπιστική κρίση είναι τέτοιου βαθμού που εκτιμάται ότι 6,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια καθώς βρίσκονται στο όριο της λιμοκτονίας!

Στη Λιβύη, με βάση τα τελευταία στοιχεία, μόνο τον περασμένο μήνα 40.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το δυτικό ορεινό τμήμα της χώρας καθώς μαίνονται συγκρούσεις για τον έλεγχο της μεθορίου. Συνολικά βάσει στοιχείων του περασμένου Οκτωβρίου εκτιμάται ότι 287.000 άνθρωποι έχουν φύγει από το βορειοαφρικανικό κράτος. Τα στοιχεία για τους Αφγανούς πρόσφυγες δεν έχουν ανανεωθεί από τα τέλη του 2013 και οι 534.000 που ήταν τότε έχουν αυξηθεί σημαντικά, χωρίς ωστόσο η Υπατη Αρμοστεία είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένα νούμερα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα περίπου 7 εκατομμύρια προσφύγων αφορούν όσους μεταναστεύουν προς την Ευρώπη και όχι όσους έχουν ξεριζωθεί, αλλά παραμένουν εντός της χώρας τους ή καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες, δηλαδή τους εσωτερικούς μετανάστες, ενώ ο συνολικός αριθμός των εκτοπισμένων σε ολόκληρο τον πλανήτη ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ψυχές!

ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ - ΝΕΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ - ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ

Ζητείται αντικαταστάτρια της «Mare Nostrum»

Μετά τη νέα τραγωδία που σημειώθηκε στη Μεσόγειο τη Δευτέρα, όταν σκάφος με δύο καταστρώματα ανατράπηκε κοντά στις ακτές της Λαμπεντούζα και εκφράζονται φόβοι ότι χάθηκαν περίπου 400 άτομα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των 142 διασωθέντων, ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε εκ νέου τις κυβερνήσεις σε όλη την περιοχή να θέσουν ως προτεραιότητα τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, μεταξύ άλλων με την επείγουσα επέκταση και αναβάθμιση της ικανότητας έρευνας και διάσωσης.

«Ενιωσα βαθιά συγκλονισμένος, όταν άκουσα την είδηση ότι άλλο ένα σκάφος, ένα υπερφορτωμένο σκάφος, ανατράπηκε στη Μεσόγειο και 400 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο σημαντικός είναι ένας ισχυρός μηχανισμός διάσωσης στη θάλασσα στην Κεντρική Μεσόγειο», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες. «Δυστυχώς, η επιχείρηση “Mare Nostrum” δεν αντικαταστάθηκε ποτέ από κάποια ισοδύναμη επιχείρηση διάσωσης ανθρώπων και ταυτόχρονα από νόμιμες οδούς, ώστε εκείνοι που χρήζουν προστασίας να είναι σε θέση να έρθουν στην Ευρώπη». Αν ο αριθμός επιβεβαιωθεί, οι νεκροί μέχρι στιγμής φέτος θα φτάσουν τους 900.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
100.000 «αγνοούμενοι» πρόσφυγες στην Ιταλία το 2014

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας