Σχέδιο δράσης επεξεργάζεται με εντατικούς ρυθμούς η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που διαμορφώνεται και φέτος στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, εξαιτίας της αύξησης της προσφυγικής ροής.
Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη την Παρασκευή μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Υγείας, με τη συμμετοχή της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού και με παρουσία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Είχε προηγηθεί άλλη μία σύσκεψη σε επίπεδο υπουργών, ενώ μένει να καθοριστούν οι λεπτομέρειες, με σκοπό να ανακοινωθεί το σχέδιο περίπου στα μέσα Απριλίου.
Στόχος είναι να μην επαναληφθούν το αλαλούμ και οι εικόνες ντροπής που σημειώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη μέσα σε πολύ λίγο χρόνο να δημιουργήσει δομές από μηδενική βάση, τη στιγμή που καλείται να διαχειριστεί πενταπλάσιο αριθμό νεοεισερχόμενων σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία από το πρώτο τρίμηνο του 2015.
Είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι οι πρόσφυγες κοιμούνταν ακόμα και σε μπαλκόνια των αστυνομικών τμημάτων ή κατάχαμα στην αυλή, έκθετοι στον ήλιο ή τη βροχή, ενώ η ανεπάρκεια χώρων τουαλέτας είχε δημιουργήσει αφόρητη κατάσταση. «Ανθρωπιστική κρίση» χαρακτήρισε την κατάσταση η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για την αύξηση της προσφυγικής ροής (της τάξης του 270% πέρυσι σε σχέση με πρόπερσι).
Ηδη από τον Σεπτέμβριο του 2012 η κυβέρνηση Σαμαρά είχε επεξεργαστεί το σχέδιο «Ιων» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της συριακής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά φαίνεται ότι έμεινε και αυτό στα χαρτιά, μαζί με τις δεσμεύσεις για δημιουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής στα νησιά και 1.500 νέων θέσεων φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα. Φαίνεται πως η μόνη πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης για το μεταναστευτικό ήταν η κράτηση, η οποία φυσικά δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε πρόσφυγες όπως οι Σύροι.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το νέο σχέδιο δράσης προσανατολίζεται στη δημιουργία δομών πρώτης υποδοχής, που αποτελεί διεθνή υποχρέωση της Ελλάδας, ώστε να γίνεται η ταυτοποίηση των νεοεισερχόμενων, να ετοιμάζεται ο ιατρικός τους φάκελος και να τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Εκτός από το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια στη Λέσβο, αναμένεται να αναπτυχθούν κινητές μονάδες υποδοχής, ενώ βασική μέριμνα είναι να βρεθούν άμεσα, με τη συνδρομή των τοπικών αρχών, κατάλληλοι χώροι για την προσωρινή στέγαση των νεοεισερχόμενων.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης θα αξιοποιηθεί στο έπακρο κάθε έκτακτη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ θα ασκηθεί πίεση για τον επιμερισμό της ευθύνης της υποδοχής προσφύγων και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Τραγελαφικές καταστάσεις
Η παντελής έλλειψη κάθε υποδομής για την υποδοχή των νεοεισερχόμενων προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά έχει δημιουργήσει τραγελαφικές καταστάσεις. Στην Κω ο κόμπος έφτασε στο χτένι, με αποτέλεσμα να γίνουν μπαλάκι μεταξύ Λιμενικού και Αστυνομίας 70 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες που δεν χωρούν ούτε στο λιμεναρχείο (που έχει μετατραπεί σε τουριστική ατραξιόν χάρη στα απλωμένα ρούχα των θαλασσοδαρμένων που στεγάζονται εκεί) ούτε στο αστυνομικό τμήμα, όπου στοιβάζονται άλλοι 156.
«Να εξευρεθεί άμεσα χώρος για την υποδοχή και την προσωρινή διαμονή των μεταναστών» ζητά η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, διαφορετικά προειδοποιεί ότι είναι «ανθρωπίνως αδύνατο» να παραλαμβάνουν οι αστυνομικοί άλλους πρόσφυγες και μετανάστες. Η λύση τώρα βρίσκεται στις τοπικές αρχές, που σε συνεργασία με την κυβέρνηση καλούνται να υποδείξουν κατάλληλο κτίριο για την προσωρινή στέγαση των νεοεισερχόμενων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας