Εντονη συγκίνηση, προβληματισμό, ορισμένες θετικές δεσμεύσεις εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στήριξη εκ μέρους ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25, αλλά και γενικολογίες και υπεκφυγές εκ μέρους Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. περιλάμβανε η φετινή ημερίδα του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) το απόγευμα της Δευτέρας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων για τη διεθνή μέρα τρανς μνήμης που τιμάται σήμερα σε όλο τον κόσμο.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη σιωπηλή πορεία προς τη Βουλή, όπου στο προαύλιο σχηματίστηκε με ρεσό ο αριθμός 331, ο τραγικός αριθμός των θυμάτων τρανσφοβικής δολοφονικής βίας σε όλο τον κόσμο τους προηγούμενους μήνες.
Ο αριθμός προστίθεται στα 3.314 τρανς θύματα σε 74 χώρες από το 2008, όταν ξεκίνησε η συστηματική καταγραφή του δικτύου Transrespect versus Transphobia Worldwide, με τη μεγάλη πλειονότητα, το 61%, να είναι τρανς γυναίκες εργαζόμενες στον τομέα παροχής σεξουαλικών υπηρεσιών, αλλά και υψηλό ποσοστό τρανς προσφύγων και μεταναστών, των πιο ευάλωτων προσώπων της κοινότητας, όπως επισήμανε η πρόεδρος του ΣΥΔ Μαρίνα Γαλανού.
«Το στίγμα και οι διακρίσεις κατά των τρανς, φυλοδιαφορετικών και ίντερσεξ ανθρώπων βρίσκονται εδώ, μπροστά μας, σε όλο τον κόσμο, και αποτελούν μέρος ενός δομικού και ανακυκλούμενου κύκλου καταπίεσης, που κρατά την κοινότητα των τρανς ανθρώπων μακριά από τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες που για όλους τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας θεωρούνται αυτονόητα, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια και, όπως μας υπενθυμίζει αυτή η μέρα, ακόμη και το δικαίωμα στη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή», σημείωσε η κυρία Γαλανού.
Η ημερίδα συνέπεσε με την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, καθιστώντας εξαιρετικά επίκαιρο το πάγιο αίτημα του ΣΥΔ να τροποποιηθεί το άρθρο 5 με την προσθήκη του σεξουαλικού προσανατολισμού, του φύλου, της έκφρασης, της ταυτότητας και των χαρακτηριστικών φύλου ανάμεσα στους λόγους προστασίας από διακρίσεις. «Από την προηγούμενη Βουλή τέθηκε προς αναθεώρηση, αλλά όχι με 180 ψήφους, κυρίως με ευθύνη του Κινήματος Αλλαγής, που παρ’ ότι, μετά από παλινωδίες, μας είπε ότι συμφωνεί, δεν ψήφισε στη Βουλή, και έτσι τώρα χρειάζονται 180 ψήφοι. Η δε Ν.Δ., που τώρα είναι η κυβερνητική πλειοψηφία, με ακατανόητα επιχειρήματα αρνείται να ψηφίσει θετικά», επισήμανε η κυρία Γαλανού.
Αιτήματα
Ανάμεσα στα πολλά αιτήματα που αναφέρθηκαν στο ψήφισμα της ημερίδας, που θα δινόταν στα κόμματα της Βουλής, από τα πιο επείγοντα, όπως φάνηκε και από την ανάλυση που έκανε ο νομικός σύμβουλος του ΣΥΔ Βασίλης Σωτηρόπουλος, είναι να γίνει εξωδικαστική η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, η κατάργηση της προϋπόθεσης της αγαμίας και του διαχωρισμού ηλικίας από τη διαδικασία, η συμπερίληψη της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού στην προστασία από τις διακρίσεις στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση και την παροχή υπηρεσιών και αγαθών, η επέκταση του αντιρατσιστικού νόμου ώστε να καλύπτει ευρύτερα τη ρητορική του μίσους και όχι μόνο σε περιπτώσεις όπου αποδεικνύεται άμεση πρόκληση εχθροπάθειας, και η συμπερίληψη του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου ανάμεσα στα κριτήρια αναγνώρισης των ευάλωτων προσφύγων.
Η κυρία Γαλανού σημείωσε ότι είναι μύθος η αντίληψη ότι οι πρόσφυγες επικαλούνται τάχα ψευδώς τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου για να πάρουν διεθνή προστασία, αντιθέτως, υπογράμμισε, φοβούνται να τα επικαλεστούν στη συνέντευξη ασύλου, ανησυχώντας μήπως διαρρεύσουν σε συμπατριώτες τους.
«Σήμερα θα έπρεπε να είναι εδώ γιορτή, αν είχαμε πράγματι μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που προωθεί τις ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα. Εχουμε όμως πισωγύρισμα», επισήμανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου και αναφέρθηκε στην αναιτιολόγητη ακύρωση σχολικού διαγωνισμού που καλούσε τους μαθητές να μπουν στον ρόλο του αντίθετου φύλου για μια μέρα. Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή του άρθρου 5 του Συντάγματος.
Αίσθηση προκάλεσε η θετική αναφορά της βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νάντιας Γιαννακοπούλου στην ανάγκη αλλαγής του άρθρου 5. «Τότε γιατί δεν το ψηφίσατε;» διαμαρτυρήθηκε ο κ. Σωτηρόπουλος, που επισήμανε επίσης την απουσία της προέδρου Φώφης Γεννηματά και άλλων μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τις ψηφοφορίες για το σύμφωνο συμβίωσης και την ταυτότητα φύλου. «Είναι συνολικά θετική η πολιτική τοποθέτηση του χώρου, είμαστε υποστηρικτές, παρ’ όλες τις παλινωδίες», σημείωσε, μάλλον αμήχανα, η κυρία Γιαννακοπούλου.
Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Αμυρά, ο οποίος δεν μετείχε στο πάνελ, αλλά έκανε σύντομο χαιρετισμό. Σημείωσε ότι ο ίδιος έχει ψηφίσει τους σχετικούς νόμους, παραλείποντας ότι αυτό έγινε όταν ήταν βουλευτής του Ποταμιού και όχι βέβαια της Ν.Δ. «Είμαι επίμονος κηπουρός εγώ, θέλω να με βοηθήσετε», είπε, καλώντας την κοινότητα στο γραφείο του για «έναν νέο γύρο προσπάθειας».
«Υιοθετούμε απολύτως τα αιτήματά σας» σημείωσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης, ζητώντας να ενημερωθεί για την ατζέντα του κινήματος. Και αναφέρθηκε στη γνωστή αποκοπή της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την ταυτότητα φύλου, ο οποίος είχε αναφερθεί σε περίπτωση νέου ατόμου που ήθελε τάχα να γίνει τρανς επειδή του το είπε ένας εξωγήινος στον Υμηττό.
Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Σταμάτης δεσμεύτηκε ότι θα θέσει τα αιτήματα σε κοινή συνάντηση με τους συναρμόδιους γενικούς γραμματείς ώστε να αναζητηθούν τρόποι ενίσχυσης του ΣΥΔ, όπως και η δυνατότητα πρόσληψης τρανς ατόμων. Ο εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη Λάμπρος Μπαλτσιώτης κάλεσε τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα υποβολής αναφορών στην ανεξάρτητη αρχή και αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής της κουλτούρας της δημόσιας διοίκησης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας