Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
| Μάριος Βαλασόπουλος

Λύση στον ορίζοντα για την Ακομινάτου

Οι εντάσεις φαίνεται ότι έχουν εξομαλυνθεί στην κατάληψη των προσφύγων στην οδό Ακομινάτου και τα πράγματα παίρνουν τον δρόμο τους, μετά την επίσκεψη κλιμακίου της Υπατης Αρμοστείας (Υ.Α.) μαζί με διερμηνείς για αραβικά, κουρδικά (διαλέκτους κουρμαντζί και σορανί) και φαρσί, την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου.

Στη συνάντηση, που κράτησε αρκετή ώρα, δόθηκαν οι αναγκαίες εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας μέσω τραπεζικών καρτών, κυρίως σε όσους πρόσφυγες διαμένουν έξω από επίσημες δομές, καμπ ή διαμερίσματα.

Από την πλευρά της Υ.Α. δόθηκε επίσης η δέσμευση ότι μπορεί να καταγράφει περίπου 500 οικογένειες κάθε εβδομάδα για οκτώ εβδομάδες, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί σχεδόν το σύνολο των καθυστερήσεων σε ορίζοντα δύο μηνών.

Διευκρινίστηκε, επίσης, πως το χρονοδιάγραμμα αυτό ισχύει, εφόσον αποκατασταθεί η λειτουργία του υπό κατάληψη κέντρου στην Ακομινάτου. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι πιθανόν να παραταθεί το διάστημα που θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία των καθυστερημένων αιτήσεων, κάποιες από τις οποίες εκκρεμούν για περισσότερο από έξι μήνες.

Από την πλευρά τους, οι πρόσφυγες δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στο κατειλημμένο κέντρο μέχρι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των καθυστερημένων αιτήσεων, όχι μόνο για λόγους πίεσης, αλλά και για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις από την καθυστέρηση στην ένταξη στο πρόγραμμα.

Μέχρι δηλαδή να καταφέρουν να πάρουν στα χέρια τους την προβλεπόμενη οικονομική βοήθεια, η κατάληψη τους προσφέρει ένα μέρος για να μείνουν με ασφάλεια και τάξη, αντί να γυρνούν από πάρκο σε πάρκο, να περιμένουν σε σκηνές έξω από τα καμπ της Αττικής ή να αναζητούν μέρα παρά μέρα χώρο σε διαμερίσματα φίλων.

Στην κατάληψη βρίσκουν επίσης καθημερινά φαγητό που ετοιμάζουν οι ίδιοι ή που το προσφέρουν αλληλέγγυοι και -πράγμα εξίσου σημαντικό- έναν ρόλο στην οργάνωση της καθημερινότητάς τους.

«Κανείς δεν κάθεται, ο καθένας έχει αναλάβει μια δουλειά. Η κατάληψη λειτουργεί με τις αρχές της αυτοοργάνωσης», εξηγεί ο Ριμπουάρ Κομπαντί, Κούρδος από το Ιράν, αναγνωρισμένος πρόσφυγας, που βοηθά στις ανάγκες της κατάληψης.

Τις πρώτες ημέρες, η κουζίνα βρισκόταν στον ημιώροφο, στον οποίο ανεβαίνει κανείς με εσωτερική σκάλα, γεγονός που δημιουργούσε εντάσεις, καθώς δεν ήταν άμεσα ορατός ο χώρος σε όλους τους πρόσφυγες ούτε άμεσα προσβάσιμος.

Τώρα η κουζίνα έχει μεταφερθεί στο βάθος του ισογείου, προσβάσιμη και ορατή από όλους, και στον ημιώροφο έχουν δημιουργηθεί δωματιάκια, χωρισμένα με παραβάν, όπου μένουν 8 οικογένειες, περίπου 30 άτομα, ανάμεσα στα οποία 7 μωρά. Η τελευταία από τις τρεις εγκύους έφυγε και αυτή, τις τελευταίες ημέρες, για να γεννήσει σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Το ένα δωμάτιο μετατρέπεται το βράδυ σε αίθουσα διδασκαλίας ελληνικών. Η ηρεμία, το χαμόγελο και η ικανοποίηση έχουν επανέλθει εμφανώς στα πρόσωπα των προσφύγων και λείπει μια κάποια αίσθηση οργής ή απελπισίας, που ήταν ορατή τις πρώτες ημέρες.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, στο ισόγειο λειτουργεί γραφείο, όπου οι πρόσφυγες της κατάληψης καταγράφουν στοιχεία όσων δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, παρόλο που το αίτημά τους για άσυλο έχει καταγραφεί μήνες πριν. Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, ο κατάλογος αριθμούσε 416 τέτοιες περιπτώσεις.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το αίτημα ασύλου είχε υποβληθεί μήνες πριν, σε άλλες ξεπερνούσε το ενάμισι έτος.

Ο κατάλογος θα διασταυρωθεί με τον αντίστοιχο κατάλογο της Υ.Α., προκειμένου να υπάρχει σαφέστερη εικόνα για την πορεία των αιτήσεων και τις καθυστερήσεις.

Σύνθετη η διαδικασία

Μάριος Βαλασόπουλος

Από την πλευρά του διεθνούς οργανισμού, διευκρινίζουν ότι η διασταύρωση των στοιχείων και η διενέργεια ελέγχων για να διαπιστωθούν οι πραγματικοί δικαιούχοι του προγράμματος οικονομικής βοήθειας αποτελούν σύνθετες και χρονοβόρες διαδικασίες, οι οποίες διενεργούνται ομαλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων, χωρίς να αποκλείονται καθυστερήσεις, που οφείλονται σε διάφορους λόγους.

Μηνιαία οικονομική βοήθεια με τη μορφή προπληρωμένων τραπεζικών καρτών δικαιούνται όσοι πρόσφυγες ήρθαν στην Ελλάδα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 και έχουν ζητήσει άσυλο ή έχουν στα χέρια τους το υπηρεσιακό αστυνομικό σημείωμα μη απέλασης, όπως και ένας αριθμός αναγνωρισμένων προσφύγων για ένα μεταβατικό διάστημα δώδεκα μηνών, μέχρι να αποκτήσουν πρόσβαση στα εθνικά προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Σε ανακοίνωσή της, η Υ.Α. εκφράζει την ανησυχία της «για τη διακοπή της παροχής οικονομικής βοήθειας μέσω προπληρωμένων καρτών σε εκατοντάδες αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες από την 6η Αυγούστου, λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης του κέντρου παροχής οικονομικής βοήθειας στην Αθήνα».

Σημειώνει, επίσης, ότι περιορίστηκαν οι εντάσεις μετά τη συνάντησή της με τους πρόσφυγες της κατάληψης, ενώ στο μεταξύ έχει εγκαταστήσει σε συνεργασία με τους εταίρους της εναλλακτικό σύστημα πιστοποίησης ωφελούμενων και αντικατάστασης χαμένων καρτών και ότι κατευθύνει τους ωφελούμενους στην τηλεφωνική γραμμή βοήθειας.

Πηγές του διεθνούς οργανισμού σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι αναζητά εναλλακτικούς τρόπους καταγραφής νέων αιτήσεων από όσους δεν μένουν σε δομές, οι οποίοι εξυπηρετούνταν μέχρι τώρα από το κατειλημμένο κέντρο στην Ακομινάτου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Λύση στον ορίζοντα για την Ακομινάτου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας