Σε 35 δισ. δολάρια τον χρόνο, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζονται τα χρήματα που βγάζουν οι διακινητές ανθρώπων, οι οποίοι ταυτόχρονα αποτελούν μία από τις αιτίες για τις οποίες χάνονται ανθρώπινες ψυχές στη Μεσόγειο, καθώς οι πρόσφυγες αναζητούν μία καλύτερη ζωή στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Εκτός από τις ζωές που χάνονται, η μετακίνηση των προσφύγων με τον παραπάνω τρόπο -κι όχι οργανωμένα και συντεταγμένα-, καθώς και οι παράπλευρες ενέργειες των κρατών (όπως είναι η φύλαξη συνόρων, οι διασώσεις κτλ.) ενέχει υψηλό οικονομικό τίμημα για αρκετές χώρες.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ, )Ουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ, ο φετινός απολογισμός των νεκρών από τα ναυάγια πλεούμενων στη Μεσόγειο έχει ήδη ανέλθει στους 1.700 μέχρι στιγμής φέτος, ενώ δεν έχει ξεκινήσει το καλοκαίρι, όπου παρατηρούνται μεγαλύτερες ροές. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι ο αριθμός των θυμάτων άγγιξε τους 5.000.
«Οι διακινητές είναι στην πραγματικότητα το μεγάλο πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι τα 35 δισ. δολάρια τον χρόνο (που βγάζουν οι διακινητές) και ξέρουμε πως βγάζουν πολλά λεφτά στη Μεσόγειο», επισήμανε ο Λέισι Σουίνγκ, σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προσθέτοντας πως η διακίνηση ανθρώπων είναι πλέον η τρίτη σημαντικότερη πηγή εσόδων για τις διεθνείς συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, μετά την εμπορία όπλων και την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας