«Δεν βρήκα θέση για το παιδί μου σε κανέναν βρεφονηπιακό σταθμό. Ψόφα, Ιαπωνία».
Το ανώνυμο ποστάρισμα μιας Γιαπωνέζας μητέρας σε μπλογκ τον περασμένο μήνα αναπαράχθηκε δεκάδες χιλιάδες φορές, προκαλώντας ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας γονέων που διεκδικούν αλλαγές στις πολιτικές φροντίδας των παιδιών στη χώρα.
Ο πρόεδρος Σίνζο Αμπε από την εκλογή του το 2012 μιλά για Womenomics, μια σειρά μέτρων δηλαδή που θα επιτρέψουν στις γυναίκες την πλήρη ένταξή τους στην εργασιακή αγορά έτσι ώστε να τονωθεί συνολικά η οικονομία της χώρας.
Ωστόσο, παρά τις υποσχέσεις, δεν έχει πολλά να επιδείξει σε αυτόν τον τομέα, γεγονός που του έχει στοιχίσει πολλές κριτικές.
Τώρα η δημόσια κατακραυγή και κυρίως η τεράστια μιντιακή κάλυψη που είχε το ποστάρισμα τον ανάγκασε να υποσχεθεί πως θα δώσει άμεση προτεραιότητα στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
Μάλιστα εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης του Ιουλίου για την ανάδειξη των μισών μελών της Ανω Βουλής της χώρας, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του μίλησε για «ένα νέο σύστημα στήριξης και φροντίδας για τα παιδιά» ενώ το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα πρότεινε την αύξηση των μισθών των βρεφονηπιαγωγών ως κίνητρο για την κάλυψη των πολλών κενών θέσεων και η Βουλή κάλεσε γονείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
«Επισκέφτηκα 24 σταθμούς μέχρι να βρω έναν να μπορεί να κρατήσει το παιδί μου, και αυτός απέχει περισσότερο από μισή ώρα από το σπίτι του. Θα ήθελα κι άλλο παιδί, αλλά το να βρω σταθμό είναι τόσο δύσκολη υπόθεση, που δεν πρόκειται να κάνω άλλο» δήλωσε η 34χρονη Μίκα Κιγιοκάουα στην έκτακτη συνάντηση μελών του Κοινοβουλίου με οργισμένους γονείς που δεν μπορούν να βρουν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς.
«Με τις γυναίκες να έχουν τόσο σοβαρό πρόβλημα με τη φροντίδα των παιδιών, όταν μια εταιρεία έχει να διαλέξει ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα, φυσικά και θα επιλέξει εξ αρχής τον άντρα, διαιωνίζοντας την ανισότητα».
Σε αυτή τη συνάντηση μετείχαν μόλις 19 βουλευτές και από αυτούς κανένας δεν ανήκε στο κόμμα τού Αμπε.
Κι έτσι η συντριπτική πλειοψηφία των νομοθετών δεν είχαν την ευκαιρία να ακούσουν γυναίκες σαν την 37χρονη Ασάτο Χαγιάσι να λέει κρατώντας την έξι μηνών κόρη της στα χέρια της:
«Δεν ζητάμε κάτι φοβερό. Θέλουμε απλώς να μπορούμε να ζήσουμε. Αν δεν μπορείς να δουλέψεις, δεν μπορείς να ζήσεις. Χωρίς παιδικούς σταθμούς δεν μπορείς να δουλέψεις. Και έτσι δεν θα θέλεις να κάνεις παιδιά».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας