Η μέση εκπροσώπηση γυναικών στα κυριότερα διεθνή δικαστήρια είναι μόλις 17%. Από την ίδρυσή του το 1945, μόνο 4 από τα 106 μέλη του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ήταν γυναίκες. Ανάμεσα στα σημερινά 17 μόνιμα μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, μόνο 2 είναι γυναίκες.
Στο Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα μόνο 2 από τους 10 δικαστές είναι γυναίκες. Τα τελευταία χρόνια ούτε μία γυναίκα δεν υπήρξε ανάμεσα στους επτά δικαστές του Διαμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αυτοί είναι ελάχιστοι από τους αριθμούς που συνέλεξε και παρουσίασε η Gqual, η καμπάνια που περισσότερες από δέκα διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανάμεσά στους και το Κέντρο Δικαιοσύνης και Διεθνούς Δικαίου (Cejil), εγκαινίασαν από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στις 15 Σεπτεμβρίου με την ευκαιρία της έναρξης της 70ής συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού.
Με σύνθημα «η ισότητα φύλου στους διεθνείς οργανισμούς δεν είναι προσδοκία, είναι δικαίωμα», τονίζουν ότι η έλλειψη εκπροσώπησης σε θεσμούς που εφαρμόζουν το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, ακόμη και στη μοίρα των επόμενων γενεών, γιατί παραγνωρίζουν συνήθως την πραγματικότητα του μισού πληθυσμού του πλανήτη.
Η καμπάνια, η οποία χαίρει της στήριξης 700 προσωπικοτήτων που έχουν συνυπογράψει τη σχετική διακήρυξη, εγκαινίασε παράλληλα και ψηφιακή πλατφόρμα που φιλοδοξεί να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη, να πείσει κυβερνήσεις να υιοθετήσουν κριτήρια ισότητας όταν προτείνουν εκπροσώπους τους σε διεθνείς οργανισμούς και να ανοίξει τη συζήτηση για την καθιέρωση σχετικών ποσοστώσεων ώστε να μην υπάρχει σημαντικός διεθνής θεσμός χωρίς γυναικεία εκπροσώπηση. «Οι γυναίκες είναι μια φωνή που προσθέτει αξία σε αυτούς τους οργανισμούς», τονίζει η Βιβιάνα Κρστίτσεβιτς του Cejil. «Η διαφορετικότητα, η ισορροπία φύλου και η παρουσία γυναικών είναι καίριες για τη νομιμοποίηση της διεθνούς Δικαιοσύνης».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας