Οταν τον Αύγουστο του 2014 κατέλαβαν την έκταση στην οποία η ενεργειακή εταιρεία Cuadrilla σκόπευε να προχωρήσει σε εξόρυξη με τη μέθοδο του fracking (της υδραυλικής ρωγμάτωσης για εξαγωγή αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα) στο Λάνκασαϊρ, προσφέροντας κέικ και τσάι στους έκπληκτους φύλακες, κανείς δεν πίστευε ότι οι μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες με τα κίτρινα γιλέκα, τα φακιόλια και τις ξεσκονίστρες με φτερά, σοβαρολογούσαν. Εναν χρόνο μετά, οι ακούραστες «Nanas» (Γιαγιάδες) πέτυχαν το αδιανόητο.
Οι αρχές του Λάνκασαϊρ απέρριψαν το αίτημα της Cuadrilla για έρευνες με τη μέθοδο fracking στην κομητεία, ένα τεράστιο πλήγμα γι’ αυτό που επρόκειτο να είναι η μεγαλύτερης κλίμακας χρήση της μεθόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι «Γιαγιάδες» έγιναν η εμπροσθοφυλακή του κινήματος κατά του fracking, που έχει καταστροφικές συνέπειες για τον υδροφόρο ορίζοντα, μαζί με την οργάνωση Φίλοι της Γης και το Πράσινο Κόμμα.
Παρότι η εταιρεία με τους πρόθυμους «συμμάχους» στην κοινότητα και τα μίντια επιχείρησε να τις συκοφαντήσει και απαξιώσει, εκείνες κατάφεραν να δώσουν με τη μαχητική αλλά πάντα ειρηνική παρουσία τους την πραγματική εικόνα των πολιτών που αντιτίθενται στην καταστροφή της ζωής τους, της ζωής των παιδιών και των εγγονιών τους.
«Αντιστρέψαμε την προπαγάνδα ότι όσοι αντιτίθενται στο fracking ή προασπίζονται το περιβάλλον είναι βίαιοι και επιθετικοί ή, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, “ένα τσούρμο περιθωριακών γύφτων”», έλεγε στον «Guardian» η 59χρονη σύμβουλος μάνατζμεντ Πατ Ντέιβις. «Κοιτάξτε με, είμαι μια κυρία με ταγέρ και πέρλες, που ποτέ δεν είχα διαδηλώσει στη ζωή μου. Είμαστε κανονικοί άνθρωποι από κάθε κοινωνικό στρώμα που μοιραζόμαστε έναν κοινό σκοπό».
Ενας σκοπός που άρχισε να παίρνει σχήμα στο μυαλό τους μετά το 2011, όταν ομάδα Ευρωπαίων σεισμολόγων κατέληξαν ότι οι δύο μικρές σεισμικές δονήσεις που γνώρισε η περιοχή τους ήταν εξαιρετικά πιθανόν να προκλήθηκαν από τις γεωτρήσεις της Cuadrilla.
Ατρόμητες αλλά εξαιρετικά ευγενείς, έκαναν δυναμικές κινητοποιήσεις σεβόμενες τη νομιμότητα και γελούσαν όταν υπέρμαχοι της εταιρείας τις μέμφονταν για η ηλικία τους. Γιατί ήταν ακριβώς η ηλικία τους που μετέτρεψαν σε ατού τους. «Επιλέξαμε το “Γιαγιάδες”, γιατί μας αρέσει η μητριαρχική διαδοχή του Οίκου του Λάνκαστερ: σηκώνεις τα μανίκια και κάνεις όλες τις δουλειές, αλλά έχεις πάντα χρόνο για ένα ωραίο φλιτζάνι τσάι. Και, επιπλέον, όλοι ακούν τις γιαγιάδες τους και αν έχουν πρόβλημα μαζί τους, τότε ξέρουν ότι έχουν ξεπεράσει τα όρια».
Πάντα αποφασιστικές
Απτόητες από προσβολές και επιθέσεις, αξιοποίησαν τη σοφία της ηλικίας και του φύλου τους, όπως λέει η Ντέιβις: «Λένε πως οι γυναίκες είναι εξαιρετικά υπομονετικές. Πάντα ξέραμε ότι αυτή θα ήταν μια βραδυφλεγής δράση». Και δικαιώθηκαν. Κέρδισαν τη μάχη στο Λάνκασαϊρ. Αλλά οι Γιαγιάδες δεν επιστρέφουν σπίτι τους.
Ξέρουν ότι η Cuadrilla μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, ενώ έχουν επίσης έρθει σε επαφή με οργανώσεις τρίτων χωρών για να συντονίσουν δράσεις και να στηρίξουν αν κάποια ξένη εταιρεία επιχειρήσει να κάνει fracking στην περιοχή τους.
«Δεν θέλουμε να χαθεί αυτή η συγκυρία ούτε η φιλία που χτίσαμε. Θα παλέψουμε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην κοινότητά μας. Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση τάσσεται αναφανδόν υπέρ του fracking και εμείς είμαστε εδώ για να το σταματήσουμε».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας