Χρειάστηκε να περάσουν είκοσι χρόνια από το τέλος του πολέμου για την ανεξαρτητοποίηση της Κροατίας από τη Γιουγκοσλαβία, μέχρι να υιοθετήσει η Βουλή της χώρας νόμο που προσφέρει αποζημιώσεις στα θύματα βιασμών και σεξουαλικής βίας της σύρραξης.
Πρόκειται για την πρώτη σχετική νομοθεσία στα Βαλκάνια και από τις ελάχιστες στον κόσμο.
«Είναι ένας υποδειγματικός νόμος. Θα μπορούσε να είναι πρότυπο για άλλες χώρες που γνώρισαν πολέμους και όπου η σεξουαλική βία χρησιμοποιήθηκε σαν όπλο κατά του εχθρού», δήλωσε στο Ρόιτερς η Μαρίγια Σλίσκοβιτς.
Η ιδρύτρια της WHW, οργάνωσης που μάχεται για τη δικαίωση των βιασμένων γυναικών, πρόσθεσε πως οι διατάξεις έρχονται σε πλήρη εναρμόνιση με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το 2008, η οποία ορίζει ότι ο βιασμός και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας θα μπορούσαν να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.
Ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2016 και προσφέρει στις βιασμένες του πολέμου 14.504 δολάρια εφάπαξ και ένα μηνιαίο επίδομα 370 δολαρίων, ενώ προβλέπει τη δωρεάν πρόσβασή τους σε νομικές, συμβουλευτικές και ιατρικές υπηρεσίες.
Για θύματα σαν την 63χρονη Ρουτζίκα Μπάρμπαρικ, βιασμένη από Σέρβους στρατιώτες μετά την κατάληψη του Μπούκοβαρ το 1991, δεν αρκεί η οικονομική αποζημίωση: «Εχω μικρή σύνταξη και σίγουρα αποτελεί μια βοήθεια. Αλλά και δισεκατομμύρια αν μου έδιναν δεν θα ξεπλήρωναν όσα πέρασα. Η αποζημίωση δεν σημαίνει τίποτα αν οι θύτες κυκλοφορούν ελεύθεροι. Θέλω να απολογηθούν για τα εγκλήματά τους, να πουν ότι ήρθαν στο Μπούκοβαρ για να σκοτώσουν και να βιάσουν».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας