Η Πίλι Κιντάουα είναι από τις ελάχιστες που κατάφεραν να επιζήσουν. Ομάδα χωρικών εισέβαλαν ένα βράδυ στην καλύβα της φωνάζοντας ότι έκανε μάγια και σκότωσε ένα 11χρονο αγόρι αλμπίνο. «Φώναζαν: “Ηρθε η σειρά σου να πεθάνεις” και με χτυπούσαν μέχρι που έχασα τις αισθήσεις μου και έφυγαν πιστεύοντας ότι είχα πεθάνει», έλεγε σε συνέντευξή της στο Ιδρυμα Ρόιτερς. «Δεν ξέρω γιατί μου επιτέθηκαν. Δεν σκότωσα κανέναν. Μάρτυράς μου ο Θεός».
Η 78χρονη χήρα, που ζει σε απομονωμένο χωριό της επαρχίας Ταμπόρε της Τανζανίας, είναι το πιο πρόσφατο θύμα ενός διογκούμενου αριθμού γυναικών που δέχονται επιθέσεις από «ομάδες περιφρούρησης» χωριών, που τις θεωρούν υπεύθυνες για τον θάνατο κάποιου μέλους της κοινότητας ή τις δολοφονίες αλμπίνων.
Σύμφωνα με τις τοπικές δεισιδαιμονίες, τα μέλη και τα οστά των αλμπίνων προσφέρουν τύχη και πλούτο. Εκατοντάδες άνθρωποι που γεννήθηκαν με αυτήν τη γενετική ανωμαλία έλλειψης μελανίνης έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν ακρωτηριαστεί για να πλουτίσουν μάγοι-θεραπευτές, που φτιάχνουν φυλακτά και φίλτρα: μικρά κομμάτια οστών πωλούνται για 600 δολάρια, ενώ ένα ολόκληρο σώμα μπορεί να φτάσει και τα 75.000 δολάρια.
Τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποιούν ότι ο αριθμός αυτών των φόνων μπορεί να αυξηθεί εν όψει των εκλογών που θα διεξαχθούν φέτος στη χώρα, καθώς οι πολιτευτές αναζητούν με κάθε μέσο «τύχη» στην κάλπη. Ως συνέπεια, τονίζουν, θα ενταθεί και η δράση των αυτοαποκαλούμενων «ομάδων περιφρούρησης» που επιδίδονται στο θανάσιμο κυνήγι μαγισσών. Κι ενώ οι αρχές καταδικάζουν και τους φόνους αυτών των γυναικών, ελάχιστοι από τους ενόχους διώκονται ή καταδικάζονται.
Σύμφωνα με το Κέντρο Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας, 505 γυναίκες που θεωρήθηκαν μάγισσες δολοφονήθηκαν το 2013, 20% περισσότερες από το 2012. Οι περισσότερες απ’ αυτές είναι ηλικιωμένες και πολλοί τις κατηγορούν ότι έχουν κόκκινα μάτια, κάτι που κατά την παράδοση αποτελεί σημάδι ότι είναι μάγισσες.
Οι περισσότερες δολοφονούνται φρικτά, ακρωτηριαζόμενες από ματσέτες, ενώ δεν λείπουν περιστατικά κατά τα οποία τις έχουν θάψει ζωντανές. Με τις αρχές να αδυνατούν να επιβάλουν τον νόμο, ειδήμονες σε θέματα αφρικανικής μαγείας, όπως ο ανθρωπολόγος Σάιμον Μεζάκι, εξηγούν πως αυτοί οι φόνοι μαγισσών ενισχύονται από την αίσθηση του πληθυσμού, ιδίως των αγροτικών περιοχών, ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικά μέσα ελέγχου της μαγείας και ούτε πρόσβαση στη δικαιοσύνη. «Το τεράστιο χάσμα ανάμεσα στους πολίτες και τα δικαστήρια έχει αναγκάσει τους χωρικούς να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους ψάχνοντας μόνοι τους για ενόχους».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας