Φωτογραφίζοντας την παράσταση «Οι τρεις αδελφές», ένιωσα πως συμμετέχω σε μια τελετουργία με στόχο το ταξίδι προς τον πυρήνα της ζωής. Η κραυγή «θέλω να ζήσω» με συνταξίδεψε σε όλη την πορεία της τελετής. Η παράσταση με ώθησε να συμμετάσχω στη δόνηση του στροβιλισμού των αισθήσεων με στόχο την εσωτερική μεταμόρφωση ή την επαναφορά της ψυχής στη φυσική της θέση.
Τα λόγια της χορογράφου της παράστασης και χοροθεραπεύτριας Ελένης Χατζηγεωργίου αποτυπώνουν τη διαδρομή του έργου: «Στην παράσταση αυτή, οι τρεις αδερφές για μένα αντηχούν σε διαφορετικά κομμάτια και πλευρές του εαυτού, που άλλοτε συγκρούονται, άλλοτε το καθένα δεν ακούει τίποτα πέραν από αυτό που το ίδιο ορίζει ως “αλήθεια”, άλλοτε σκληραίνουν και αλληλοεκδικούνται, άλλοτε μαλακώνουν και συνομιλούν. Ολο το είναι δίνει μάχη να ξαναφέρει στο φως την επιθυμία, επιθυμία για ζωή, προχώρημα, μετουσίωση, αλλαγή… Αυτό όμως ταυτόχρονα μάχεται από τον ίδιο τον εαυτό… φοβίζεται, ακυρώνεται, προβάλλεται σε κάτι μακρινό και άπιαστο, σμικραίνει… Αν δεν “σπάσω” στα κομμάτια μου, οδηγός μου θα είναι η αιώνια πλάνη… Οι τρεις αδερφές στην παράσταση αυτή, εγκλωβισμένες μέσα στις βαθιές σπηλιές του εαυτού, μοιάζει να έχουν παγιδευτεί σε μια χωρίς τελειωμό “λούπα”. Ο τροχός όμως της Εκάτης ξεκινά μια δίνη περιστροφική που όταν σε “πάρει” μέσα της, ένα είναι το σίγουρο: Θα βγεις στο τέλος κάπου Αλλού. Η φάση της μετάβασης στις διαβατήριες τελετές είναι ένα στάδιο χάους, που το υποκείμενο νιώθει να χάνεται, να “αποσυντίθενται” τα μέρη που το αποτελούν, βιώνει έναν συμβολικό θάνατο. Οι τρεις αδερφές περνούν από ένα τέτοιο στάδιο, ταράζουν τα νερά τους, προσπαθούν να βγουν από το “δέρμα” τους γιατί δεν τις “χωράει” πια… Για εμένα ο ρόλος του Βερσίνιν σε αυτή την παράσταση λειτουργεί συμβολικά ως ο Πατέρας, και το στοιχείο που φέρνει στη ζωή των τριών αδερφών και αφήνει έπειτα να αντηχήσει μέσα στην απουσία του, συμπυκνώνεται στη φράση “Θέλω να ζήσω!”. Εκεί πια αναλαμβάνει η ίδια η ζωή και τελικά η πίστη σε αυτήν, να ανασυνθέσει τα “σπασμένα” κομμάτια σε ένα νέο όλον. Οι τρεις αδερφές μετά από αυτή τη διαδρομή δεν ξαναγυρνούν ίδιες. Συγχωρούν αυτό που δεν γίνεται. Ευχαριστούν αυτό που έγινε. Αγαπούν ένα μέλλον που ενέχει το “τώρα” μαζί με το “τότε” τους. Αποδέχονται την ύπαρξή τους ως μία φθαρτή και αιώνια ταυτόχρονα. Και ο τροχός εξακολουθεί να κινείται αδιάκοπα, οι ίδιες όμως μπορούν πια να καθρεφτιστούν μέσα σε αυτόν….».
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής του έργου φράσεις όπως: «Πόσο παράξενα είναι όλα κατά βάθος!… Κι όμως πόσο διαφορετικά θα είναι όλα στο μέλλον. Πόσο όμορφη θα είναι η ζωή τότε. Αυτή θα είναι ζωή… Οι άνθρωποι στο μέλλον θα θυμούνται την εποχή μας με τρόμο και περιφρόνηση. Κι όλα όσα συμβαίνουν σήμερα θα τους φαίνονται παράλογα, σκληρά και απάνθρωπα, ψεύτικα και χυδαία!...», με οδήγησαν στην αναζήτηση της απώλειας της αίσθησης του χρόνου με στόχο τον εξαγνισμό του πόνου τού σήμερα. Αλλωστε ενίοτε μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας κανείς μπορεί να βιώσει και να αποτυπώσει το άχρονο, το αιώνιο.
♦ Πληροφορίες: Στο Bios (Πειραιώς 84, Αθήνα) μέχρι 7 Απριλίου.
Ερμηνεύουν: Λυσάνδρα Αναστασοπούλου, Μάιρα Γραβάνη, Αλίκη Στενού, Δημήτρης Τσιάμης.
Σκηνοθεσία/δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Τσιάμης.
Εικαστική σκηνογραφία/κοστούμια: Μαίρη Ζυγούρη.
Επιμέλεια κίνησης/χορογραφία: Ελένη Χατζηγεωργίου.
Σχεδιασμός Φωτισμού: Εβίνα Βασιλακοπούλου.
Βοηθοί σκηνοθέτη: Θεώνη Σιδεράκου, Λουκάς Παπουτσής.
Φωτογραφίες: Κωστής Καλλιβρετάκης. Video Trailer: Γιώργος Αποστολόπουλος.
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου PER THEATER FORMANCE.
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 20.00.
Εισιτήρια: από 10 ευρώ.
Πληροφορίες και τηλ. κρατήσεων: 210-3425335. Η παράσταση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας