Οκτώ παραστάσεις απέμειναν για το βραβευμένο οφ-Μπρόντγουεϊ μιούζικαλ που επιστρέφει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «The Last Five Years» σε κείμενο, μουσική και στίχους του σπουδαίου Αμερικανού συνθέτη Τζέισον Ρόμπερτ Μπράουν, μουσική διεύθυνση του έμπειρου Μιχάλη Παπαπέτρου, μετάφραση και σκηνοθεσία του πολυπράγμονα κωμικού και λιμπρετίστα Δημήτρη Δημόπουλου, ενώ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν η Βάσια Ζαχαροπούλου και ο Πάρις Παρασκευάδης.
Πρόκειται για μια νεοϋορκέζικη ιστορία ενός ασυνήθιστου έρωτα, ανάμεσα σε δύο εικοσάρηδες Νεοϋορκέζους καλλιτέχνες, στη διάρκεια μιας περιόδου πέντε χρόνων, από το πρώτο ραντεβού μέχρι το τελευταίο αντίο.
Το βραβευμένο με βραβείο Drama Desk έργο, αφηγείται τη γλυκόπικρη ιστορία της φιλόδοξης ηθοποιού Κάθυ και του ανερχόμενου συγγραφέα Τζέιμι οι οποίοι γνωρίζονται, ερωτεύονται, παντρεύονται και χωρίζουν, με ένα ιδιαίτερο αφηγηματικό σχήμα καθώς η Κάθυ ξετυλίγει την ιστορία από το τέλος της προς την αρχή, ενώ ο Τζέιμι ακολουθεί μια ευθεία γραμμική αφήγηση, από την αρχή προς το τέλος, με το παρελθόν και το παρόν να μπερδεύονται ανάμεσα από υπέροχα τραγούδια, με το ζευγάρι να συναντιέται στον ίδιο χώρο και χρόνο μόνο τη στιγμή του γάμου τους, που λαμβάνει χώρα στη μέση της παράστασης.
Το δημοφιλέστατο μιούζικαλ έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο Northlight του Σικάγου το 2001, έκτοτε έχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες και περιοδεύσει σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, το 2014 κυκλοφόρησε η κινηματογραφική διασκευή του και 23 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή του, το The Last Five Years, αποκτά την ελληνική εκδοχή του. Την ξεχωριστή μουσικοθεατρική εμπειρία απογειώνει η μουσική του βραβευμένου με τρία Τόνυ συνθέτη Τζέισον Ρόμπερτ Μπράουν στον οποίο οι New York Times αναφέρονται ως «μια ηγετική φιγούρα μιας νέας γενιάς συνθετών που ενσαρκώνουν μεγάλες προσδοκίες για το αμερικανικό μιούζικαλ». Συνθέτης, στιχουργός, αρχιμουσικός, διασκευαστής, ενορχηστρωτής, σκηνοθέτης και ερμηνευτής, ο Τζέισον Ρόμπερτ Μπράουν έχει υπογράψει μουσικές συνθέσεις τόσο ως σολίστας όσο και με το συγκρότημά του, τους The Caucasian Rhythm Kings, αφήνοντας ισχυρό αποτύπωμα στο σύγχρονο μιούζικαλ, ενώ στο συγκεκριμένο η μουσική είναι ένα εκλεκτικό συνονθύλευμα ήχων και επιρροών, όπου η ποπ-ροκ συνδυάζεται ιδανικά με την τζαζ, την κλασική μουσική και τη φολκ με στοιχεία κάντρι.
- Μία ιστορία αγάπης. Τι είναι αυτό που κάνει το συγκεκριμένο μιούζικαλ ξεχωριστό; ρωτήσαμε τον μουσικό διευθυντή της παράστασης Μιχάλη Παπαπέτρου.
«To μιούζικαλ «The Last Five Years» του βραβευμένου συνθέτη και στιχουργού Τζέισον Ρόμπερτ Μπράουν εστιάζει στις παγίδες μιας πενταετούς σχέσης. Πρόκειται για τον έρωτα ενός ζευγαριού, της Κάθυ και του Τζέιμι, οποίος ξεδιπλώνεται με αντίστροφη χρονολογική σειρά. Το ιδιαίτερο σε αυτό το έργο είναι ότι τα τραγούδια της Κάθυ ξεκινούν στο τέλος του γάμου, με το τελευταίο της τραγούδι στην αρχή του έρωτα της ίδιας και του Τζέιμι, ενώ τα τραγούδια του ξεκινούν από την αρχή και τελειώνουν στις τελευταίες στιγμές της σχέσης.
»Ο Μπράουν είναι μεγάλος θαυμαστής του Στήβεν Σόντχαϊμ. Έχει δηλώσει ότι τα έργα «Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street» και «Sunday in the Park with George» υπήρξαν οι μεγάλες του επιρροές. Η μουσική του θεωρώ ότι υποδηλώνει βαθειά μελέτη των υπόλοιπων συνθετών του είδους, καθώς επίσης η ευαισθησία του συνδυάζει ένα ποπ-ροκ στυλ με θεατρικούς στίχους.
»Αυτό που κάνει το γράψιμο του Μπράουν τόσο εξαιρετικό είναι ότι δεν εστιάζει μόνο σε ένα συναίσθημα ανά τραγούδι, αλλά επιλέγει να απεικονίσει ρεαλιστικά το μείγμα πίκρας και πένθους ενός χαρακτήρα στο τέλος μιας σχέσης».
- Ποιες προκλήσεις είχε το ανέβασμά του;
«Η μεγαλύτερη δυσκολία τόσο για εμένα, όσο και για τον σκηνοθέτη και μεταφραστή του έργου Δημήτρη Δημόπουλο, ήταν ότι πρόκειται για ένα έργο που θα μπορούσε να πεις κανείς ότι αποτελείται από μια συρραφή μονολόγων.
»Η ερμηνευτική προσέγγιση και η αισθητική πρέπει να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για να προσελκύσουν το κοινό, δεδομένου ότι στο μεγαλύτερο μέρος του έργου παρακολουθούμε μόνο έναν από τους δύο πρωταγωνιστές στη σκηνή.
»Η αρχική πρόκληση ήταν να βρεθεί το ιδανικό ζευγάρι που θα ταίριαζε τόσο φωνητικά όσο και υποκριτικά. Γι' αυτόν τον λόγο έγιναν ακροάσεις με μεγάλο αριθμό συμμετοχών, προκειμένου να καταλήξουμε στην καλύτερη εκδοχή των ηρώων που απαιτεί το έργο. Επιπλέον, ο ίδιος ο Μπράουν, με τη χρήση των σκηνών σε αντίστροφη χρονολογική σειρά, έβαλε το πήχη της δυσκολίας ακόμα ψηλότερα.
»Ομολογώ, ότι ο θεατής που δεν έχει διαβάσει για την ιδιαιτερότητα του έργου δυσκολεύεται αρχικά να καταλάβει γιατί οι δύο ήρωες μας βρίσκονται σε διαφορά φάσης, κάτι όμως που καταφέραμε να το εξομαλύνουμε.»
- Τι θέλατε να αναδείξετε μέσα από αυτό;
«Το κοινό θα έχει τη χαρά να απολαύσει επί σκηνής δύο μοναδικούς τραγουδιστές, την Βάσια Ζαχαροπούλου και τον Πάρι Παρασκευάδη, που εκτός του ταλέντου τους, έχουν σημαντική εμπειρία ο καθένας ξεχωριστά στο είδος. Η παρτιτούρα του Μπράουν είναι αρκετά απαιτητική, τόσο φωνητική όσο και υποκριτικά. Όπως προανέφερα, στην πρώτη σκηνή η Κάθυ καλείται να ερμηνεύσει ένα τραγούδι που αναφέρεται στον χωρισμό τους, κάτι που για την πρωταγωνίστρια αποτελεί συνάμα πρόκληση και δυσκολία.
»Εξαιρετικό ενδιαφέρον, κατά τη γνώμη μου, έχει και η επιλογή των οργάνων που χρησιμοποιεί ο συνθέτης: Ακουστική κιθάρα, ηλεκτρικό μπάσο, πιάνο, βιολί και δύο βιολοντσέλα, ενώ απουσιάζει η ντραμς (το drumset), η οποία είναι δεδομένη σε αυτό το είδος μουσικής. Παρ' όλ' αυτά, ο τρόπος γραφής του, η ενορχήστρωση, η ανάδειξη των ηχοχρωμάτων και των δυνατοτήτων των οργάνων που διαθέτει είναι μοναδικός και δεν δίνει την εντύπωση ότι απουσιάζει η ρυθμική συνοδεία. Το ηχητικό αποτέλεσμα είναι ομολογουμένως άκρως εντυπωσιακό».
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
- Τζέισον Ρόμπερτ Μπράουν, The Last Five Years
- Κείμενο, στίχοι, μουσική: Τζέισον Ρόμπερτ Μπράουν
- Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Παπαπέτρου
- Μετάφραση, σκηνοθεσία: Δημήτρης Δημόπουλος
- Σκηνικό, κοστούμια: Ντέιβιντ Νεγρίν
- Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
- Ερμηνεύουν: Βάσια Ζαχαροπούλου, Πάρις Παρασκευάδης
- Μουσικοί: Μίσλαβ Ρέζιτς (ακουστική κιθάρα), Μάνος Αναγνωστόπουλος (ηλεκτρικό μπάσο), Μιχάλης Παπαπέτρου (πιάνο), Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Αλέξανδρος Μποτίνης, Φαμπιόλα Οχέδα (βιολοντσέλο)
- Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)
- 22, 23, 24, 26, 27, 29, 30, 31 Μαρτίου στις 20.30 (Κυριακή: 19.30)
- Εισιτήρια 10-20€
- Προπώληση: Ταμεία ΕΛΣ (καθημερινά 9.00-21.00 | 2130885700) και www.ticketservices.gr
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας