To Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, αποφασισμένο να μη λείψει από το κοινό του το δύσκολο καλοκαίρι του 2020, όχι μόνο εφαρμόζει αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά για πρώτη φορά αποφάσισε πως ήρθε η ώρα μια σημαντική παραγωγή αρχαιοελληνικού δράματος να μεταδοθεί ζωντανά στο Διαδίκτυο.
Ετσι, οι «Πέρσες» του Αισχύλου, η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου που παίρνει τη σκυτάλη από τη μαγική συναυλία του Λεωνίδα Καβάκου, παρουσιάζονται σε live streaming (με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με την Google Ελλάδος) στο παγκόσμιο κοινό για μία μόνο βραδιά, στις 25 Ιουλίου.
«Καθώς η ανθρωπότητα βιώνει ακόμη τη δοκιμασία της πανδημίας, η πρώτη στην ιστορία ζωντανή μετάδοση παράστασης αρχαίου ελληνικού δράματος από το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου αποτελεί για εμένα μια κομβική στιγμή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την πρωτοβουλία.
«Οι “Πέρσες”, το σπουδαιότερο αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου, το οποίο πραγματεύεται τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, μία από τις καθοριστικότερες μάχες στην Ιστορία της ανθρωπότητας, αποτελεί μια διαρκή υπενθύμιση των διαχρονικών αξιών της δημοκρατίας και της ελευθερίας, αλλά και των εννοιών του μέτρου και της μετριοπάθειας» επισήμανε.
Σκηνοθέτης της παράστασης ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης, που προσκαλεί ολόκληρο τον πλανήτη να προσέλθει στο ωραιότερο θέατρο του κόσμου για να γίνει μέτοχος και κοινωνός, έστω και ψηφιακά, της παράστασης των «Περσών».
«Ο πολιτισμός είναι τέκνο της παιδείας ενός τόπου, όμως ταυτόχρονα ανήκει και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, που έχει δικαίωμα στην ενότητα και στο γεφύρωμα των αποστάσεων - ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν».
H Google θα φιλοξενήσει το live streaming, θα παράσχει τεχνική υποστήριξη αλλά και δωρεάν προβολή της παράστασης διεθνώς μέσω YouTube. Το live streaming ξεκινά στις 21.00, με αγγλικούς υπότιτλους και θα διαρκέσει 90 λεπτά. Διαθέσιμο στο livefromepidaurus.gr, στις ιστοσελίδες του Εθνικού Θεάτρου, του Φεστιβάλ Αθηνών και του ΥΠΠΟΑ κι απευθείας από το κανάλι του Εθνικού Θεάτρου στο YouTube.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας