Στις 21 Ιανουαρίου ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο της Aγγλίας το πρώτο εδώ και δεκατρία ολόκληρα χρόνια νέο έργο του Τομ Στόπαρντ, «The Hard Problem».
Μέγα γεγονός από μόνο του, που αποκτά, όμως, συμβολική σημασία και για το ίδιο το θέατρο.
Είναι η αποχαιρετιστήρια σκηνοθεσία του σερ Νίκολας Χάιτνερ που έμεινε και μεγαλούργησε στο τιμόνι του Εθνικού από τον Απρίλιο του 2003 έως τον Μάρτιο του 2015.
Ηρθε, λοιπόν, η ώρα του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή, του 49χρονου Ρούφους Νόρις.
Ο διορισμός του είχε μεν ανακοινωθεί τον Οκτώβριο του 2013, αλλά τώρα θα δείξει τι ακριβώς θα φέρει σε ένα θέατρο που τρέχει με τα χίλια.
Πριν από λίγες μέρες, παρέα με τη, νέα επίσης, διοικητική διευθύντρια του Εθνικού, Τέσα Ρος, ο Νόρις παρουσίασε το πρώτο ρεπερτόριο (Απρίλιο με Ιούλιο του 2015) που φέρει τη σφραγίδα του. Και, όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο Μάικλ Μπίλνγκτον στην «Guardian», «σαν κάθε νέος προπονητής ποδοσφαιρικής ομάδας βιάζεται να παρατάξει το δικό του σύστημα».
«Θα πασχίσουμε ώστε η δουλειά που θα παρουσιάσουμε τα επόμενα χρόνια να είναι όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή, ποικίλη, συνεργατική και εθνική. Θέλουμε να εμπνεύσουμε καλλιτέχνες και κοινό να σκεφτούν με νέους τρόπους, να ανακαλύπτουν συνεχώς το θέατρο. Η πρώτη μας σεζόν είναι μόνο η αρχή, αλλά περιέχει τους σπόρους αυτού που έρχεται».
Οι ανακοινώσεις του Ρούφους Νόρις είχαν μεγάλο εύρος: νέα έργα, κλασικά, αναβιώσεις παλιών επιτυχιών.
Η μόνη ένσταση που καταγράφηκε είναι ότι δεν προσκλήθηκαν να βάλουν ένα χεράκι κάποια μεγάλα συγγραφικά ονόματα, όπως οι Ντέιβιντ Χέαρ, Μάικλ Φρέιν, Αλαν Μπένετ.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής δεν είχε άσους κρυμμένους στο μανίκι του.
■ Πρώτο και καλύτερο το μιούζικαλ, που γράφει ο Ντέιμον Αλμπαρν των «Blur», που πρώτη φορά θα εμπνευστεί μουσική πάνω σε ξένους στίχους, και συγκεκριμένα από το λιμπρέτο της διάσημης συγγραφέα Μόιρα Μπουφίνι.
Το μιούζικαλ λέγεται «wonder.land», προφανώς παραπέμπει στην «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», αφού ο κεντρικός του χαρακτήρας είναι ένα 12χρονο κοριτσάκι.
Στο σπίτι του είναι δυστυχισμένο, στο σχολείο υφίσταται bullying.
Δραπετεύει, λοιπόν, σε έναν εικονικό κόσμο όπου θα συναντήσει όπως η ηρωίδα του Λιούις Κάρολ μια Γάτα Τσεσάιρ και μια Κόκκινη Βασίλισσα.
«Είναι γεμάτο φρέσκα και κεφάτα τραγούδια», δήλωσε ο Ρούφους Νόρις, που θα σκηνοθετήσει το μιούζικαλ, μια συμπαραγωγή με το Διεθνές Φεστιβάλ του Μάντσεστερ και το Théâtre du Châtelet του Παρισιού.
Θα κάνει πρεμιέρα στο Μάντσεστερ τον Ιούλιο και θα παρουσιαστεί στο Λονδίνο τον Νοέμβριο.
■ Η δεύτερη σκηνοθεσία του Νόρις στη σεζόν είναι μια διασκευή από την Κάρολ Αν Ντάφι, την πρώτη γυναίκα στην οποία απονεμήθηκε η ύψιστη βρετανική λογοτεχνική διάκριση του Δαφνοστεφούς Ποιητή (Poet Laureate), του «Everyman», του πιο διάσημου και πολυπαιγμένου στην εποχή μας μεσαιωνικού δράματος, γραμμένου μεταξύ 1509 και 1531.
Πρωταγωνιστής θα είναι ο Τσιγουετέλ Ετζιόφορ του «12 χρόνια σκλάβος», που μην ξεχνάμε είναι Βρετανός, από το θέατρο ξεκίνησε και δη το Εθνικό της Αγγλίας, στο οποίο επιστρέφει έπειτα από 15 χρόνια, τότε που θριάμβευε παίζοντας Ρωμαίο και Πέερ Γκιντ.
■ Υπάρχουν, όμως, και ολοκαίνουργια έργα. Ο Πάτρικ Μάρμπερ του «Closer», που επίσης μην ξεχνάμε στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας έκανε την πρεμιέρα του τo 1997 πριν παιχτεί σε όλο τον κόσμο (και την Ελλάδα) και γίνει χολιγουντιανή ταινία από τον Μάικ Νίκολς, επιστρέφει με το «The Red Lion» άγνωστων λοιπών στοιχείων (Πάθος, Αφοσίωση, Σωτηρία είναι οι λέξεις-κλειδιά του). Θα το σκηνοθετήσει ο πολύς Ιαν Ρίκσον, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Royal Court (1998-2006) με υψηλές επιδόσεις σε Πίντερ, Τσέχοφ και Μπέκετ.
■ Το ελάχιστα γνωστό έργο της Κάριλ Τσόρτσιλ «Light Shining in Buchinghamshire», γραμμένο το 1976, που αναφέρεται στον αγγλικό εμφύλιο του 1640, θα ανεβεί και πάλι σε σκηνοθεσία του Λίντσεϊ Τέρνερ (είχε χαρίσει τον πρώτο του Αμλετ στον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς).
Tέλος, η κοινωνική πολιτική του Ρούφους Νόρις, που θα πρέπει να συναγωνιστεί την εντυπωσιακή αύξηση των θεατών που πέτυχε ο Χάιτνερ, περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα, και 100 χιλιάδες εισιτήρια στη χαμηλή τιμή των 15 λιρών. Καλή επιτυχία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας