Δεκατρείς ταινίες πρόσφατης παραγωγής, αρκετές από αυτές με βραβεία σε μεγάλα φεστιβάλ, προβάλλονται στη θερινή «Λαΐδα»
Οι ταινίες είναι μία και μία - πολλές έχουν βραβευτεί σε μεγάλα φεστιβάλ. Επιπλέον μιλάνε την ισπανική, μια γλώσσα που δεν πολυακούγεται στις κινηματογραφικές αίθουσες. Προέρχονται και από χώρες που ο κινηματογράφος τους είναι λίγο στο σκοτάδι. Και, τέλος, κάνουν την πρώτη -ίσως και μοναδική- ελληνική προβολή τους, αν και ορισμένες θα βγουν και σε εμπορική διανομή.
Είναι, δηλαδή, πολλοί οι λόγοι που το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας, που ξεκινά σήμερα στον θερινό κινηματογράφο «Λαΐς» της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, είναι γεγονός πρώτης γραμμής και, μάλιστα, μια εποχή που οι υπόλοιπες αίθουσες δεν έχουν και πολλά να προσφέρουν.
Η διοργάνωση φιλοξενεί συνολικά δεκατρείς ταινίες πρόσφατης παραγωγής από Ισπανία, Αργεντινή, Μεξικό, Χιλή, Κούβα, Περού, Κολομβία, Εκουαδόρ και Βενεζουέλα. Υπογράφονται από διάσημα αλλά και νέα ονόματα σκηνοθετών. Καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα θεμάτων και αισθητικής, αφού είναι από ρομαντικές κομεντί μέχρι πολιτικά θρίλερ, που τόσο ευδοκιμούν στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Υπάρχουν κάποιες ταινίες ανάμεσά τους που ήδη ξεχωρίζουν.
■ Το «Truman» του Καταλανού Σεσκ Γκάι, ισπανική μελαγχολική κομεντί, που φορτώθηκε φέτος με πέντε βραβεία Γκόγια (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, α’ και β’ ανδρικού ρόλου) και αναμένεται ότι θα είναι από τις επιτυχίες του καλοκαιριού. Θέμα της είναι η τελευταία συνάντηση δύο ανδρών, μεσήλικων και φίλων επί πολλά χρόνια, ο ένας από τους οποίους πεθαίνει από καρκίνο.
Μέσα σε τέσσερις μέρες προσπαθούν να αποχαιρετήσουν ο ένας τον άλλο, να κλείσουν λογαριασμούς, να αφήσουν τα πράγματα πίσω τους σε τάξη. Η ταινία ανοίγει απόψε στις 9.30 το φεστιβάλ, ενώ θα ακολουθήσει μια τελετή με γεύσεις από το εστιατόριο «Ο Μεξικανός».
■ Η «Συμπεριφορά» (Conducta) του Ερνέστο Νταράνας έρχεται από την Κούβα, ήταν η επίσημη πρόταση της χώρας για το Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ αναδείχτηκε και αγαπημένη του κοινού. Εκτός από τις τεράστιες ουρές έξω από τις αίθουσες, άναψε και μια συζήτηση γύρω από το εκπαιδευτικό σύστημα, αφού αναφέρεται στις σχολικές περιπέτειες ενός μικρού αγοριού, που προέρχεται από τις πιο περιθωριακές και φτωχές κοινωνικές ομάδες της Κούβας.
Παράλληλα με το σχολείο του, προσπαθεί να στηρίξει οικονομικά την αλκοολική και ναρκομανή μητέρα του. Οταν η δασκάλα, που τον καταλάβαινε και τον αγαπούσε, αρρωσταίνει ο μικρός στέλνεται από την άπειρη αντικαταστάτριά της σε σχολείο για προβληματικά παιδιά (Παρασκευή 3 Ιουνίου, 9 μ.μ.).
■ Να τη και η άγνωστή μας κινηματογραφικά Βενεζουέλα με μια ταινία που τον Σεπτέμβριο του 2015 έφευγε από το Φεστιβάλ Βενετίας με το Χρυσό Λιοντάρι, κατατροπώνοντας όλα τα φαβορί. Είναι το «Από μακριά» του εντελώς άγνωστου τότε Λορέντζο Βίγας, μια γκέι ταινία από τη χώρα του Μαδούρο.
Αφηγείται την ερωτική ιστορία ανάμεσα στον Αρμάντο, έναν εύπορο μεσήλικα, και τον Ελντερ, έναν έφηβο μικροκακοποιό. Ο πρώτος συνηθίζει να προσελκύει νεαρούς στο διαμέρισμά του και να τους πληρώνει μόνο για να τους κοιτά, χωρίς να τους αγγίζει (εξ ου και ο τίτλος «Από μακριά»). Στο σενάριο έχει συνεργαστεί και ο διάσημος Γκιγέρμο Αριάγα, στενός κάποτε συνεργάτης του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου. Η ταινία είναι συμπαραγωγή Βενεζουέλας και Μεξικού (Σάββατο 4 Ιουνίου, 22.50).
■ Τέλος, στο φεστιβάλ συναντάμε και μια αγαπημένη φιγούρα από την Αργεντινή, τον διάσημο Πάμπλο Τραπέρο, με μια ταινία που του χάρισε βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βενετίας του 2015. Η «Φαμίλια» (El Clan) αναφέρεται στην πραγματική ιστορία μιας διαβόητης οικογένειας της Αργεντινής, τους Πούτσιο, που στη δεκαετία του ‘80 κυριαρχούσε στην κοινωνική ζωή, ενώ ταυτόχρονα, όπως κάποια στιγμή αποκαλύφθηκε, διέπραττε απαγωγές, δολοφονίες και εκβιασμούς πλουσίων. Ειναι η ταινία λήξης του φεστιβάλ (Τετάρτη 8 Ιουνίου, 21.00).
Ιnfo: μέχρι 8 Ιουνίου, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 και Μεγ. Αλεξάνδρου, Μετρό Κεραμεικός. Εισιτήριο 7 ευρώ, φοιτητικό-άνεργοι-ΑμεΑ κ.λπ. 5 ευρώ. Κάρτα διαρκείας 50 ευρώ. Ολες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους. Περισσότερες πληροφορίες στο www.fecha.gr
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας