Σε κλίμα ενθουσιασμού και ικανοποίησης στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του ιστορικού κινηματογράφου Babylon ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής (24/3/24) το 9ο Greek Film Festival in Berlin, με την απονομή των βραβείων.
Παρόντες οι σκηνοθέτες του προγράμματος, οι Κριτικές Επιτροπές του Emerging Greeks Competition, Documentary Award και Short Films Award, περισσότεροι από 40 επαγγελματίες – κινηματογραφιστές, παραγωγοί, ηθοποιοί, sales agents, μουσικοί – από την Ελλάδα και το εξωτερικό και εκατοντάδες φίλοι της διοργάνωσης που στήνει γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στη σύγχρονη ελληνική κινηματογραφική παραγωγή και στο διεθνές Βερολινέζικο κοινό.
Για πέντε ημέρες προβλήθηκαν ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους σύγχρονες παραγωγές, που όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις του κοινού και τα Q&A που γίνονται μετά από κάθε προβολή προκάλεσαν ενδιαφέρον, συγκίνηση, χαμόγελα, ενθουσιασμό για το ελληνικό σινεμά.
Την Κριτική Επιτροπή Emerging Greeks & Documentary Award αποτέλεσαν οι: Marie-Pierre Macia (παραγωγός, film expert ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή στη χώρα μας καθώς έχει εργαστεί στο παρελθόν για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), Malik Berkati (κριτικός FIPRESCI, πολιτικός επιστήμονας) και Christopher Zitterbart (παραγωγός).
Το βραβείο Emerging Greeks Award, που συνοδεύεται από το ποσό των 1.000 ευρώ – χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου – κέρδισε η ταινία «Animal» της Σοφίας Εξάρχου αφού σύμφωνα με το σκεπτικό της Κριτικής Επιτροπής: «Η ταινία συνδυάζει μια καλλιτεχνική, κινηματογραφική πρόταση με ένα πολιτικό αφήγημα, που βυθίζεται στα σκοτεινά σπλάχνα του καπιταλισμού. Πρόκειται για μια μυθοπλασία βαθιά ριζωμένη στην πραγματικότητα, που κρατά το βλέμμα του θεατή καρφωμένο πάνω της». Το βραβείο παρέλαβε η Φλομαρία Παπαδάκη, μία από τις πρωταγωνίστριες της ταινίας.
Ειδική Μνεία απονεμήθηκε στην ταινία «Medium» της Χριστίνας Ιωακειμίδη. «Η Κριτική Επιτροπή αποφάσισε να απονείμει Ειδική Μνεία σε μια πολλά υποσχόμενη φωνή του ελληνικού κινηματογράφου, μια ταινία που λάμπει μέσω της mise-en-scène της, μια ευγενή και γεμάτη σεβασμό απεικόνιση της οικειότητας». Τη διάκριση παρέλαβε η σκηνοθέτρια Χριστίνα Ιωακειμίδη.
Το Βραβείο Documentary Award, που συνοδεύεται από το ποσό των 500 ευρώ – χορηγία της Musou Music Group – κέρδισε το ντοκιμαντέρ «Πένθος – Αυτοί που μένουν» των Μυρτώ Πατσαλίδου και Μαρία Λούκα με το σκεπτικό: «Ο φασισμός πρέπει να εξαλειφθεί. Προβάλλοντας αυτήν την ιδιαζόντως επιτακτική κοινωνικοπολιτική ανάγκη των καιρών μας μέσα από τις μοίρες τριών νέων ανθρώπων, οι κινηματογραφίστριες υπογραμμίζουν το παράλογο του μίσους και δίνουν φωνή στους γονείς, οι οποίοι δεν δέχονται να θρηνήσουν σιωπηρά». Το βραβείο παρέλαβε η Μυρτώ Πατσαλίδου.
Στις σκηνοθέτριες των νικητριών ταινιών των κατηγοριών Emerging Greeks και Documentary, η Crew United Greece προσέφερε μια 3ετή συνδρομή ως Premium Μέλος στην Crew United, τη διεθνή πλατφόρμα επαγγελματιών του κινηματογράφου.
Την Κριτική Επιτροπή των Short Films αποτέλεσαν οι: Αντρέα Μαυροειδή (δημοσιογράφος), Αστέρης Κούτουλας (παραγωγός, σκηνοθέτης) και Στέλιος Χριστοφόρου (σκηνοθέτης, διευθυντής του Anafi International Film Festival).
Το Βραβείο Short Film Award που συνοδεύεται από το ποσό των 500 ευρώ – χορηγία του Illuseum Berlin – κέρδισε η ταινία «Buffer Zone» του Σάββα Σταύρου αφού σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής: «Οι χαρακτήρες της ταινίας αποτελούν πρωταθλητές της ενότητας, σε έναν κόσμο που επισκιάζεται από συγκρούσεις. Η ακλόνητη δέσμευσή τους απέναντι στην ειρήνη μάς εμπνέει να ονειρευτούμε έναν κόσμο χωρίς σύνορα, που θα καθοδηγείται από την ακατανίκητη αγάπη και την κατανόηση». Το βραβείο παρέλαβε εκπρόσωπος του Illuseum Berlin εκ μέρους του Σάββα Σταύρου.
Ειδική Μνεία απονεμήθηκε στην ταινία «Η πολυθρόνα στο πεζοδρόμιο» της Μαίρης Κολώνια καθώς: «Η ταινία προβάλλει την ανθρώπινη επαφή, την ανιδιοτελή αγάπη και τη συμπόνια, που δεν ξεθωριάζουν στον χρόνο, μέσα από ερμηνείες γεμάτες συναίσθημα και σκηνοθετικές λεπτομέρειες στον ήχο και την εικόνα». Τη διάκριση παρέλαβε η σκηνοθέτρια.
Ταινία λήξης ήταν «Το καλοκαίρι της Κάρμεν» του Ζαχαρία Μαυροειδή η οποία έκανε γερμανική πρεμιέρα και όχι απλώς ενθουσίασε το κοινό αλλά εξυμνήθηκε από τους θεατές για την καλλιτεχνική της αρτιότητα, το χιούμορ, την αμεσότητα.
Η ταινία δίνει νέα ώθηση στο ελληνικό queer cinema. Καθόλου τυχαίο ότι έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βενετίας. Είναι low budget παραγωγή, μια ξεκαρδιστική κωμωδία που παρακολουθεί δυο φίλους οι οποίοι προσπαθούν να γράψουν ένα σενάριο και την ίδια στιγμή παρακολουθεί τις ζωές και τις σχέσεις τους. Μεγάλο μέρος της γυρίστηκε στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης τα οποία κινηματογραφεί ο σκηνοθέτης έτσι όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν. Μετά την προβολή ακολούθησε Q&A με τον πρωταγωνιστή Γιώργο Τσιαντούλας και τον Ξενοφώντα Χαλάτσης, συν σεναριογράφο μαζί με τον σκηνοθέτη. Η βραδιά έκλεισε με το καθιερωμένο πάρτι στο φιλόξενο και «φευγάτο» χώρο του μουσείου Illuseum Berlin και την ευχή όλων το Greek Film Festival in Berlin να συνεχίσει την εξαιρετική δουλειά του με πολλές μελλοντικές διοργανώσεις ώστε να προβάλλει στο Βερολινέζικο σινεφίλ κοινό το σύγχρονο ελληνικό σινεμά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας