«Είναι μια ταινία για έναν πολύ απλό άνθρωπο και την οικογένεια του, που αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση. Ελπίζω μετά να έχετε χρόνο να συζητήσετε με άλλους την ταινία». Δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος έναρξης προχθές το βράδυ για το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών απ' αυτό το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του σπουδαίου Ιρανού σκηνοθέτη, σεναριογράφου και παραγωγού Ασγκάρ Φαραντί κι από την αβάν πρεμιέρ (προτού να βγει στις ελληνικές αίθουσες) της ταινίας του «Ενας ήρωας».
Με αυτή την προτροπή για «συζήτηση με άλλους» ο, δις βραβευμένος με Οσκαρ, Φαραντί μάς παρέπεμψε και στην επιστροφή στην κινηματογραφική αίθουσα επιτέλους. Αλλωστε το σινεμά που κάνει ο ίδιος δεν ευνοείται από την κατά μόνας παρακολούθηση: ανθρωποκεντρικό και ευαίσθητο, θέτει πάντα «κοφτερούς» κοινωνικούς και -ακόμα βαθύτερα-φιλοσοφικούς προβληματισμούς που σηκώνουν ανάλυση.
Το κάνει κι εδώ όπου με μια φαινομενικά λιτή σκηνοθεσία τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια του θεατή βάζοντάς τον να σκεφτεί τι είναι αλήθεια, τι είναι ηθικό, τι σημαίνει καλό και τι κακό. Η υπόθεση με δυο λόγια; Ενας κρατούμενος παίρνει διήμερη άδεια από τη φυλακή κι αναζητά τρόπο να ξεπληρώσει τα χρέη του.
Παρ' όλα αυτά, όταν ανακαλύπτει μια τσάντα με χρυσά νομίσματα, δεν χρησιμοποιεί τα χρήματα γι' αυτόν τον σκοπό, αλλά βάζει μια αγγελία αναζητώντας τον άνθρωπο που έχασε την τσάντα. Τα απρόβλεπτα γεγονότα που ακολουθούν επηρεάζουν τον ίδιο και την οικογένειά του και επιτρέπουν στον Φαραντί να παραδώσει ακόμα ένα αριστούργημα, όπως έκανε και με τις ταινίες του «Ενας χωρισμός», «Ο εμποράκος» (και τα δύο βραβευμένα με Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας) ή το «Τι απέγινε η Ελι», η ταινία δηλαδή που κατεξοχήν μας σύστησε αυτόν τον σκηνοθέτη και του χάρισε εκτός από, ευρωπαϊκή καταρχάς, αναγνώριση και την Αργυρή Αρκτο Καλύτερου Σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2009.
Η προχθεσινή βραδιά στην Αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής ωστόσο είχε ξεκινήσει κάπως επεισοδιακά: ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Λουκάς Κατσίκας, αφού καλωσόρισε τους θεατές, κάλεσε στην σκηνή τον παρόντα δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, να κηρύξει την έναρξη. Οπερ και εγένετο.
Ο κ. Μπακογιάννης χαιρέτισε το κοινό λέγοντας: «Μόνο χαρά και ενθουσιασμός που ξανασυναντιόμαστε μετά από σχεδόν δύο χρόνια...». Αλλά προτού ολοκληρώσει τη φράση του παρεμβλήθηκε μια γυναικεία φωνή φωνάζοντας: «Δεν συναντηθήκαμε ποτέ. Ντροπή». Ο κ. Μπακογιάννης, ενοχλημένος, σχολίασε πως δεν μπορεί να απαντήσει αν δεν γνωρίζει και δεν βλέπει όποιον του απευθύνεται. Ακολούθησε ένταση στην αίθουσα με σποραδικές φωνές να λένε «ντροπή», «ουστ!» και ακούστηκαν και κάποια γιουχαΐσματα. «Τα "ουστ" να τα πείτε σ' εμένα» παρενέβη ο κ. Κατσίκας.
Με δυσκολία ο κ. Μπακογιάννης συνέχισε την ομιλία του εξαγγέλλοντας μάλιστα την επαναλειτουργία μέσα στη χειμερινή περίοδο του «Αττικόν» και του «Απόλλων» της Σταδίου, καθώς όπως είπε έγιναν όλες οι θεσμικές ενέργειες και τα ιδρύματα που εμπλέκονται ως ιδιοκτήτες των χώρων έχουν δεσμευτεί. Μακάρι! Πάντως ο δήμαρχος δεν έμεινε να παρακολουθήσει την προβολή της ταινίας του Φαραντί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας