Στο, βραβευμένο στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών στις Κάνες, σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ο Καϊγέ στήνει ένα αλλιώτικο teen movie, μια απρόσμενα ρομαντική ιστορία βγαλμένη μέσα από την παρωδία του μιλιταρισμού, την αμφισβήτηση της οικογένειας, τον φόβο για το μέλλον.
Ερωτας με την πρώτη μπουνιά, (Les combattants)
σκηνοθεσία: Τομά Καϊγέ
ηθοποιοί: Αντέλ Ενέλ, Κέβιν Αζαΐς
Ο έφηβος Αρνό έχει μόλις χάσει τον πατέρα του και σκοπεύει να περάσει ήσυχες διακοπές μαζί με τον αδελφό του, δουλεύοντας ως ξυλουργός, μαθαίνοντας την οικογενειακή επιχείρηση κι αντιμετωπίζοντας τη θλίψη της απώλειας σ’ ένα περιβάλλον όπου νιώθει αταίριαστος. Η γνωριμία του με τη συνομήλική του Μαντλέν, μια ορμητική, συναρπαστική κοπέλα που προπονείται για να είναι έτοιμη για ένα, τυχόν, τέλος του κόσμου, θ’ αλλάξει τη ζωή του οριστικά.
Στο, βραβευμένο στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών στις Κάνες, σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ο Καϊγέ στήνει ένα αλλιώτικο teen movie, μια απρόσμενα ρομαντική ιστορία βγαλμένη μέσα από την παρωδία του μιλιταρισμού, την αμφισβήτηση της οικογένειας, τον φόβο για το μέλλον και την προσπάθεια κάθε παιδιού να καταλάβει πώς θα πάρει τη ζωή του στα χέρια του. Κι αν κάθε τόσο ξεχνά τη σεναριακή αυτοσυγκράτηση, η γοητεία της ταινίας τη διασώζει εύκολα. Αξιοποιώντας εκπληκτικά το φυσικό περιβάλλον και επενδύοντας στην ολοένα ανερχόμενη Ενέλ τού «Suzanne», περιγράφει χαρακτήρες με ακρίβεια, σχέσεις με αυθεντικότητα και μεταφράζει μια… ταινία επιβίωσης σε μια γεμάτη νεανική ενέργεια και χιούμορ, λαμπερή σαν ήλιο, ιστορία αγάπης.
Μια υπόσχεση, (Une promesse)
σκηνοθεσία: Πατρίς Λεκόντ
ηθοποιοί: Ρεμπέκα Χολ, Ρίτσαρντ Μάντεν, Αλαν Ρίκμαν
Στη Γερμανία του 1912, ο φτωχός αλλά ικανός Φρίντριχ πιάνει δουλειά σε μια μεγάλη επιχείρηση και, κερδίζοντας άξια την εκτίμηση του αφεντικού του Καρλ, γρήγορα ανέρχεται στην επαγγελματική και οικονομική κλίμακα. Ομως ο Φρίντριχ και η γυναίκα του Καρλ, η Λότε, θ’ αγαπηθούν παράφορα και θ’ αγωνιστούν να συντηρήσουν τον παράνομο έρωτά τους μέσα στις ηθικές προκλήσεις, τις πρακτικές αντιξοότητες και τον παγκόσμιο πόλεμο που πλησιάζει.
Ο Πατρίς Λεκόντ διασκευάζει Στέφαν Τσβάιχ σε μια ταινία τόσο επιφανειακή που καθόλου δεν ανταποκρίνεται στις καλές στιγμές του παλιότερου έργου του. Η σκηνοθεσία είναι περιποιημένη και ακαδημαϊκή όσο και η κοινωνία που περιγράφει, ο Αλαν Ρίκμαν είναι μια καρικατούρα από την αρχή ώς το τέλος και το κεντρικό ζευγάρι είναι όμορφο αλλά αναξιοποίητο, καθώς αναλώνεται στην παρουσίαση γνώριμων σχέσεων με τετριμμένο τρόπο, έναν απλοϊκό ταξικό σχολιασμό κι άφθονα σκοτεινά βλέμματα και ηλεκτρισμένα κρυφά αγγίγματα. Οι μόνες «προσωπικές» ή «μοντέρνες» προσθήκες του Λεκόντ είναι η κάμερα που κινείται ασταμάτητα και αταίριαστα με το τόσο συντηρητικό ύφος του φιλμ και η μουσική του Γκάμπριελ Γιάρεντ που ξεχειλίζει απ’ όλη την ταινία.
Yogananda: Το ταξίδι της αφύπνισης, (Awake: The life of Yogananda)
σκηνοθεσία: Πάολα ντι Φλόριο, Λίζα Λίμαν
Ντοκιμαντέρ για τη ζωή, τη διδασκαλία και την απήχηση στον δυτικό κόσμο τού Παραμαχάνσα Γιογκανάντα, που έφερε στην Αμερική τη γιόγκα στον μεσοπόλεμο και κέρδισε εκατομμύρια αναγνωστών με το θρυλικό βιβλίο «Η αυτοβιογραφία ενός γιόγκι». Δύο πολυβραβευμένες ντοκιμαντερίστες συνθέτουν το προφίλ ενός από τους σημαντικότερους πνευματικούς του σύγχρονου κόσμου, μέσα από θαυμάσιο αρχειακό υλικό, ανάγνωση των συγγραμμάτων του Γιογκανάντα σε voice over, συνεντεύξεις με φυσιογνωμίες από τον Ραβί Σανκάρ και τον Ντίπακ Τσόπρα μέχρι τον Τζορτζ Χάρισον και πανεπιστημιακούς θεολόγους, μαζί με δραματοποιημένες λυρικές σεκάνς ατμόσφαιρας και new age μουσική (και λίγη ροκ, λόγω επίδρασης). Πληρέστατη παρουσίαση για όσους ήδη αγαπούν ή ενδιαφέρονται για τη γιόγκα ως τρόπο σκέψης και αυτογνωσίας.
Demonic
σκηνοθεσία: Γουίλ Κάνον
ηθοποιοί: Μαρία Μπέλο, Ντάστιν Μίλιγκαν, Σκοτ Μέκλοουιτς
Πέντε νεαροί περνούν ένα βράδυ σ’ ένα εγκαταλειμμένο σπίτι, όπου παλιότερα ένα κάλεσμα πνευμάτων είχε πάει εξαιρετικά στραβά, με σκοπό να επικοινωνήσουν ξανά με τα πνεύματα και τα θύματά τους. Εννοείται ότι η συνάντηση οδηγεί σε μακελειό και μια ψυχολόγος προσπαθεί να βοηθήσει την αστυνομία να μάθει από τον μοναδικό επιζήσαντα τι συνέβη το μοιραίο βράδυ.
Η ταινία εκτυλίσσεται σε τρεις άξονες: στο τώρα της ανάκρισης, στα flash backs στο στοιχειωμένο σπίτι και στο υλικό που η παρέα των νέων μαγνητοσκόπησε για δική της χρήση. Με παραγωγό τον Τζέιμς Γουάν των «Saw», «Το κάλεσμα» και «Παγιδευμένη ψυχή» ως πόλο έλξης, το φιλμ, παρά τα φαντάσματα, τα τρομακτικά ξαφνιάσματα και τις πόρτες που ανοιγοκλείνουν κατά βούληση, δεν έχει τίποτε απολύτως που να το κάνει να ξεχωρίζει από δεκάδες παρόμοιες νεανικές ταινίες τρόμου. Ισως μόνο τις δυο-τρεις σκηνές που οι ήρωες… φτύνουν ολόκληρα μαύρα καταραμένα πουλιά από το στόμα τους. Αυτό ναι, είναι εντυπωσιακό!
Vice: Η πόλη της βίας, (Vice)
σκηνοθεσία: Μπράιαν Α. Μίλερ
ηθοποιοί: Μπρους Γουίλις, Τόμας Τζέιν
Η εταιρεία Vice έχει κατασκευάσει έναν high tech παράδεισο, όπου οι πελάτες μπορούν να ζουν εικονικά τις φαντασιώσεις τους (που κυρίως περιλαμβάνουν άγριο σεξ και βία εναντίον γυναικών-ρομπότ), με τη βεβαιότητα ότι με την αποχώρησή τους η μνήμη των ρομπότ διαγράφεται. Μόνο που η «τεχνητή» Κέλι κάτι αρχίζει να θυμάται κι αποφασίζει να μάθει περισσότερα και να εκδικηθεί τον ιδιοκτήτη τής Vice, με τη βοήθεια ενός παλαιών αρχών ντετέκτιβ με… τεχνοφοβία.
Ταινία δράσης και επιστημονικής φαντασίας μαζί, που μοιάζει περισσότερο με κολάζ των αγαπημένων ταινιών του σκηνοθέτη, από το «Blade Runner» μέχρι την «Ολική επαναφορά», χωρίς ίχνος πρωτοτυπίας, αλλά ούτε και έντασης, ενδιαφέροντος ευρήματος ή τουλάχιστον θεαματικών σκηνών, που ξεχειλίζει παρωχημένη αντρίλα και σεναριακή απλοϊκότητα με… φεμινιστικές φιλοδοξίες! Η Αμπιρ Τσάιλντερς έχει πλούσια τα ελέη, ο Μπρους Γουίλις διεκπεραιώνει βαριεστημένα κι ο Τόμας Τζέιν μοιάζει να κάνει υπερπροσπάθεια, καταδικασμένη εξαρχής λόγω όχι μόνο του ανέμπνευστου συνόλου, αλλά και του απίστευτου καρέ χτενίσματός του που θυμίζει τον Κριστόφ Λαμπέρ σε κακή μέρα.
Πυγμαλίων, (Pygmalion)
σκηνοθεσία: Αντονι Ασκουιθ, Λέσλι Χάουαρντ
ηθοποιοί: Λέσλι Χάουαρντ, Γουέντι Χίλερ, Γουίλφριντ Λόσον
Κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού του Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, σε σενάριο του ίδιου, εκτυλίσσεται στο βικτοριανό Λονδίνο και παρακολουθεί έναν γλωσσολόγο, τον Χένρι Χίγκινς, που βάζει στοίχημα ότι μπορεί να μάθει σε μια λαϊκή κοπέλα, την Ελάιζα Ντούλιτλ, να μιλά σωστά και όμορφα κι έτσι να περνά για κυρία της αριστοκρατίας. Κομψή, χαριτωμένη, λαμπερή, κυνική, απολαυστική ταινία του 1938, γεμάτη χιούμορ και κοινωνικό σχολιασμό, μ’ έναν υπέροχο Λέσλι Χάουαρντ στον πρωταγωνιστικό ρόλο και την κλασική σκηνή του χορού, που προστέθηκε ακριβώς γι’ αυτήν την ταινία κι επαναλήφθηκε, μια 25ετία αργότερα, στο «Ωραία μου Κυρία» του Τζορτζ Κιούκορ.
Το ταξίδι του Ναζίμ στην Κούβα, (Nâzim’in Küba seyahati)
σκηνοθεσία: Τσαγκρί Κινίκογλου, Γκλόρια Ρολάντο
Ντοκιμαντέρ του 2008 με θέμα την επίσκεψη του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, το 1961, στην Αβάνα. Xρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό και πρόσφατες συνεντεύξεις με Κουβανούς ποιητές, η ταινία σκιαγραφεί την ανθρώπινη, δημιουργική και ιδεολογική διάσταση του Ναζίμ Χικμέτ, ενώ αναλύει τα πρώτα χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης. Πριν από το 68λεπτο ντοκιμαντέρ, προβάλλονται τρεις μικρού μήκους ταινίες κινουμένων σχεδίων βασισμένες σε ποιήματα του Χικμέτ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας