Τιμώντας τη μνήμη του ιδιοκτήτη του, Λεωνίδα Παπαγεωργίου, ο κινηματογράφος «Τριανόν» ξεκινά σήμερα εβδομάδα προβολών, με επιλεγμένες ταινίες και μουσικοθεατρικές παραστάσεις.
Πρώτη ταινία του φεστιβάλ είναι το νέο ντοκιμαντέρ του Αυστριακού Χούμπερτ Ζάουπερ «Ερχόμαστε εν ειρήνη», που μόλις παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου έγινε αφιέρωμα σε όλο το έργο του.
Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στο Σουδάν, κατά τον διαχωρισμό του σε Βόρειο και Νότιο. Ο Ζάουπερ –στενός συνεργάτης του Βιμ Βέντερς– καταγράφει «το νέο είδος αποικιοκρατίας των λευκών», όπως μας είπε ο ίδιος, «οι οποίοι αποκαλούν εαυτούς εκπροσώπους του Θεού και σωτήρες της μαύρης γης, για να εκμεταλλευτούν τη γη, τους φυσικούς πόρους και φυσικά τον χρυσό του Σουδάν».
Από τις πιο καθηλωτικές σκηνές του ντοκιμαντέρ είναι όταν Τεξανοί ευαγγελικοί με τη βία προσπαθούν να φορέσουν άσπρες κάλτσες στα μικρά ποδαράκια ενός τρίχρονου μαύρου αγοριού, που τριγυρνούσε χωρίς ρούχα.
«Είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί. Φτιάχνουν σχολεία προπαγάνδας και εργοστάσια ηλεκτρισμού και ύδρευσης για το καλό των ντόπιων. Ακόμη και Κινέζοι έχουν κάνει συμφωνίες με τις κυβερνήσεις να παίρνουν τη γη των αγροτών για ένα κομμάτι ψωμί, τους ίδιους για καθαριστές των εργοστασίων και όλα αυτά “για το καλό τους”. Το νερό μολύνεται, οι αγρότες εκδιώκονται και όσα παιδιά θέλουν να μάθουν γράμματα είναι αναγκασμένα να υποστούν αυτή την ψυχολογική, αλλά και σωματική βία».
Ολα τα ντοκιμαντέρ του Ζάουπερ («Ο εφιάλτης του Δαρβίνου», «Το ημερολόγιο του Κισαγκάνι», «Μόνες με τις ιστορίες μας») έχουν κύριο θέμα τους τη βία ανθρώπου προς άνθρωπο, κυρίως στην αφρικανική ήπειρο. Κι όμως, δεν έχει χάσει την πίστη του στον άνθρωπο: «Γι' αυτό συνεχίζω. Γιατί μου αρέσουν οι ήρωές μου, σε όποια πλευρά κι αν ανήκουν».
Info:
Σήμερα, στις 18.00, στο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21, τηλ.: 210-8215469).
Αναλυτικά το πρόγραμμα: http://www.trianon.gr.
Τα έσοδα από το φεστιβάλ θα δοθούν στα παιδιά του Λ. Παπαγεωργίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας