Ο κύριος Τίποτα ★★★☆☆
(Norman, ΗΠΑ, Ισραήλ, 2016, 117’)
- σκηνοθεσία: Τζόζεφ Σίνταρ
- ηθοποιοί: Ρίτσαρντ Γκιρ, Λιόρ Ασκενάζι, Μάικλ Σιν, Στιβ Μπουσέμι
Για όποιον ξεχνά ότι εκτός από ένας από τους γοητευτικότερους άντρες της οθόνης, ο Ρίτσαρντ Γκιρ είναι κι εξαιρετικός ηθοποιός, θα υπάρχει πάντα αυτή εδώ η ταινία. Μια πενταετία μετά το «Footnote», ο Τζόζεφ Σίνταρ επιστρέφει με την ιστορία ενός άντρα ειδήμονα στο να πουλά αέρα.
Συγκεκριμένα, ο Νόρμαν είναι «fixer», «entrepreneur», αυτό που στην Ελλάδα θα λέγαμε λαμόγιο. Πεισματικά αισιόδοξος, χωρίς ποτέ να το βάζει κάτω, υποκρίνεται πως γνωρίζει τους μεγάλους παίκτες της οικονομίας και της πολιτικής, ελπίζοντας κάτι ν’ αποδώσει, κάπως να βγάλει χρήματα, να κάνει μια επιτυχία. Οταν, με τα πολλά, θα αγγίξει το όνειρό του, θα συνειδητοποιήσει πως πρόκειται για φρικτό εφιάλτη.
Ζώντας με άνεση μέσα στην εβραϊκή κοινότητα της Νέας Υόρκης, η ταινία αποτυπώνει την άνοδο και την πτώση ενός κλασικού αντι-ήρωα, ενός μικρού ανθρώπου με μεγάλες επιδιώξεις. Γραμμένο με οξυδέρκεια, με καυστικό χιούμορ, με μια κυνική οπτική στην πολιτική και την εξάρτησή της από τα media, το «Norman» στήνει έναν συναρπαστικό δαίδαλο σχέσεων στο περιθώριο του επιτρεπτού, για να θεμελιώσει πόσο εύκολα ισοπεδώνονται τα όρια και οι κανόνες.
Μέσα σ’ αυτό το σύμπαν, ο Ρίτσαρντ Γκιρ χτίζει έναν υπέροχο, γεμάτο βάθος και στιβαρότητα ρόλο, πλαισιωμένος από ένα αντάξιό του δευτεραγωνιστικό καστ.
VILLAGE MALL, VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ, ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ, CINEPOLIS ΓΛΥΦΑΔΑ, ΑΕΛΛΩ CINEMAX, NANA CINEMAX, ΚΗΦΙΣΙΑ CINEMAX, ΑΙΓΛΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙ, ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ ΑΙΓΑΛΕΩ, ΖΕΑ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ, ΟΣΚΑΡ ΑΧΑΡΝΩΝ, ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ Ν. ΣΜΥΡΝΗ
Θα πέσει η νύχτα ★★★★½☆
(Night will fall, 2014, Μεγ. Βρετανία, 75’)
- σκηνοθεσία: Αντρέ Σίνγκερ
Παραπάνω από ένα ντοκιμαντέρ για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β’ Παγκόσμιου, το «Θα πέσει η νύχτα» είναι μια σπάνια, καθηλωτική ταινία για τη σημασία της τεκμηρίωσης στην ανθρώπινη ιστορία.
Ο Αντρέ Σίνγκερ και η ομάδα του ανακαλύπτουν και συνδέουν υλικό που τράβηξαν με την απελευθέρωση οι κινηματογραφιστές του συμμαχικού στρατού (ανάμεσά τους και ο Αλφρεντ Χίτσκοκ), στα γερμανικά και ρωσικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, προσθέτοντας σύγχρονες αφηγήσεις από επιζώντες και μάρτυρες.
Και το προβάλλουν μπροστά στα μάτια του θεατή, αναγκάζοντάς τον να δει την αλήθεια, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησης. Ενα συναρπαστικό πολιτισμικό κειμήλιο.
Life ★★½☆☆☆
(ΗΠΑ, 2017, 104’)
- σκηνοθεσία: Ντάνιελ Εσπινόζα
- ηθοποιοί: Τζέικ Τζίλενχαλ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Ράιαν Ρέινολντς
Ταινία επιστημονικής φαντασίας που σεναριακά μοιάζει να ξεχάστηκε στο Διάστημα. Η εξαμελής ομάδα του διεθνούς διαστημικού σταθμού ISS ανακαλύπτει έναν ζωντανό οργανισμό στον Αρη και τον φέρνει μέσα στο σκάφος για έρευνα. Μόνο που η ανάπτυξή του θα σημάνει, έκπληξη, την απειλή της ζωής της ομάδας. Μια σχετική αγωνία, μια σχετική έμπνευση στα εφέ, ένα άκρως φωτογενές καστ, σε μια ταινία με τόσο σχηματικό και τετριμμένο σενάριο, χωρίς χαρακτήρες και χωρίς κεντρική ιδέα, που γρήγορα χάνεται στη μαύρη τρύπα της μνήμης.
Ο γύρος της Γαλλίας ★★½☆☆☆
(Tour de France, Γαλλία, 2016, 95’)
- σκηνοθεσία: Ρασίντ Ντζαϊντανί
- ηθοποιοί: Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Σαντέκ, Λουίζ Γκρινμπέργκ
Ενα αταίριαστο δίδυμο, ο εξηντάρης οικοδόμος κι ερασιτέχνης ζωγράφος Σερζ (ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ πάντα με εκτόπισμα αλλά και με δυσκολία στην αναπνοή από το βάρος) και ο νεαρός ράπερ Φαρούκ (στον ρόλο ο διάσημος, στη Γαλλία, Σαντέκ), αναγκάζονται από τις συνθήκες να διασχίσουν μαζί τη Γαλλία, με προορισμό τη Μασσαλία.
Τρυφερή και καλοπροαίρετη ταινία αντιρατσιστικών προθέσεων, αλλά απλοϊκά διδακτική και υπερβολικά γεμάτη με σύγχρονη γαλλική ραπ. Μεγάλο Βραβείο στο 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας.
Αίμα από το αίμα μου ★★½☆☆☆
(Sangue del mio sangue, Ιταλία, 2015, 106’)
- σκηνοθεσία: Μάρκο Μπελόκιο
- ηθοποιοί: Ρομπέρτο Χερλίτσκα, Πιερ Τζιόρτζιο Μπελόκιο, Αλμπα Ρορβάκερ, Λίντια Λίμπερμαν
Στην έκτη δεκαετία της καριέρας του, ο Μάρκο Μπελόκιο εξακολουθεί να διακρίνεται από μια δική του, ιδιοσυγκρασιακή ματιά στον σύγχρονο κόσμο. Η ταινία του, που συμμετείχε στο Φεστιβάλ Βενετίας, αφηγείται δύο παράλληλες, φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες, για να μιλήσει για την καθοριστική δύναμη της θρησκείας, της οικογένειας και της πολιτικής εξουσίας μέσα από τους αιώνες ώς σήμερα, στην ιταλική κοινωνία αλλά και στον κόσμο.
Ο Μεσαίωνας και η Ιερά Εξέταση ενώνονται με τρόπο ταυτόχρονα σουρεαλιστικό και φυσικό με το σήμερα, τη Μαφία και τα βαμπίρ της Ιστορίας, σε μια σκωπτική κριτική, περισσότερο ενδιαφέρουσα για τις προθέσεις της, παρά για το τελικό της αποτέλεσμα, ειδικά στο λιγότερο δυναμικό δεύτερο μέρος της.
Ηνωμένες Πολιτείες της Αγάπης ★★½☆☆☆
(United States of Love, Πολωνία, Σουηδία, 2016, 106’)
- σκηνοθεσία: Τομάς Βασιλέφσκι
- ηθοποιοί: Γιούλια Κιζόφσκα, Μαγκνταλένα Τσιελέκα, Ντορότα Κόλακ, Μάρτα Νιεράντκιεβιτς
Το νέο αίμα του πολωνικού σινεμά κοιτά στο πρόσφατο παρελθόν. Το έτος είναι 1990 και η Πολωνία θεωρητικά απολαμβάνει την πρώτη χρονιά της «ελευθερίας» της από τη Σοβιετική Ενωση. Μαζί με ολόκληρη τη χώρα, τέσσερις γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και καταβολών αποφασίζουν κι αυτές ν’ αλλάξουν ριζικά τη ζωή τους.
Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Βερολίνου, για μια ταινία που κοιτάζει με συναισθηματική νοημοσύνη στη γυναικεία ψυχοσύνθεση, αλλά κυρίως στο αδιέξοδο των ανθρώπων που δυσκολεύονται να διαχειριστούν την ελευθερία τους. Πορτρέτο, κοινωνικό και πολιτικό, που θα ήταν τόσο πιο πειστικό αν ο Βασιλέφσκι δεν επέμενε σε μια εικαστική επιτήδευση που κάνει και την ουσία της ταινίας να μοιάζει στημένη.
Πέντρο Νούλα ★★☆☆☆
(Ελλάδα, 2016, 110’)
- σκηνοθεσία: Κάρολος Ζωναράς
- ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Κάτια Λεκλέρκ Ο' Γουόλις
Ενας νέος άντρας διασώζεται από δυστύχημα, αλλά όταν συνέρχεται, δεν θυμάται ποιος είναι. Το ιταλικό διαβατήριο με το όνομα «Πέντρο Νούλα» στα πράγματά του τον ωθεί σ’ ένα ταξίδι μυστηρίου, σε αναζήτηση της ταυτότητάς του. Ατμοσφαιρικό αθηναϊκό φιλμ νουάρ, λίγα χρόνια μετά το «Μπιγκ Χιτ», με τη χαρακτηριστική, πια, σφραγίδα του Κάρολου Ζωναρά.
Το σκοτάδι της Αθήνας, ελαφρός πολιτικός σχολιασμός, σεβασμός στο είδος του νουάρ και έμπνευση στο χιούμορ, συνθέτουν γύρω από τον θαυμάσιο Κωνσταντίνο Ασπιώτη ένα φιλμ που μοιάζει να χάνει κάτι από την ιδιαιτερότητά του, αναζητώντας μια θέση ανάμεσα στο underground και το mainstream.
Τα μυστήρια του Ιερώνυμου Μπος ★★½☆☆☆
(Bosch: The garden of dreams, Ισπανία, 2016, 90΄)
- Σκηνοθεσία: Χοσέ Λουίς Λόπεζ-Λινάρες
Με αφορμή τα 500 χρόνια από τη δημιουργία του «Κήπου των επίγειων απολαύσεων» του Ιερώνυμου Μπος, το ντοκιμαντέρ στήνει την κάμερά του μπροστά στο τρίπτυχο και διερευνά τη μυστηριώδη ιστορία του Μπος αλλά και το ρηξικέλευθο του έργου και, μαζί, το μεγαλείο της τέχνης να επιτρέπει διαφορετικές ερμηνείες και προσωπικά σημεία ταύτισης ή κατανόησης.
Ενα συμβατικό ντοκιμαντέρ για ένα σπουδαίο έργο, με πρωτότυπη επιλογή των ανθρώπων που το σχολιάζουν, από τον συγγραφέα Σαλμάν Ρουσντί ώς τον συνθέτη και πιανίστα Λουντοβίκο Εϊνάουντι.
Afterimage ★★½☆☆☆
(Powidoki, Πολωνία, 2016, 98’)
- Σκηνοθεσία: Αντρέι Βάιντα
Ηθοποιοί: Μπουγκοσλάβ Λίντα, Σοφία Βίσλατς, Κριστόφ Πιεζίνσκι
Η τελευταία ταινία που άφησε πίσω του ο Αντρέι Βάιντα, ασχολείται με το ανέκαθεν αγαπημένο θέμα του, την ελευθερία. Αυτή τη φορά, βασισμένη στην πραγματική ζωή του σπουδαίου και ανατρεπτικού ζωγράφου Βλαντισλάβ Στρεμίνσκι, που απαγορεύτηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς στην Πολωνία, ο Βάιντα περιγράφει την ανάγκη για καλλιτεχνική ελευθερία και την καταστροφική δύναμη του απολυταρχισμού. Μονοδιάστατη και συμβατική, η ταινία ωστόσο, εκτός από μια υπέροχη ερμηνεία του Λίντα στον κεντρικό ρόλο, αποδεικνύει για τελευταία φορά την αμεσότητα του κινηματογραφικού λόγου του Βάιντα.
Κίνδυνος στο Παρίσι ★½☆☆☆☆
(Arès, Γαλλία, 2016, 80’)
- Σκηνοθεσία: Ζαν-Πατρίκ Μπεν
Ηθοποιοί: Ολα Ραπάς, Μισά Λεσκό, Τιερί Ανσίς, Ρουθ Βέγκα Φερνάντες
Φουτουριστικό θρίλερ με πολιτική συνείδηση. Στο κοντινό μέλλον, το 2035, το Παρίσι καταρρέει, με δέκα εκατομμύρια ανέργους και η Γαλλία είναι μια νεόπτωχη χώρα: μοναδική λύτρωση για τον λαό, η παρακολούθηση ενός τηλεοπτικού προγράμματος με πάλη έως θανάτου. Ο μαχητής Ρεντά/Αρές θ’ αναγκαστεί να ρισκάρει την ίδια του τη ζωή για χάρη της αδελφής του και των παιδιών της. Κι έτσι κάπως κυλά μια περιπέτεια σοβαροφανής με ανόητο σενάριο και με εφέ που μοιάζουν βγαλμένα από παλιότερης γενιάς υπολογιστή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας