«Δεν γκρινιάζω, δεν θρηνώ. Τίποτα δεν είναι τέλειο, αλλά θα μπορούσαν και να ήταν χειρότερα τα πράγματα». Υστερα από καιρό, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Στέφανος Τσιαλής μάς υποδέχτηκε με αισιοδοξία.
Εχει πολλούς λόγους να ανησυχεί αλλά και αρκετούς να χαμογελά: έξι από τις πολλές άδειες θέσεις μουσικών της Ορχήστρας έχουν καλυφθεί έπειτα από οντισιόν. Τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα και οι εξορμήσεις σε όλη τη χώρα ολοκληρώθηκαν με εξαιρετική επιτυχία. Η συμφωνία με το Μέγαρο Μουσικής έχει ολοκληρωθεί κι έτσι η Ορχήστρα έχει πλέον μετακομίσει στη νέα της έδρα.
Οι απαραίτητες για τους καιρούς που ζούμε συνέργειες ολοένα και πληθαίνουν. Οι τρεις καλοκαιρινές συναυλίες τους έχουν ενδιαφέροντα ντουέτα και μεγάλα ονόματα. Η δισκογραφική τους δραστηριότητα ενεργοποιείται ξανά. Ενώ ένα μεγάλο όνειρο ετών παίρνει οσονούπω σάρκα και οστά: με χρήματα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (για τα πρώτα δύο χρόνια) ξεκινά η λειτουργία Ακαδημίας Νέων Μουσικών!
Πολύ άμεσα, από τον Σεπτέμβριο ξεκινούν την πιλοτική της λειτουργία αλλά και τις ακροάσεις, μέσω των οποίων θα επιλεγούν οι μουσικοί (τουλάχιστον Ανωτέρας Σχολής) που θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα.
Η Ακαδημία θα προετοιμάσει τους νέους για την ένταξή τους σε μια επαγγελματική ορχήστρα, θα τους μυήσει πλήρως στο συμφωνικό ρεπερτόριο, θα τους εκπαιδεύσει για τη συμμετοχή τους σε ακροάσεις διεθνούς κλίμακας και τους προσφέρει τη δυνατότητα μιας πρώτης εργασιακής εμπειρίας.
Στην πρώτη χρονιά (2016-17), η Ακαδημία, με διδακτικό προσωπικό κορυφαίους μουσικούς της ΚΟΑ, έμπειρους στη διδασκαλία αλλά και στη διαδικασία των διαγωνισμών και των εξετάσεων, θα προσφέρει σε 18 σπουδαστές μουσικής και νέους μουσικούς δωρεάν μαθήματα-σεμινάρια που θα αφορούν τα έγχορδα και τα κρουστά.
Την επόμενη περίοδο (2017-18) θα προστεθούν μαθήματα για τα περισσότερα πνευστά και από την τρίτη χρονιά λειτουργίας της η εκπαιδευτική διαδικασία θα συμπεριλάβει όλα τα μουσικά όργανα μιας συμφωνικής ορχήστρας. Τα μέλη της Ακαδημίας θα λάβουν μια συμβολική υποτροφία, θα συμπράξουν σε επιλεγμένες τακτικές συναυλίες και σε όλες τις κοινωνικές-εκπαιδευτικές δράσεις της Ορχήστρας, θα δημιουργήσουν μια Ορχήστρα Νέων, η οποία στο τέλος της περιόδου θα δώσει μία συναυλία από κοινού με την ΚΟΑ.
Πριν, όμως, από τις προετοιμασίες για την έναρξη της Ακαδημίας το φθινόπωρο, η Ορχήστρα έχει ένα υπερδραστήριο καλοκαίρι. Τα απρόβλεπτα «δίδυμα» πρωταγωνιστούν στις τρεις βραδιές στο Ηρώδειο.
● Το πρώτο αποτελείται από τους Αλέν Λεφέβρ - Ορέστη Παπαϊωάννου. Υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, την ερχόμενη Δευτέρα (27/6, 21.00), ο Γαλλοκαναδός πιανίστας θα είναι σολίστ στο Δεύτερο κοντσέρτο για πιάνο του Σ. Ραχμάνινοφ. Ενώ «Αποφώνησις» oνομάζεται το έργο, παραγγελία της ΚΟΑ στον νεαρό ταλαντούχο συνθέτη Ορέστη Παπαϊωάννου (περσινός νικητής του Α’ Βραβείου στον Διεθνή Διαγωνισμό για Νέους Συνθέτες «Ντβόρζακ») που παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλεση. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την Εκτη Συμφωνία του Α. Ντβόρζακ.
● «Φεντερίκο Φελίνι- Νίνο Ρότα» (5/7, 21.00). Η ΚΟΑ αφιερώνει τη βραδιά της 5ης Ιουλίου σε δύο μυθικά πρόσωπα του σινεμά και της κινηματογραφικής μουσικής: τον Φεντερίκο Φελίνι και τον Νίνο Ρότα. Η καλλιτεχνική τους σχέση μεταφράζεται αριθμητικά σε 18 αριστουργήματα (μεταξύ αυτών οι ταινίες «La Strada», «Οι νύχτες της Καμπίρια», «La dolce vita», «Οκτώμισι», «Σατυρικόν», «Amarcord» κ.ά). Θα διευθύνει ο Φρανκ Στρόμπελ.
● «Ασκενάζι επί… 2» (Ηρώδειο, 1/8, 21.00). Ο διάσημος αρχιμουσικός και πιανίστας Βλαντιμίρ Ασκενάζι θα διευθύνει τον γιο του, διακεκριμένο κλαρινετίστα Ντιμίτρι Ασκενάζι στο Κοντσέρτο για κλαρινέτο του Μότσαρτ.
Το πρόγραμμα θα αρχίσει με την εισαγωγή «Προμηθέας» από τη μοναδική μουσική για μπαλέτο («Τα δημιουργήματα του Προμηθέα») που συνέθεσε ο Μπετόβεν για μια παράσταση η οποία ανέβηκε το 1801 στη Βιέννη. Ακολουθεί το Κοντσέρτο του Μότσαρτ, ενώ η συναυλία κλείνει με τη μεγαλόπνοη και δραματική Τέταρτη Συμφωνία του Τσαϊκόφσκι.
Σημαντική, επίσης, είναι για τον Στ. Τσιαλή η ενίσχυση της εικόνας της Ορχήστρας στο εξωτερικό. Ετσι, έπειτα από ένα διάστημα σιγής επαναδραστηριοποιούνται στον τομέα των ηχογραφήσεων. Στη δισκογραφική εταιρεία Naxos (στο label Greek Classics) αναμένονται τουλάχιστον 4 νέες δισκογραφικές εκδόσεις αφιερωμένες σε κορυφαίες μορφές της ελληνικής συμφωνικής δημιουργίας: τους Μίκη Θεοδωράκη, Νίκο Σκαλκώτα, Γιάννη Χρήστου και Δημήτρη Μητρόπουλο.
Μάλιστα, η ηχογράφηση του πρώτου cd με την Πρώτη Συμφωνία του Θεοδωράκη ξεκινά άμεσα τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου (διευθύνει ο Στ. Τσιαλής, ενώ οι σολίστ προέρχονται από τους κόλπους της Ορχήστρας: Απόλλων Γραμματικόπουλος - βιολί, Σπύρος Μουρίκης - κλαρινέτο).
Τέλος, τον Σεπτέμβριο η ΚΟΑ θα λάβει μέρος, κατόπιν προσκλήσεως, στο περίφημο Φεστιβάλ της Φλάνδρας, όπου θα δώσει μία συναυλία με έργα Θεοδωράκη, Σκαλκώτα, Μπετόβεν και Γκέρσουιν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας