Οσοι οδηγοί περνούσαν με τα αυτοκίνητά τους χθες στη Μεσογείων γύρω στη μία και μισή δεν θα πίστευαν στα μάτια τους (όχι, τρακαρίσματα δεν αναφέρθηκαν): στο πεζοδρόμιο έξω από το στούντιο Σιέρα ήταν ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Γιάννης Χαρούλης και η Μαρία Φαραντούρη. Τέσσερις γενιές σπουδαίων, μεγάλων καλλιτεχνών.
Αφορμή για τη συνάντησή τους η έκδοση ενός νέου, διπλού cd με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, το «Φύλαξα τ' όνειρο», που κυκλοφορεί από τη Minos EMI. Και αν σκεφτείτε πως τους υποδέχτηκε στο στούντιο η Μαργαρίτα Μάτσα, διευθύντρια της Minos EMI, της γνωστής οικογενείας, έρχεται να συμπληρωθεί το σκηνικό που θύμιζε τις καλές εποχές της δισκογραφίας.
Ηταν και κατάμεστο το στούντιο από καλεσμένους, ποιητές, μουσικούς και δημοσιογράφους, μου ήρθαν στον νου στιγμές από παλιότερα που η μουσική άκμαζε εμπορικά, χωρίς να έχει το σημερινό χάλι.
Δεν είναι νέο cd από τον Μίκη (ο οποίος δυστυχώς δεν ήρθε στο Σιέρα, δεν αντέχει τις πολλές μετακινήσεις πια). Είναι νέες εκτελέσεις σε παλιά τραγούδια του. Τραγούδια που τα επέλεξαν οι τέσσερις παραπάνω δημιουργοί. Αν αξίζουν; «Τα κομμάτια του Μίκη δεν είναι διαχρονικά, είναι σύγχρονα», όπως είπε και η Μαρία Φαραντούρη.
Αλήθεια είναι. Οταν κι εμείς στην «Εφ.Συν.» φτιάξαμε την τετραπλή κασετίνα με τις διασκευές στις μουσικές του Μίκη και σας την προσφέραμε μαζί με τη σαββατιάτικη έκδοσή μας, εκπλαγήκαμε με το πόσες αναγνώσεις χωρούν τα κομμάτια του. Τι παγκόσμια τραγούδια είναι αυτά...
Ετσι κι εδώ. Εξι τραγούδια ερμηνεύει ο Αλκίνοος («Ναυαγός», «Διότι δεν συνεμορφώθην»), επτά ο Χαρούλης («Της αγάπης αίματα», «Στον κάτω κόσμο»), έξι ο Μάλαμας («Δακρυσμένα μάτια», «Ποιος τη ζωή μου») και τρία, στο τέλος, η Μαρία Φαραντούρη («Ξημερώνει», «Οι στίχοι αυτοί»). Ιδέα της τελευταίας ήταν το συγκεκριμένο άλμπουμ.
Αυτή επέλεξε και τα τρία «παιδιά», αυτή τους τηλεφώνησε, αυτή έτρεξε και την παραγωγή του. Με την ενεργό συμμετοχή του Μίκη παρακαλώ. Τηλέφωνα, κόπιες, πρώιμες ηχογραφήσεις, διορθώσεις, αμιξάριστα και μιξαρισμένα ντέμο, ο Μίκης ήταν εκεί, καθοδηγητής. «Η αγάπη σας για το έργο μου με έκανε να νιώσω μεγάλη συγκίνηση και ευτυχία», τους είπε ο ίδιος.
«Ειδικά για μένα που από το ξεκίνημά μου ήρθα σε σύγκρουση με το μουσικό μας κατεστημένο, η δημιουργική σας ενασχόληση με τα τραγούδια μου αποτελεί απόλυτη επιβεβαίωση για την ορθότητα των απόψεών μου».
Η Φαραντούρη εν τω μεταξύ να τρέχει όλο αυτό το διάστημα σαν μικρό παιδί, σαν πρωτοεμφανιζόμενος καλλιτέχνης με όρεξη και διάθεση. «Με πάθος και πείσμα έκανε την ιδέα της πραγματικότητα», τόνισε η Μαργαρίτα Μάτσα. «Τηλεφώνησα πρώτα στον Μάλαμα και ο Σωκράτης συγκινήθηκε», μας αποκάλυψε η Μαρία.
«Πρέπει να τιμήσουμε τον δάσκαλο», της απάντησε αυτός με τη βαριά του φωνή και όλοι καταλαβαίνουμε το στιλ του. «Δεν έχω ξανακούσει έτσι την "Ομορφη Πόλη", όπως την τραγουδάει εδώ ο Σωκράτης», μας εκμυστηρεύτηκε χθες η Φαραντούρη.
Ολοι φυσικά είχαν έναν καλό λόγο για τον... δάσκαλο και ένιωθαν τιμή που συμμετείχαν στο δίσκο. «Τον γνωρίζω από τότε ακριβώς που γεννήθηκα, περιέγραψε τον κόσμο για τέσσερις και παραπάνω δεκαετίες», ο Μάλαμας.
«Ενας κήπος τα τραγούδια του, μπήκαμε, μυρίσαμε και αισθανθήκαμε», ο Γιάννης Χαρούλης. «Με τα τραγούδια του Μίκη και τη φωνή της Μαρίας ζήσαμε όλες τις δυσκολίες της τραγωδίας στην Κύπρο, βοήθησαν να σταθούν στα πόδια τους οι άνθρωποι και ο τόπος», και ο Αλκίνοος, ο οποίος, συμπλήρωσε: «Τα κομμάτια αυτά έχουν ιερό χαρακτήρα». Ο Μίκης έχει ιερό χαρακτήρα, είναι ιερό πρόσωπο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας