Είναι ένας από τους σημαντικότερους τζαζ συνθέτες της γενιάς του και σπουδαίος σαξοφωνίστας. Ο Γιάννης Κασσέτας μόλις κυκλοφόρησε τον νέο δίσκο του «Far», σταθερά από την Puzzlemusik, και τον παρουσιάζει live αύριο (6/3) στο Half Note. Και σε αυτόν συνεργάζεται με κορυφαίους μουσικούς όπως είναι ο Κωστής Χριστοδούλου στο πιάνο, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος στην τρομπέτα, ο Γρηγόρης Θεοδωρίδης στο μπάσο και ο Δημήτρης Κλωνής στα ντραμς, ενώ ιδιαίτερο είναι και το εξώφυλλο του δίσκου –είναι η πρώτη φορά που κόβει και βινύλιο το οποίο φιλοτέχνησε η Ιφιγένεια Λιάγγη.
Εχοντας αναπτύξει το προσωπικό του ηχόχρωμα, ο Κασσέτας αφήνει τη διακριτή του «ανάσα» να διαπνέει τις εφτά συνθέσεις του, με τη μουσική του να αποτελεί το διαβατήριο για ένα ταξίδι σε ηχοτοπία άλλοτε γνώριμα, που πηγάζουν από τις τζαζ μουσικές της Νέας Ορλεάνης ή της Νέας Υόρκης, κι άλλοτε περισσότερο εξωτικά όπως είναι η ιδιότυπη τζαζ της Ανατολής του Tigran Hamasyan. Με λιτή ευγλωττία, σε αντίθεση με το πλούσιο μουσικό σύμπαν που δημιουργεί με τις νότες του για να βυθιστεί σε αυτό, όπως κάνει και στις ζωντανές του εμφανίσεις-καταδύσεις, μας ξεναγεί σ’ αυτόν τον κόσμο.
● Από πού αντλείτε έμπνευση για τη μουσική που γράφετε;
Η έμπνευσή μου προέρχεται από διαφορετικούς παράγοντες, όπως μια μουσική ακρόαση, ένα ταξίδι σε μακρινό, ίσως εξωτικό προορισμό, αλλά και οι αντιξοότητες της ίδιας της ζωής. Πολλές φορές θα σκεφτώ πόσο προβληματική είναι η κοινωνία, η ανθρώπινη φύση… Και αυτό θα με ωθήσει να αποδράσω στη μουσική.
● Το «Far» είναι η έκτη δισκογραφική σας δουλειά. Εβδομη αν μετρήσουμε και το άλμπουμ που κάνατε με τον ντράμερ Γιώργο Σπανό πριν από χρόνια. Τόσα άλμπουμ μετά πώς βλέπετε την πορεία σας μέχρι σήμερα;
Το δύσκολο όταν βγάζω δίσκο είναι να ξεπεράσω την τελειομανία που με διακατέχει. Είναι σημαντικό ότι είχα την τύχη να συνεργαστώ με κορυφαίους μουσικούς της ελληνικής και όχι μόνο σκηνής, πράγμα που πάντα βοηθάει να εξυψωθεί μια μελωδία. Γενικά αισθάνομαι ικανοποιημένος και δημιουργικός συνθετικά, αλλά όχι τόσο προσηλωμένος στην προώθηση των δίσκων μου. Παρ’ όλο που έχω παίξει στο εξωτερικό, νομίζω ότι αν το είχα κυνηγήσει περισσότερο θα είχα πιο συχνές συναυλίες εκτός Ελλάδος.
● Ποια στοιχεία σάς οδήγησαν στις συνθέσεις των κομματιών που περιλαμβάνονται στο «Far»;
Οι συνθέσεις του «Far» δημιουργήθηκαν σε διαφορετικές εποχές η μία με την άλλη. Κάποιες συνθέσεις, όπως το «Return of the Albino Rhino», ήταν εμπνεύσεις μιας παράξενης εποχής ανεμελιάς αλλά και μοναξιάς, η οποία πολλές φορές εκφραζόταν με επιθετικό αλλά και εύθυμο ύφος, ακριβώς όπως συμβαίνει και στο ίδιο το κομμάτι. Αλλες συνθέσεις του δίσκου πηγάζουν από τη μουσική την ίδια, όπως το «The Armenian» το οποίο έγραψα σε μια περίοδο που άκουγα τον Αρμένιο συνθέτη και πιανίστα Tigran Hamasyan. Τέλος, το ομότιτλο κομμάτι «Far» δημιουργήθηκε τυχαία ενώ έγραφα μελωδικές ασκήσεις για έναν μαθητή μου!
● Θα μπορούσατε να μας δώσετε μια περιγραφή της διαδικασίας της σύνθεσης;
Οσον αφορά την τεχνική διαδικασία της σύνθεσης πολλές φορές όταν αυτοσχεδιάζω αναγνωρίζω μοτίβα, μελωδικές φράσεις που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε κομμάτια. Στη συνέχεια πάω στο πιάνο και ψάχνω να βρω τρόπους να εναρμονίσω τη φράση αλλά και να την αναπτύξω ή και παραλλάξω.
● Ποια είναι η σημασία που δίνετε στον τίτλο του δίσκου σας «Far»;
Οταν συνέθεσα το κομμάτι «Far» συνειδητοποίησα ότι μου βγάζει εικόνες από επικές μεσαιωνικές μάχες σε μακρινούς τόπους. Παράλληλα σκέφτηκα ότι ο τίτλος «Far» ταιριάζει σε όλον τον δίσκο… Από το πρώτο κομμάτι, που είναι επηρεασμένο από τη μουσική του Αρμένιου Hamasyan, μέχρι το «Bad Trip in Venice», που μου θυμίζει Νέα Ορλεάνη του 1930. Υπάρχουν δηλαδή στο άλμπουμ κομμάτια που είτε είναι εμπνευσμένα από μέρη μακρινά, είτε μου θυμίζουν εποχές μακρινές. Εκτιμώ πως ίσως το σημαντικότερο πράγμα που έχει επιτευχθεί στις συνθέσεις του «Far» είναι ότι οι μελωδίες είναι ενδιαφέρουσες, χωρίς ωστόσο να είναι σύνθετες.
● Τι σημαίνει για σας η μουσική;
Η μουσική για μένα είναι ανάγκη, ίσως ακόμα και ψυχοθεραπεία! Για παράδειγμα, τις περιόδους που συνθέτω αισθάνομαι μια ηρεμία και μια καθαρότητα σκέψης, ειδικά όταν είμαι ικανοποιημένος με τη βασική ιδέα. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει στις συναυλίες, αν και εκεί περισσότερο έχει να κάνει με την ενέργεια που παίρνω από τον κόσμο, η οποία είναι απίστευτη!
● Πείτε μας δυο λόγια και για την ελληνική jazz σκηνή συνολικά: ως ενεργό μέλος της υπάρχουν πράγματα που σας ενθουσιάζουν ή σας προβληματίζουν σε αυτή;
Η ελληνική τζαζ βρίσκεται σε περίοδο άνθησης. Γενικά υπάρχουν μουσικοί στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να κάνουν διεθνή καριέρα. Ομως μερικοί από τους κορυφαίους μουσικούς της σκηνής δεν έχουν πάρει την αναγνώριση που τους αξίζει.
♦ Πληροφορίες: Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Αθήνα), Πέμπτη 6 Μαρτίου, στις 21.30. Εισιτήρια: 12-15 (προπώληση: more.com). Μαζί του στην live παρουσίαση του άλμπουμ οι μουσικοί Κωστής Χριστοδούλου (πιάνο), Δημήτρης Παπαδόπουλος (τρομπέτα), Γιάννης Βαγιανός (μπάσο), Γιώργος Μανιάτης (ντραμς).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας