«The Sky Will Still Be There Tomorrow» («Ο ουρανός θα είναι ακόμα εδώ αύριο») ήταν ο τίτλος του άλμπουμ που κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2023 από την Blue Note, συστήνοντας δισκογραφικά στο παγκόσμιο κοινό το σχήμα που είχε φτιάξει ο 85χρονος αλλά ακαταπόνητος θρύλος της τζαζ, των συνθέσεων και του σαξοφώνου Τσαρλς Λόιντ τρία χρόνια νωρίτερα. Το άλμπουμ, που σύστηνε δισκογραφικά το κουαρτέτο «Sky», όχι όμως και τους άλλους τρεις μουσικούς, αφού πρόκειται για εξίσου αναγνωρίσιμα ονόματα στον κόσμο της τζαζ (Jason Moran στο πιάνο, Larry Grenadier στο μπάσο και Brian Blade στα ντραμς), περιλάμβανε μια συλλογή από πρωτότυπες συνθέσεις του Λόιντ.
Για τον τεράστιο αυτό μουσικό ισχύει η γνωστή αγγλική έκφραση «Sky is the limit» («Ο ουρανός είναι το όριο»), αλλά το ίδιο ισχύει και για τη Μαρία Φαραντούρη. Θυμόμαστε ήδη από την κοινή τους εμφάνιση στο Ηρώδειο το 2010 πόσο εκρηκτικά δημιουργικός ήταν ο συνδυασμός τους στην ίδια σκηνή: η συναυλία εκείνη μνημονεύεται ακόμα ως ένα από τα κορυφαία μουσικά γεγονότα της χώρας μας που γεφύρωσε τον τζαζ αυτοσχεδιασμό με την ελληνική μουσική, από τις αρχαίες και παραδοσιακές μελωδίες έως τον Μίκη Θεοδωράκη. Ακολούθησε βέβαια η κυκλοφορία αυτού του κοντσέρτου σε δίσκο από την ECM (Athens Concert, 2205/06, 2011), ο οποίος στη διεθνή αγορά είχε τεράστια επιτυχία, ταξιδεύοντας τον ελληνικό πολιτισμό σε όλον τον κόσμο. Ηταν άλλωστε η ιστορική μουσική καταγραφή μιας στενής συνεργασίας και φιλίας που είχε σημείο εκκίνησης την Καλιφόρνια του 2002: εκεί είχαν πρωτοσυναντηθεί Φαραντούρη και Λόιντ κι εκείνος αναγνώρισε στη φωνή της, όπως είχε πει αργότερα, την «Ελληνίδα Μπίλι Χόλιντεϊ». Εκτοτε οι δυο τους μοιράστηκαν μουσικές ανησυχίες και δημιουργικότητα που τους συνέδεσε με στενή φιλία και συνεργασίες.
Ετσι, το 2014, Φαραντούρη και Λόιντ ξανασυναντήθηκαν στο Ηρώδειο. Και καθώς εκείνος είχε ήδη από την προηγούμενη φορά ανακαλύψει χάρη στη Φαραντούρη τον ήχο της πολίτικης λύρας του κορυφαίου δεξιοτέχνη Σωκράτη Σινόπουλου, εντάσσοντάς τον εντωμεταξύ στη σύνθεσή του «Wild Man Suite», ήταν ευκαιρία να ακουστεί και αυτή στο live. Σε εκείνη τη συναυλία συμμετείχαν ακόμα ο σπουδαίος πιανίστας, συνθέτης κι ενορχηστρωτής Τάκης Φαραζής, που είχε διασκευάσει και ενορχηστρώσει την εμπνευσμένη τόσο από την ελληνική παραδοσιακή μουσική όσο και από τη σύγχρονη «Ελληνική Σουίτα», με καλεσμένο επίσης τον αείμνηστο καταπληκτικό Ελληνα κιθαρίστα Γιάννη Σπάθα. Ο Λόιντ πάλι ηγούνταν τότε ενός πιο παραδοσιακού τζαζ κουαρτέτου. Ηταν βέβαια και αυτή μια μουσική συνύπαρξη διαφορετικών κόσμων με εκπληκτικά αποτελέσματα.
Εκτοτε πέρασαν όμως 10 χρόνια και μάλλον ήταν καιρός μια τέτοια μουσική τελετουργία να επαναληφθεί. Κι αυτό ακριβώς θα γίνει στις 18 Ιουλίου σε μια συναυλία που για τον Λόιντ θα είναι ιδιαίτερα φορτισμένη: ο 86χρονος παγκόσμιος θρύλος της τζαζ μουσικής θα γιορτάσει κάτω από τoν έναστρο αττικό ουρανό και με θέα τη νυχτερινή Ακρόπολη το τέλος της μυθικής του πορείας. Εξυπακούεται ότι θα έχει σκηνικούς συνοδοιπόρους τους μουσικούς του καινούργιου κουαρτέτου του: τον πιανίστα Τζέισον Μοράν, καλλιτεχνικό διευθυντή του Kennedy Center για την τζαζ, τον μπασίστα Λάρι Γκρεναντίερ και με μια αλλαγή – τον εξίσου κορυφαίο Ερικ Χάρλαντ στα ντραμς. Μαζί τους θα συμπράξει με τη λύρα του και πάλι ο σπουδαίος Ελληνας σολίστ Σωκράτης Σινόπουλος.
Γκεστ σταρ της βραδιάς θα είναι η Μαρία Φαραντούρη, που ανεβαίνει στη σκηνή του Ηρωδείου για να συναντήσει τον παλιό της γνώριμο και στενό φίλο και συνεργάτη.
Στις 18 Ιουλίου θα είναι λοιπόν η τρίτη φορά που θα συναντηθεί στο Ηρώδειο ο μουσικός κόσμος του Τσαρλς Λόιντ με την ελληνική μουσική παράδοση, τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και –πρώτη φορά– με τη μουσική της Λένας Πλάτωνος: θα ακουστούν τέσσερα αποσπάσματα από το τελευταίο έργο της εμβληματικής συνθέτριας και πρωτοπόρου της ελληνικής electronica, έργο γραμμένο για τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη πάνω σε ποίηση αρχαίων Ελληνίδων ποιητριών.
Είναι συγκινητικό ότι κάθε μουσική συνάντηση του θρυλικού Αμερικανού μουσικού της τζαζ με την εμβληματική Ελληνίδα ερμηνεύτρια δίνει την αφορμή για νέες μουσικές εξερευνήσεις με συμμέτοχους κι άλλους κορυφαίους συνθέτες (όπως Πλάτωνος εν προκειμένω) και σολίστ. Εάν αυτή είναι όπως έχει ανακοινώσει ο Λόιντ η τελευταία φορά, αυτή η συναυλία είναι αυτό που λέμε «άχαστη».
ℹ️ Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 18 Ιουλίου στις 21.00. Συναυλία Charles Lloyd Sky Quartet featuring Jason Moran, Larry Grenadier and Eric Harland. Ειδική προσκεκλημένη η Μαρία Φαραντούρη. Συμμετέχει ο Σωκράτης Σινόπουλος. Εισιτήρια: 75, 65, 50, 45, 35,30, 20 και 15 ευρώ. Προπώληση: στα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών και διαδικτυακά στο aefestival.gr/
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας