Φέτος δεν είναι μια οποιαδήποτε χρονιά για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Κατά τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια από την ίδρυση του κορυφαίου συνόλου και οι άνθρωποί της θέλουν να μας θυμίσουν πως σε αυτό το μεγάλο διάστημα αδιάλειπτης μουσικής προσφοράς η ΚΟΑ ήταν και παραμένει ο κύριος συμφωνικός φορέας της χώρας, ταγμένος στην υπηρεσία των αριστουργημάτων του διεθνούς αλλά και του ελληνικού συμφωνικού ρεπερτορίου.
Είναι λοιπόν λογικό να επιθυμούν μια δυναμική εκκίνηση. Την ερχόμενη Παρασκευή 21 του μηνός η Εναρκτήρια Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών θα είναι μοιραία όπως μια συμφωνία του Τσαϊκόφσκι (Συμφωνία αρ.5 σε μι ελάσσονα, έργο 64), σαγηνευτική όπως ένα έργο του του Μπρουχ (Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ. 1 σε σολ ελάσσονα) αλλά και ελπιδοφόρα όπως μια ολοκαίνουργια συμφωνική σύνθεση -παραγγελία της Ορχήστρας στον Δημήτρη Μηνακάκη με τίτλο «Διαδρομές»- με το οποίο ανοίγει η βραδιά στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης». Τρία έργα που συμβολίζουν τις γερές ρίζες 80 ετών ιστορίας αλλά και τη δυναμική ανάπτυξη προς το μέλλον.
Στο επίκεντρο του προγράμματος (που θα διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός) βρίσκουμε την ερμηνεία του διάσημου βιολονίστα Ντάνιελ Χόουπ στο Πρώτο Κοντσέρτο για βιολί του Μ. Μπρουχ, το οποίο ο σολίστ του βιολιού Γιόζεφ Γιόαχιμ (ένας από τους μεγαλύτερους βιολιστές του 19ου αιώνα) είχε χαρακτηρίσει ως «το πιο πλούσιο και σαγηνευτικό» της εποχής του. Η βραδιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ολοκληρώνεται με την Πέμπτη Συμφωνία του Τσαϊκόφσκι που, όπως σημείωνε ο ίδιος ,αναφέρεται «στην παραίτηση μπροστά στη μοίρα και στις ανεξιχνίαστες προθέσεις της».
«Το Πρώτο Κοντσέρτο για βιολί του Μπρουχ είναι το απόλυτο έργο για κάθε βιολονίστα. Οι άφθονες και πανέμορφες μελωδίες, οι γεμάτες ενέργεια τεχνικές απαιτήσεις και η αίσθηση του μοναχικού, ρομαντικού περιπλανώμενου που πρέπει να παλέψει αλλά και να αγκαλιάσει τον κόσμο των ήχων της ορχήστρας το καθιστούν κορυφαίο» λέει ο Ντάνιελ Χόουπ που αναμετριέται μαζί του. «Είμαι ενθουσιασμένος που έχω την τιμή να ερμηνεύω μαζί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και επίσης που κάνω το ντεμπούτο μου στην Αθήνα. Λατρεύω την Ελλάδα και είχα την τύχη να συνεργαστώ με αρκετούς εξαίρετους Ελληνες μουσικούς. Δεν θα μπορούσα να ανυπομονώ περισσότερο!».
Το Πρώτο Κοντσέρτο για βιολί του Μπρουχ ανήκει στη χορεία των μεγάλων κοντσέρτων. «Παρ’ ότι ο συνθέτης έκανε καινοτόμα συνθετικά ανοίγματα, θεωρείται συντηρητικός μιας και ακουμπάει περισσότερο στον Μπραμς και όχι στους Λιστ, Βάγκνερ» σχολιάζει ο μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ, Λουκάς Καρυτινός, για τα έργα που συνθέτουν το πρόγραμμα της εναρκτήριας συναυλίας τους. «Από την άλλη η Πέμπτη Συμφωνία του Τσαϊκόφσκι, παρ’ όλη την κυκλική φόρμα της -κατά την οποία χρησιμοποιείται το ίδιο μοτίβο σε κάθε μέρος-, στη μορφή της είναι μια ευθεία γραμμή προς τα άνω. Το πρώτο μέρος ξεκινά με μια μεγάλη αμφιβολία κι έναν αγώνα για μια χαρούμενη ζωή, για να καταλήξει στο τελευταίο μέρος στον θρίαμβο και τη νίκη. Ουσιαστικά έχουμε μια μεταμόρφωση του μοτίβου του Πεπρωμένου».
Σημαντική για την προβολή και τη διάδοση της ελληνικής δημιουργίας, αλλά και για τον ρόλο που θέλει να παίζει στο πολιτιστικό στερέωμα η πρώτη ορχήστρα της χώρας είναι και η παραγγελία στον συνθέτη Δημήτρη Μηνακάκη.
«Η πρόταση να συνθέσω ένα συμφωνικό έργο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ογδόντα ετών λειτουργίας και ουσιαστικής μουσικής προσφοράς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ήταν άκρως τιμητική αλλά και καθοριστική στο να προσπαθήσω να καταθέσω το απαύγασμα της ιδιόμορφης μουσικής πορείας μου, που ξεκινά με τη βυζαντινή μουσική, περνά από τον μοντερνισμό και καταλήγει σε ένα εκλεκτικό και πολυσυλλεκτικό προσωπικό ιδίωμα» λέει ο ίδιος ο συνθέτης.
«Το έργο «Διαδρομές» ξεδιπλώνεται σε δύο κινήσεις με ενδιάμεσα επεισόδια. Σε κάθε κίνηση αντιστοιχεί ένας ξεχωριστός αρμονικός ιστός ο οποίος παράγει συγχορδίες και μελωδικούς συνδυασμούς με χαρακτηριστικό και ευδιάκριτο ύφος. Στην πρώτη κίνηση του έργου ο αρμονικός ιστός βασίζεται στην κλίμακα με ολόκληρους τόνους που συναντάται συχνά σε έργα του γαλλικού ιμπρεσιονισμού, ειδικά του Ντεμπισί. Ο αρμονικός ιστός της δεύτερης κίνησης βασίζεται σε συγχορδίες που σχετίζονται με την πεντατονική κλίμακα, της οποίας τα ακούσματα είναι ιδιαίτερα οικεία τόσο από τη δημοτική μουσική παράδοση πολλών λαών όσο και από σύγχρονα ιδιώματα, όπως η τζαζ» συνεχίζει ο συνθέτης και καταλήγει: «Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με την αναδημιουργία σπουδαίων έργων μέσω των θεσπέσιων ζωντανών εκτελέσεών τους συντέλεσε στην πνευματική ανάταση όλων μας όλα αυτά τα χρόνια. Ευελπιστώ ότι και αυτή τη φορά θα αγγίξει και θα ενεργοποιήσει τη φαντασία των ακροατών, ώστε να ακολουθήσουν τα μονοπάτια των δικών τους διαδρομών με απλούς σηματοδότες τις νότες που έθεσα στο πεντάγραμμο».
📌 Πληροφορίες: Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 20.30. Εισιτήρια: 15-50€. Δωρεάν εισαγωγική ομιλία (19.30) από τον Χαράλαμπο Γωγιό για τους κατόχους εισιτηρίων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας