Οικογενειακοί φίλοι, συνοδοιπόροι μιας ζωής, συνεργάτες από τα πρώτα, άγουρα καλλιτεχνικά βήματα, γνώριμοι από τα νεανικά χρόνια. Δεν υπάρχει κανείς που να συναντήθηκε με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, πάνω και κάτω από τη σκηνή, και να μην τον μνημονεύει. Ο μουσικός που θεμελίωσε το ελληνικό ροκ με τους Τερμίτες, υπήρξε από τους κυριότερους εκπροσώπους της γενιάς των τραγουδοποιών της δεκαετίας του ’90 κι αγαπήθηκε από το κοινό όσο λίγοι.
Λείπει, λοιπόν, σε πολλούς εδώ και τρία χρόνια που έφυγε από κοντά μας. Από τη μια τα τραγούδια του δεν σταμάτησαν ποτέ να ακούγονται και να τραγουδιούνται, από την άλλη οι δικοί του άνθρωποι αναζητούν διαρκώς ευκαιρίες να τον τιμούν. Μία τέτοια ευκαιρία είναι και η συναυλία-γιορτή που ετοιμάζουν δεκάδες φίλοι του στις 9 Σεπτεμβρίου στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας.
Οι Παυλίνα Βουλγαράκη, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιάννης Ζουγανέλης, Ελισσάβετ Καρατζόλη, Κίτρινα Ποδήλατα, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Θοδωρής Μαραντίνης, Γιώργος Μαργαρίτης, Πάνος Μουζουράκης, Δήμητρα Παπίου, Μίλτος Πασχαλίδης, Μιρέλα Πάχου, Νίκος Πορτοκάλογλου, Διονύσης Σαββόπουλος, Διονύσης Τσακνής και μερικοί ακόμα κορυφαίοι που θα ανακοινωθούν σύντομα θα μοιραστούν τα τραγούδια του.
Για την Ελεωνόρα Ζουγανέλη, που ετοιμάζεται ήδη για τη βραδιά, η σχέση που είχε με τον Λαυρέντη δεν ήταν τυπική καλλιτεχνική, καθώς εκείνος υπήρξε διαρκώς παρών όσο μεγάλωνε. «Ανήκε και θα ανήκει πάντα στην ευρύτερη οικογένειά μου. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήταν δίπλα σε μένα, στους γονείς μου, στους συνεργάτες μας. Ξέρετε τότε οι άνθρωποι δένονταν με διαφορετικό τρόπο, οι σχέσεις δοκιμάζονταν και άντεχαν αφού οι συνεργασίες διαρκούσαν καιρό κι έτσι συνυπήρχες πολύ με τον άλλο. Σήμερα κάνουμε αγώνα για να κατακτήσουμε αυτά που για την προηγούμενη γενιά ήταν σχεδόν αυτονόητα. Εγώ είχα την τύχη να ζήσω στο μεγάλωμά μου εκείνη τη ρομαντική εποχή, αλλά και την τύχη να είναι ο Λαυρέντης μέλος εκείνης της μεγάλης οικογένειας. Γιορτές, Χριστούγεννα, διακοπές ξέγνοιαστες μέρες στα νησιά μας. Ο Λαυρέντης υπήρχε πάντα πολύ έντονα στη ζωή μας».
«Και μέσα στα χρόνια, όταν πια αποφάσισα να ακολουθήσω το τραγούδι, είδα και την άλλη του εκδοχή, τον γνώρισα στην επαγγελματική συνθήκη και τον αγάπησα περισσότερο και με άλλο τρόπο. Τότε άρχισα να νιώθω τη δημιουργική χαρά του, να μοιράζομαι την καθημερινότητά μαζί του, να τον παρατηρώ, να μου διδάσκει με αυτή τη σπάνια ψυχραιμία που είχε, να μου αφαιρεί το τρακ και την αγωνία. Δεν ξέρω αν αυτό το μνημειώδες coolness που είχε ήταν αποτέλεσμα ωριμότητας ή ιδιοσυγκρασιακό. Ξέρω όμως με βεβαιότητα ότι ο Λαυρέντης ήξερε πάντα ποια πράγματα αξίζει να θυσιάσεις και ότι ποτέ δεν πρέπει να τρέχεις πίσω από τα μάταια».
Σχέση ζωής που σφραγίστηκε από διάφορες συγκυρίες είχε αναπτύξει εδώ και δεκαετίες ο Μίλτος Πασχαλίδης με τον Λαυρέντη. «Γνωριστήκαμε το 1997. Είχα μόλις κυκλοφορήσει τον πρώτο μου δίσκο, ο οποίος είχε πάρει πολύ καλές κριτικές αλλά δεν πουλούσε τίποτα. Είχα στείλει, λοιπόν, μια κασέτα με τραγούδια μου στον Λαυρέντη μέσω του παραγωγού μου, Ηλία Μπενέτου. Ημουν μόλις 27 χρόνων και στην κασέτα υπήρχε το τραγούδι μου “Η απουσία”. Εξι μήνες μετά, θυμάμαι ήμουν στην Κρήτη, όταν μου τηλεφώνησε ο Μπενέτος και μου έβαλε να ακούσω το τραγούδι όπως το είχε ηχογραφήσει ο Λαυρέντης», θυμάται ο Μίλτος Πασχαλίδης για τον αγαπημένο του φίλο, δάσκαλο, και συνοδοιπόρο που δεν έπαψε ποτέ να του δείχνει εμπιστοσύνη. «Οταν έφυγε συνειδητοποίησα ότι με κάποιον τρόπο ο Λαυρέντης με περιείχε πάντα στα σχέδια του: με πρόσεχε σαν τον μικρό του συγγενή, με είχε πάντα στο μυαλό του, με βοήθησε με την απίστευτη γενναιοδωρία του όσο λίγοι».
Γενναιοδωρία που φαίνεται πως χάριζε απλόχερα σε όλες του τις συναναστροφές. «Ο Λαυρέντης είχε ένα τρομερό χάρισμα, το οποίο πάρα πολλές φορές έχω προσπαθήσει να μιμηθώ: τραγουδούσε σαν να μιλάει, σαν να θέλει να μοιραστεί μια ιστορία. Και ξέρετε όταν έχεις τέτοια φωνή, τέτοια χροιά και τόσες δυνατότητες είναι δύσκολο και απαιτεί γενναιοδωρία να τα αφήνεις όλα πίσω για να προβάλεις τις λέξεις και να προτάξεις το συναίσθημα», λέει η Ελεωνόρα.
Και ο Μίλτος Πασχαλίδης, ως τραγουδοποιός κι εκείνος, τι κρατά από τις τεχνικές του Λαυρέντη; «Συνθετικά θεωρώ ότι πατούσε σε δύο πυλώνες: από τη μια στους Ιταλούς τροβαδούρους που αγαπούσε κι από την άλλη στη συμφωνική μουσική λόγω του πατέρα του. Το εντυπωσιακό είναι ότι όπως πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες έκανε όλους αυτούς τους ιδιαίτερους συνδυασμούς να μοιάζουν εύκολοι. Μόνο αν επιχειρήσεις να τραγουδήσεις ένα κομμάτι του θα διαπιστώσεις ότι τίποτα δεν είναι απλό και ότι αυτή τη σοφία της απλότητας την κατέκτησε με τα χρόνια. Νομίζω αυτό ήταν το μεγάλο του χάρισμα: να γράφει τραγούδια με μια απλότητα που ήταν προϊόν ζύμωσης και σπάνιου ταλέντου».
Πληροφορίες
Ωρα έναρξης: 21:00. Οι πόρτες ανοίγουν στις 19.30. Τιμές εισιτηρίων: προπώληση 17€, αγορά στο ταμείο την ημέρα της συναυλίας 20€.
Στη βραδιά στο «Κατράκειο» επί σκηνής θα παίξουν, οι φίλοι και συνεργάτες του Λαυρέντη μουσικοί Ακης Αμπράζης (μπάσο, υπεύθυνος ορχήστρας), Νίκος Καλαντζάκος (πιάνο, πλήκτρα, ενορχήστρωση), Steve Tesser (ηλεκτρικές και ακουστικές κιθάρες, τραγούδι), Ακης Γαβαλάς (τύμπανα, κρουστά), Ηλίας Λαμπρόπουλος (γκάιντα, βιολί, κλαρίνο, τρομπέτα, μπαγλαμάς).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας