Τρεις μέρες με τζαζ στην Πάτρα, πώς σας φαίνεται; Ωραίο δεν ακούγεται; Σήμερα, αύριο και το Σάββατο έχουμε το «Jazz+Πράξεις 2015» στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, που διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.
«Είναι ειδυλλιακό το αίθριο ως χώρος για συναυλίες», μας λέει ο Γιάννης Μουγγολιάς που επιμελείται καλλιτεχνικά το πρόγραμμα του τριημέρου, ενός φεστιβάλ που μετράει ήδη 14 χρόνια. «Από τη σκηνή έχουν περάσει μεγάλα ονόματα του διεθνούς στερεώματος, όπως οι Louis Sclavis, Tomasz Stanko, Aldo Romano, Bojan Z, Renaud Garcia Fons, Trio Arculuz, Chico Freeman κ.ά., αλλά και η αφρόκρεμα της ελληνικής τζαζ σκηνής με μουσικούς όπως οι Βασίλης Τσαμπρόπουλος, Γιώργος Τρανταλίδης, Σάκης Παπαδημητρίου, Γεωργία Συλλαίου, Γιώργος Κοντραφούρης, David Lynch, Κώστας Θεοδώρου, Τάκης Φαραζής και πολλοί άλλοι».
Φέτος θα δούμε το κουαρτέτο του Νορβηγού σαξοφωνίστα και συνθέτη Μάριους Νέσετ, το τρίο του Κουβανού πιανίστα-συνθέτη Αλφρέντο Ροντρίγκες και το κουαρτέτο του ουτίστα Αλέκου Βρέτου. Το φεστιβάλ θα ανοίξει ένα σχήμα τεσσάρων μουσικών-καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, των Ανδρέα Ζαφειρόπουλου (πιάνο), Ιβόνα Γκλίνκα (φλάουτο), Βιλέν Καραπετιάν (κοντραμπάσο) και Λεωνίδα Πλιάτσικα (ντραμς).
\Ο διάσημος Νορβηγός σαξοφωνίστας (τενόρος και σοπράνο) και συνθέτης Μάριους Νέσετ έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και, όπως έγραφε η Dagbladet, είναι «ο πιο ταλαντούχος σαξοφωνίστας μετά τον Γιαν Γκαρμπάρεκ και τα 60s». «Ενας από τους πιο παραγωγικούς και χαρισματικούς τζαζ πιανίστες του 21ου αιώνα» είναι ο Κουβανός Αλφρέντο Ροντρίγκες, που τον ανακάλυψε ο Κουίνσι Τζόουνς. Μεγάλη τιμή.
Ο Αλέκος Βρέτος, τέλος, παίζει ένα κράμα αραβικής, jazz και latin μουσικής με μεγάλες δόσεις αυτοσχεδιασμού. «Το υψηλό επίπεδο όλων των μουσικών, οι συμπράξεις, οι πρωτότυπες παραγωγές, η ατμόσφαιρα, όλα αυτά τα χρόνια ικανοποιούσαν τη συνθήκη της ποιότητας συνδυάζοντας την αισθητική απόλαυση του κοινού με τη γνωριμία με ένα είδος ιδιαίτερο και ξεχωριστό», σημειώνει ο Γιάννης Μουγγολιάς.
Κι εδώ έρχεται το αναπόφευκτο ερώτημα: πόσο έτοιμη είναι να έρθει σε επαφή με αυτό το είδος μουσικής, το «ιδιαίτερο και ξεχωριστό», μία επαρχιακή πόλη όπως η Πάτρα; «Η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει πως παρ’ όλες τις δυσκολίες, η τζαζ και ένα φεστιβάλ τζαζ μπορεί να ευδοκιμήσει, να σταθεί στα πόδια του και να δώσει πλούσιους καρπούς.
Απαραίτητη συνθήκη είναι πώς αντιμετωπίζεις ένα τέτοιο γεγονός, αν του δίνεις τη σημασία που του αξίζει, αν το σέβεσαι κι αν το χτίζεις βήμα βήμα. Μπορεί η Πάτρα να είναι μια επαρχιακή πόλη, ωστόσο είναι η τρίτη πόλη της Ελλάδας και οι κάτοικοί της έχουν ευαίσθητες κεραίες στα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα. Θέλω επίσης να σημειώσω ότι η εξωστρέφεια αποτελεί βασικό παράγοντα επιτυχίας για τα τζαζ -και όχι μόνο- φεστιβάλ, κάτι που συνοδεύεται από τη διεύρυνση του κοινού εκτός των αυστηρά περιορισμένων ορίων».
Η Πάτρα, πάντως, έχει εμπειρία από φεστιβάλ. Και καλή και κακή, θα έλεγα. Από παλιά. «Η πόλη παίζει σημαντικό ρόλο κι έχει την παρακαταθήκη του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, που εμπνεύστηκε και υλοποίησε υποδειγματικά ο Θάνος Μικρούτσικος και αποτέλεσε κοσμογονία για τα πολιτιστικά πράγματα», λέει ο κ. Μουγγολιάς.
«Η ιδιαίτερα έντονη νεανική παρουσία, η σημαντική πανεπιστημιακή κοινότητα, οι ανοιχτές αντιλήψεις του κοινού που ζητούν το διαφορετικό, κόντρα στις αναμασημένες καλλιτεχνικές προτάσεις, και οι αναζητήσεις μιας σπουδαίας μερίδας Πατρινών δημιουργών και μουσικών που δραστηριοποιούνται στην τζαζ κι έχουν να επιδείξουν μια εξαιρετική τζαζ σκηνή, είναι τεκμήρια αυτής της επιτυχίας, που κάθε χρόνο σφραγίζεται από την ολοένα μεγαλύτερη προσέλευση. Ο κόσμος ανταποκρίνεται με θέρμη και είναι η μεγάλη δύναμη του “Jazz+Πράξεις”».
Ποια είναι τα απαραίτητα συστατικά για να είναι επιτυχημένο ένα τζαζ φεστιβάλ; «Εκτός των καλλιτεχνικών επιλογών, να φιλοξενεί διεθνή σχήματα σε αποκλειστική εμφάνιση, που να έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο διαφοροποιείται και δείχνει στους θεατές ότι τους σέβεται. Απαραίτητη, ωστόσο, είναι και η παρουσίαση σημαντικών καταξιωμένων ελληνικών σχημάτων, αλλά και τοπικών δημιουργών που στέκονται με αξιώσεις στον πανελλήνιο χάρτη.
Ωστόσο, αν ένα φεστιβάλ δεν έχει τη στήριξη της κοινωνίας, των τοπικών και αθηναϊκών ΜΜΕ, δύσκολα θα μπορέσει να ξεχωρίσει και να βρει τον δρόμο του».
◢ Σήμερα, 11 Ιουνίου, ώρα 21.00
● Claude Bolling Jazz Suites
● Ανδρέας Ζαφειρόπουλος (πιάνο)
● Ιβόνα Γκλίνκα (φλάουτο)
● Βιλέν Καραπετιάν
● Λεωνίδας Πλιάτσικας
● Αλέκος Βρέτος Quartet
● Αλέκος Βρέτος (ούτι)
● Δημήτρης Σεβδαλής (πιάνο)
● Περικλής Τριβόλης
● Κώστας Μερετάκης
◢ Παρασκευή 12 Ιουνίου, ώρα 21.30
● Marius Neset Quartet
● Marius Neset (σαξόφωνα)
● Heine Bugge (ακορντεόν)
● Anton Eger (ντραμς)
● Phil Donkin (κοντραμπάσο)
◢ Σάββατο 13 Ιουνίου, ώρα 21.30
● Alfredo Rodriguez Trio
● Alfredo Rodriguez (πιάνο)
● Ariel Bringuez Ruiz
● Michael Olivera (ντραμς)
INFO: εισιτήρια 10 ευρώ ανά βραδιά, 22 ευρώ ενιαίο για το τριήμερο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας