Διηύθυνε παθιασμένα και συγκινητικά. Φερόταν με τρυφερότητα στην παρτιτούρα, αγαπούσε τους κορυφαίους τραγουδιστές (όπως τον Πλάσιντο Ντομίνγκο με τον οποίο είχε συνυπάρξει τόσες φορές), αλλά το τέλος του δεν ήταν εκείνο που αρμόζει σε μια τόσο σπουδαία προσωπικότητα της κλασικής μουσικής.
Ο Τζέιμς Λεβάιν, θρυλικός μαέστρος και πρόσωπο που τα τελευταία χρόνια απασχόλησε την επικαιρότητα όχι μόνο για τις μουσικές του επιδόσεις αλλά και για την εμπλοκή του σε σεξουαλικά σκάνδαλα, πέθανε στις 9 Μαρτίου στο Παλμ Σπρινγκς της Καλιφόρνιας. Τον θάνατό του επιβεβαίωσε χθες το πρωί ο γιατρός του χωρίς να αναφέρει ούτε την αιτία, ούτε τους λόγους που καθυστέρησαν τόσες μέρες να τον ανακοινώσουν.
Απολύτως ταυτισμένος -στα καλά και στην προσωπική του συντριβή στο τέλος- με τη Μητροπολιτική Οπερα, ο Λεβάιν ανέβηκε στο δικό της πόντιουμ πρώτη φορά το 1971, πολύ σύντομα έγινε μουσικός διευθυντής της, παρέμεινε στο τιμόνι της για περισσότερα από 40 χρόνια και μέχρι να αποχωρήσει την είχε διευθύνει σε 2.552 παραστάσεις.
Ο γεννημένος το 1943 στο Σινσινάτι του Οχάιο Τζέιμς διετέλεσε για επτά χρόνια (ξεκινώντας από το 2004) μουσικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστόνης, αφήνοντας σπουδαίο έργο, ενώ υπήρξε επίσης διευθυντής της Φιλαρμονικής του Μονάχου την περίοδο 1999-2004. Είχε, τέλος, στενές και μακροχρόνιες σχέσεις με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, τη Φιλαρμονική της Βιέννης και τη Συμφωνική του Σικάγου.
Η καριέρα του καταστράφηκε απότομα όταν το 2018 κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση νέων αγοριών, υποχρεώνοντας τη Met να του δείξει την πόρτα της εξόδου στα 74 του χρόνια και να ξεκινήσει μεταξύ τους μια ανελέητη δικαστική διαμάχη.
Για τον νεοϋορκέζικο ναό της όπερας, ο θάνατος του Λεβάιν μοιάζει με την κορύφωση του δράματος που βιώνει εδώ κι έναν χρόνο από την ανεπανόρθωτη καλλιτεχνική ζημιά και την οικονομική ασφυξία που του έχει προκαλέσει η πανδημία. Μην ξεχνάμε πως μέσα σε όλα, η ανενεργή όπερα είχε να πληρώνει την αφόρητη αποζημίωση του Τζέιμς Λεβάιν, ο οποίος έπειτα από διακανονισμό είχε να λαμβάνει 3,5 εκατομμύρια δολάρια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας