Οταν όλα μοιάζουν να έχουν σταματήσει, τι είναι αυτό που σας κινεί; Τι σας συγκινεί; H κίνηση; Η επανεκκίνηση; Ή η μετακίνηση προς ένα νέο «μαζί»; Πόσες φορές έχετε σκεφτεί πως θα θέλατε να χορέψετε σαν να μη σας βλέπει κανείς; Και μήπως τελικά στις συνθήκες που ζούμε ήρθε η στιγμή να το τολμήσετε;
Αύριο Κυριακή 6 Δεκεμβρίου από τις 15.00 και την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου από τις 18.00 χορέψτε στο σπίτι σας μέχρι τελικής πτώσεως παρακολουθώντας σημαντικές στιγμές από το Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της Στέγης (YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση). Σχεδόν 880 λεπτά χορού, παραστάσεις που χαράχτηκαν στη μνήμη μας, παραγωγές που δεν είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά, σόλο και ομαδικά έργα Ελλήνων χορογράφων και χορευτές που θαυμάζουμε παρελαύνουν επί 15 συνολικά ώρες από τις οθόνες μας!
Αύριο, πρώτη μέρα του αφιερώματος, θα προβληθούν οι εξής παραγωγές από το 4ο και 5ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων:
■ Οι Hannes Langolf και Ερμίρα Γκόρο με το «Dandelion» ερευνούν τη συγγένεια μεταξύ του θεατρικού και του χορευτικού κώδικα και τη μεταστοιχείωση της σκηνικής εμπειρίας τους σε ένα νέο, προσωπικό σκηνικό ιδίωμα.
■ Στο «Umbilicus» της Ηρώς Αποστολέλλη τρία σώματα, σε ρόλο μετρονόμου, συντονίζονται και αποκλίνουν σε ένα κινητικό πείραμα βασισμένο στη μουσική του μινιμαλιστή Τζον Ανταμς.
■ Η Ευαγγελία Κολύρα μάς καλεί στο «Code Bend Time» σε μια διαδραστική, μακράς διάρκειας περφόρμανς, σε ένα πρωτότυπο εγχείρημα όπου ο χορός συναντά την ποικιλομορφία της γλώσσας.
■ Η Ανδρονίκη Μαραθάκη στο πειρατικό εγχείρημα «Hi Jack. Hijack!», έχοντας μαζί της μια ομάδα 12 χορευτών, θέτει σε λειτουργία ένα χορογραφικό κύκλωμα με στόχο την αναζήτηση του «ελάχιστου».
■ Οι Χρήστος Ξυραφάκης και Andi Xhuma, δύο νεαροί χορογράφοι και χορευτές, αφουγκράζονται τον παλμό της εποχής καταθέτοντας το «Ok, That’s You...», ένα έργο-σχόλιο για τις ανθρώπινες σχέσεις και την παντοδυναμία της εικόνας.
■ Η Ελπίδα Ορφανίδου στήνει στο «Pharmacist or Balloonist» ένα διαλογικό εργαστήριο παρασκευής «χορογραφικών φαρμάκων», όπου αναμειγνύονται χορός, μουσική, λόγια και βοτάνια.
Ενώ την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου έχουν επιλεγεί οι εξής παραστάσεις από το 6ο και το 7ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων:
■ Η Μαργαρίτα Τρίκκα στο έργο «Α Punch of Loser» τάσσεται «υπέρ των ηττημένων που ζουν την ιστορία» και μας προτρέπει να διαφυλάξουμε την παιδική τόλμη και ιλαρότητα.
■ Ο Διονύσιος Αλαμάνος και η Δανάη Δημητριάδη στο «ΑΤΜΑ» πειραματίζονται με το σώμα, εξερευνώντας την ευθραυστότητα και την αντοχή του.
■ Στο «Brighter» της Μυρτώς Γράψα τέσσερις χορευτές φέρνουν στο φως ερωτήματα γύρω από τον πόνο, την ηδονή και την ευτυχία.
■ Στο «Depayse-ment» της Oμάδας Ροπής ένας αφηγητής, δύο χορευτές και τρεις μουσικοί, σε μια παράσταση που παίζει με τις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ θεατών και ερμηνευτών.
■ Στην περφόρμανς «Α Little More Than Nothing» ο Χρήστος Μούχας μάς καλεί να ακούσουμε στη «σιωπή» ερεθίσματα που μας δίνει ο άλλος και δικές μας εμπειρίες.
■ Το σόλο «Becoming With Animal» της Ηρώς Βασάλου είναι ένα σκοτεινό τελετουργικό που θέτει ερωτήματα για τα όρια του σώματος, της πραγματικότητας και του σκηνικού χώρου.
■ Πώς κινητοποιεί τη σκέψη μας μια χορογραφία και ποιες αντιληπτικές διαδικασίες μπορεί να αναθεωρηθούν όταν παρακολουθούμε χορό αναρωτιέται η Αναστασία Βαλσαμάκη στο «Dis Joint».
■ Μια ξύλινη σανίδα και δύο χορεύτριες (Κάντυ Καρρά και Χαρά Κότσαλη) ερευνούν τα όρια της κινητικής επινοητικότητας και μελετούν το χορευτικό σώμα επί το έργον στο «Manoeuvre».
■ Σουρεαλιστικό και ατμοσφαιρικό, το «Reverie» των Γεωργίας Τέγου και Μιχάλη Θεοφάνους είναι μια βουτιά στο ασυνείδητο, σαν μια επίσκεψη στη Χώρα των Θαυμάτων.
■ Τέλος, το σώμα στο έργο «Vanishing Point» των Δάφνης Αντωνιάδου και Αλέξανδρου Βαρδαξόγλου γίνεται η αφορμή για ένα ταξίδι σε έναν κόσμο στα όρια φαντασίας και σκοτεινής πραγματικότητας.
Καθώς το Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων δεν σταματά να κινείται στα βήματα των νέων δημιουργών, ανακοινώθηκε ένα νέο open call για την 8η διοργάνωσή του. Χορογράφοι, χορευτές, δραματουργοί, ερευνητές και περφόρμερ μπορούν να καταθέσουν έως τις 14 Δεκεμβρίου προτάσεις χορευτικής έκφρασης, χορογραφίας, κίνησης και κινησιολογίας. Για να δούμε πώς υπερβαίνουμε δημιουργικά τις περιοριστικές συνθήκες. Αλλωστε, χορεύω σημαίνει εφευρίσκω από την αρχή τι με κινεί, τι με συν-κινεί και συγκινεί, τι με κινητοποιεί και τι με μετακινεί από όσα μέχρι τώρα γνώριζα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας