«"Anicca" στην αρχαία ινδική γλώσσα Pali σημαίνει προσωρινότητα και αποτελεί τον πυρήνα της διδασκαλίας του Βούδα», μας λέει ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος για το νέο του τζαζ άλμπουμ, που κυκλοφορεί με τον συγκεκριμένο τίτλο από την Utopia της Μικρής Αρκτου.
«Ηρθα σε επαφή με αυτή τη λέξη τον Μάρτη του '14 καθώς, αναζητώντας εσωτερική ηρεμία και γαλήνη, βρέθηκα σε ένα σεμινάριο διαλογισμού Βιπάσανα. Πηγαίνοντας κάποιος εκεί, παραμένει σιωπηλός για δέκα μέρες. Επιστρέφοντας στον έξω κόσμο, έγραψα το ομώνυμο κομμάτι και αποφάσισα να δώσω μια διαλογιστική κατεύθυνση σε παλιές και νέες συνθέσεις, να φιλτράρει, δηλαδή, κατά κάποιον τρόπο η εμπειρία που απέκτησα τη μουσική μου».
Καταπληκτικό άλμπουμ θέλω να σας πω το «Anicca», αναζητήστε το να το αγοράσετε, είναι πολύ... φευγάτο. Ο Ανδρέας παίζει τρομπέτα με έναν μαγικό τρόπο που, ειλικρινά, σε αιχμαλωτίζει.
«Από μικρός έπαιζα κιθάρα και στα δεκάξι μου πήρα την απόφαση πως ήθελα να γίνω μουσικός», λέει. «Από τη ροκ και το μπλουζ, που μου άρεσαν ώς τότε, ξεκίνησα να γνωρίζω την τζαζ. Συνέχιζα με την κιθάρα ενώ παράλληλα ερχόμουν σε επαφή με διάφορες τέχνες περνώντας από διάφορα στάδια. Δούλευα σε ένα φωτογραφείο και ονειρευόμουν να γυρίζω τον κόσμο με μια κάμερα στο χέρι, συμμετείχα σε μια θεατρική ομάδα και προετοιμαζόμουν για τη Σχολή Καλών Τεχνών. Για δύο χρόνια ήμουν πολύ μπερδεμένος και ένα απόγευμα άκουσα σε μια συλλογή του περιοδικού Jazz & Tζαζ τον Μάιλς Ντέιβιs να παίζει το "It never entered my mind" σε μια παλιά εκτέλεση. Επαιζε με μια ιδιαίτερη σουρντίνα (cup mute), όχι αυτή με την οποία είναι γνωστός ο ήχος του, και στην αρχή δυσκολεύτηκα να καταλάβω τι όργανο ήταν. Ενιωσα κάτι απίστευτο μέσα μου με αυτόν τον ήχο και αποφάσισα να προσπαθήσω να μάθω το συγκεκριμένο όργανο».
Την επόμενη μέρα ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος πήγε σε μια φιλαρμονική. «Πήρα μια τρομπέτα και προσπάθησα να βγάλω ήχο», συνεχίζει. «Η τρομπέτα έχει απίστευτες ηχοχρωματικές δυνατότητες, που ακόμα και σήμερα παραμένουν ανεξερεύνητες. Η μουσική με κάνει να νιώθω διάφανος και αυτό είναι μια πολύ ωραία αίσθηση».
Υπάρχουν όργανα (σε μια ορχήστρα) ανώτερα από τα άλλα;
«Ισως η κλασική ορχήστρα να αφήνει τέτοιες εντυπώσεις, κάτι που δεν ισχύει στην τζαζ. Η τζαζ είναι βασισμένη σε μια αρχή ισοτιμίας. Νομίζω ωστόσο πως η αληθινή συζήτηση δεν έχει να κάνει με την ανωτερότητα ή όχι αυτού ή του άλλου οργάνου, αλλά για την αντίληψη με την οποία χρησιμοποιείται το καθένα τους».
Το «Anicca» είναι η τρίτη προσωπική δισκογραφική δουλειά του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου. Ηδη από το 2006 ιδρύει το κουαρτέτο του παράλληλα με τις σπουδές του στο κονσερβατουάρ του Αμστερνταμ και δύο χρόνια αργότερα ηχογραφεί το πρώτο του cd «Perfumed Dreams», με δικές του συνθέσεις. Το 2012 κυκλοφόρησε το «Heart of the Sun», ένα αφιέρωμα στη μουσική των Pink Floyd, το αγαπημένο του ροκ γκρουπ.
Ο Ανδρέας γεννήθηκε τον Δεκέμβρη του 1981. Παίρνοντας αφορμή από το δεκαήμερο σιωπής που πέρασε στο σεμινάριο διαλογισμού «Βιπάσανα» τον ρωτάω αν «μπορούμε να ζούμε στη σιωπή και χωρίς μουσική», κάτι πραγματικά πολύ περίεργο.
«Την απάντηση ελπίζω να σου τη δώσω με την παρακάτω ιστορία: Ημουν κάποτε στο Αγιο Ορος και όταν πηγαίνω ταξίδι για πάνω από τρεις μέρες παίρνω πάντα και μια τρομπέτα μαζί, να παίξω έστω και λίγο, γιατί η τρομπέτα δεν σε συγχωρεί αν δεν ασχολείσαι μαζί της. Οταν, λοιπόν, είδαν κάποιοι μοναχοί σε μία σκήτη την τρομπέτα, μου ζήτησαν να τους παίξω λίγο! Η μουσική απαγορεύεται κανονικά στο Αγιο Ορος, αλλά επέμεναν και έτσι γίναμε συνένοχοι μιας παραβίασης, καθώς η δίψα για μουσική ήταν μεγάλη».
Αυτό το Σαββατοκύριακο ο Ανδρέας δίνει οκτώ σόλο παραστάσεις για παιδιά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Big Bang. «Για πρώτη φορά θα προσπαθήσω να συνδυάσω την όσφρηση με την ακοή δίνοντας μυρωδιές από τη φύση στα παιδιά, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε κατά πόσο μια διαφορετική μυρωδιά επηρεάζει αυτό που νιώθουμε όταν ακούμε τη μουσική», εξηγεί.
Τι σχέδια έχει για το επόμενο διάστημα;
«Το Πάσχα ηχογράφησα τη γιαγιά μου, η οποία είναι 87 χρόνων, να μου αφηγείται τις ιστορίες για νεράιδες με τις οποίες μεγάλωσα. Και θέλω να κάνω ένα cd προσθέτοντας διάφορα όργανα κάτω από τη φωνή της. Αλλά ο βασικός μου στόχος αυτή την περίοδο είναι να παρουσιάσουμε σε όσο περισσότερους χώρους και χώρες γίνεται το Anicca».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας