Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
15°C
16.8° 13.4°
1 BF
83%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 14.2°
2 BF
83%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
75%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.1° 12.1°
1 BF
85%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.1° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.9° 13.8°
1 BF
72%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
1 BF
82%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
1 BF
80%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
54%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
100%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
1 BF
73%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
82%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
12.7° 11.8°
0 BF
93%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 15.5°
0 BF
77%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
86%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
0 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
«Record Store Day» με νέες κυκλοφορίες και εκπλήξεις | Ingo Wagner/picture-alliance/dpa/AP Images

Μια μέρα γεμάτη βινύλια

Το Σάββατο 18 Απριλίου αποτελεί μία σπουδαία ημέρα για εμάς τους μουσικόφιλους. Είναι η «Record Store Day» και γιορτάζουν τα δισκοπωλεία. Τα ελάχιστα πια, ένα είδος προς εξαφάνιση. Ανοίγουν τις πόρτες τους αυτή τη μέρα, στήνουν live, κάνουν προσφορές, βοηθούν και οι καλλιτέχνες με τις δισκογραφικές εταιρείες βγάζοντας ειδικές για την ημέρα εκδόσεις. Η ιδέα για τη «Record Store Day» γεννήθηκε το 2007 στην Αμερική από μικρά ανεξάρτητα δισκοπωλεία που αναζητούσαν τρόπους για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες. Γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο ως μία παγκόσμια ημέρα γιορτής για τα ανεξάρτητα δισκοπωλεία. Οk, μπήκαν στο παιχνίδι και τα μεγάλα μαγαζιά, δεν το θεωρώ όμως αρνητικό. Γιατί δηλαδή να μη γιορτάζουν στην Ελλάδα και το Public και ο Μουσικός Ιανός; Μόνο καλό (θα) είναι για τη μουσική.

Στην πορεία η «Record Store Day» εξελίχθηκε σε γιορτή του βινυλίου. Γι’ αυτό και ο Παύλος Παυλίδης αποφάσισε να κυκλοφορήσει το Σάββατο ένα 7ιντσο βινύλιο (τα μικρά εκείνα δισκάκια των δύο τραγουδιών, με το ένα στη μία πλευρά και το δεύτερο στην άλλη) από την Inner Ear, σε περιορισμένα αντίτυπα. Περιέχει δύο ακυκλοφόρητα κομμάτια, «Σκουπίδια» και «Κατάδικος».

«Προέρχομαι από τη γενιά που πρόλαβε την εποχή του βινυλίου» επισημαίνει ο ίδιος. «Στην αρχή βγάζαμε τα άλμπουμ μας μόνο σε βινύλια, στη συνέχεια σε βινύλια και σε CD ταυτόχρονα, μετά περιοριστήκαμε στα CD, τώρα γυρίζουμε κάπως και στο βινύλιο γιατί επανήλθε στη μόδα, αν και αφορά περισσότερο τους συλλέκτες».

Η Inner Ear είναι μία ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία από την Πάτρα. «Υπάρχουν πλέον δίσκοι που βγαίνουν μόνο σε βινύλιο και όχι σε CD», μας λέει ο Δημήτρης Μπούρας, εκπρόσωπός της. «Το βινύλιο παρουσιάζει 30% αύξηση σε πωλήσεις, μερικά άλμπουμ εξαντλούνται από τις προπαραγγελίες ακόμα». Για τη συγκεκριμένη ημέρα επανέρχεται στην ενεργό δράση και η δισκογραφική εταιρεία Poeta Negra, κυκλοφορώντας σε 100 αριθμημένα αντίτυπα το βινύλιο των πρωτοεμφανιζόμενων Sans, «Mapping The Invisible».

Τι άλλο υπάρχει; Στο six d.o.g.s της Αβραμιώτου διοργανώνεται παζάρι δίσκων, από τις 2 το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα, με πολλά live και dj-sets, με ελεύθερη είσοδο. Το Public Συντάγματος καλεί τους Κωνσταντίνο Τζούμα - Κατερίνα Καφεντζή (Kafka) από τον Εν Λευκώ (10.00 - 13.00) και Τάκη Γιαννούτσο - Θοδωρή Βαμβακάρη από τον Red Fm (13.00 - 16.00) για να παίξουν τις μουσικές τους. Επιπλέον δίνει έκπτωση 23% στα βινύλια. Το ίδιο και ο Μουσικός Ιανός στη Σταδίου, χαρίζει το 1 με αγορές 5 βινυλίων, ενώ κάθε μισή ώρα μία τυχερή «απόδειξη» κερδίζει σπάνια βινύλια. «Το βινύλιο παρουσιάζει μία νέα δυναμική» μάς αποκαλύπτουν οι υπεύθυνοι του Ιανού. «Αρκετές από τις νέες κυκλοφορίες βγαίνουν και σε βινύλιο, ενώ γίνονται συνέχεια επανεκδόσεις. Οι πιστοί του βινυλίου εξακολουθούν να στηρίζουν την αγορά, ενώ ολοένα και περισσότεροι νέοι έρχονται σε επαφή μαζί του».

Το «Gorilla 11» στο Μαρούσι γιορτάζει επίσης με μοναδικές προσφορές κι ένα event-έκπληξη. Τέλος, προγραμματίζονται πολλές κυκλοφορίες από ξένα ονόματα όπως οι At the Gates, Candlemass, Metallica, Mastodon κ.ά. Επίσημος πρεσβευτής της «Record Store Day» είναι ο μοναδικός Ντέιβ Γκρολ των Foo Fighters.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μια μέρα γεμάτη βινύλια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας