Μοναδικά απολαυστική ήταν η συναυλία που έδωσαν στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής τα έγχορδα της Ακαδημίας του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών, στο πλαίσιο τρέχουσας ευρωπαϊκής περιοδείας σε Γερμανία, Ολλανδία, Ελλάδα, με συμμετοχή του Τούρκου πιανίστα Φαζίλ Σάι (25/1/2020). Το διάσημο βρετανικό σύνολο ίδρυσε ο σερ Νέβιλ Μάρινερ (1924-2016) το 1958 και το διηύθυνε μέχρι το 2011 οπότε και τον διαδέχτηκε ο βιολιστής Τζόσουα Μπελ.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το σπάνια παρουσιαζόμενο, μέτρια ενδιαφέρον «Κοντσέρτο για πιάνο αρ.1» του εντεκάχρονου Μότσαρτ. Εκλεκτός, ακραία ιδιοσυγκρασιακός μουσικός, ο Σάι έπαιξε σε σύγχρονο, μεγάλο πιάνο, δίχως το καπάκι, γεγονός που υπονόμευσε μερικώς την ένταση και την άρθρωση του εκπεμπόμενου ήχου.
Η μεστή μουσικότητας ερμηνεία του ήχησε πραγματικά αριστουργηματική και, κυρίως, ανέδιδε γενναιόδωρα μοναδική χαρά και πνευματική ευφορία! Αριστοτεχνικά σβέλτο, διάφανο, διάσπαρτο με ευφυείς, υφολογικά όχι άστοχους μανιερισμούς, το παίξιμό του παρέπεμπε υπόρρητα στην άρθρωση του τσέμπαλου, συνομιλούσε παιχνιδιάρικα με την ορχήστρα, απογειωνόταν ή/και καταδυόταν εκφραστικά σε θύλακες ονειροπόλησης, αγαλλίασης αλλά και δαιμονικής έντασης! Ο ίδιος ερμήνευσε και το δικό του «Κινούμενο περίπτερο» («Yürüyen Köşk»), μια εκτενή, έκδηλα εμπρεσιονιστικής γραφής κοντσερτάντε σύνθεση για πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων, αφιερωμένη στον Ατατούρκ.
Δίχως αρχιμουσικό, τα εξαιρετικά έγχορδα του συνόλου ερμήνευσαν τη «Συμφωνία δωματίου, op.110a» του Σοστακόβιτς («Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.8» σε μεταγραφή Ρούντολφ Μπάρσαϊ) και το «Ντιβερτιμέντο για ορχήστρα εγχόρδων» του Μπάρτοκ, αριστουργήματα του 20ού αιώνα, αντιπροσωπευτικά ιδιαίτερου ρεπερτορίου που, υπό διάφορες ανυπόστατες δικαιολογίες (ή και έλλειψη αυτοπεποίθησης;) ουδέποτε παίζουν οι ελληνικές ορχήστρες.
Οι εκτελέσεις χαρακτηρίστηκαν από συνολικό πνεύμα, αψεγάδιαστη ακρίβεια τόνου και καθαρότητα άρθρωσης, τέλειο συντονισμό, ρυθμικό σφρίγος, έμφαση στο γρήγορο παίξιμο και στην ανάδειξη της αγριότητας της γραφής ως χνάρι των δύσκολων καιρών δημιουργίας των έργων. Εξαιρετικές ήσαν οι συνεισφορές του Α’ βιολιού και του Α’ τσέλου στις ουκ ολίγες, δραματουργικά κρίσιμες σολιστικές παραγράφους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας