Είναι η νέα υπηρεσία streaming μουσικής και βίντεο. Ανήκει σε καλλιτέχνες, υπόσχεται υψηλή εμπειρία ακρόασης, έχει συγκεντρώσει την αφρόκρεμα της μουσικής, υπόσχεται να μην αδικεί τους δημιουργούς στην απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων. Αλλά δεν είναι δωρεάν υπηρεσία. Το Tidal ήρθε για να καλύψει τα κενά και τις μεγάλες αδικίες που -σύμφωνα με μερίδα ανθρώπων της μουσικής βιομηχανίας- δημιούργησε το Spotify. Θα τα καταφέρει; Ή μήπως θα διαρκέσει μέχρι τη στιγμή -όλοι λένε πως θα είναι σε λίγους μήνες- που η Apple θα μπεί στην αγορά;
■ Τι είναι το Tidal: Ξεκίνησε από τη Σκανδιναβία το 2009 με την ονομασία WiMP. Αργότερα πέρασε στην Aspiro, η οποία επιβεβαίωσε πως στο τέλος του 2014 είχε 500.000 συνδρομητές. Τον περασμένο μήνα αγοράστηκε για 56 εκατ. δολάρια από εταιρεία που ελέγχεται από τον Jay Z. Tidal σημαίνει «παλίρροια».
■ Πότε λανσαρίστηκε: Η επίσημη παρουσίασή του έγινε προ ημερών στη Νέα Υόρκη. Η σκηνή γέμισε από τους Jack White, Madonna, Rihanna, Beyonce, Jay Z, Chris Martin, Win Butler, Arcade Fire, Nicki Minaj, Usher, Κanye West, Daft Punk, Αlicia Keys. Η τελευταία πήρε τον λόγο και είπε: «Το Tidal είναι η πρώτη στην ιστορία διεθνής πλατφόρμα για τη μουσική και την ψυχαγωγία που ανήκει σε καλλιτέχνες». Προς το παρόν τα νούμερα λένε πως στην μπάνκα του έχει 25 εκατομμύρια τραγούδια και 75.000 βίντεο.
■ Γιατί δημιουργήθηκε: Για να αποκαταστήσει την τιμή της μουσικής στα μάτια (ή μάλλον τα αυτιά) των ακροατών, καθώς η δωρεάν παροχή των τελευταίων ετών ευτέλισε το καλλιτεχνικό προϊόν. «Κάποιος πρέπει να σέβεται τη μουσική», είπε χαρακτηριστικά ο Jay Z σε συνέντευξή του στο Billboard. «Θεωρούμε δεδομένο ότι η μουσική είναι δωρεάν, αλλά ξοδεύουμε 6 δολάρια για να αγοράσουμε ένα μπουκαλάκι νερό». Επίσης σημαντικό επιχείρημα των καλλιτεχνών -ιδιοκτητών είναι η διαφάνεια στην οικονομική σχέση εταιρειών και μουσικών. Το Tidal, βλέπετε, δεσμεύτηκε πως θα ρίξει άπλετο φως στους λογαριασμούς που αφορούν όχι μόνο τα δικαιώματα, αλλά και τον καυτό τομέα των προκαταβολών και συμφωνιών.
■ Πόσο κοστίζει: Σε αντίθεση με το Spotify, το οποίο (στην απλή μορφή) παρέχει δωρεάν τη μουσική του, στο Tidal πρέπει να πληρώσεις. Το απλό μηνιαίο συνδρομητικό του πακέτο (Tidal Premium) κοστίζει 9,99 δολάρια. Το πλουσιότερο (Tidal HIFi) κοστίζει τα διπλά, αλλά υπόσχεται σπάνια εμπειρία στον ήχο και τα βίντεο υψηλής ευκρίνειας.
■ Πώς θα χτυπήσει τους αντιπάλους: H έως τώρα τακτική του Tidal έδειξε ότι θα βασιστεί πολύ στις αποκλειστικότητες και την υπόσχεση πως «ό,τι υπάρχει στο Tidal δεν θα το βρείτε πουθενά αλλού». Είναι ένα παιχνίδι που και το Spotify γνωρίζει καλά. Απλώς το Tidal έχει προβάδισμα, καθώς ανήκει στους καλλιτέχνες και πλασάρεται ως η εταιρεία που «πονά» περισσότερο τη δημιουργία. Από την άλλη, θα πρέπει να λύσει στο εσωτερικό της ένα μεγάλο δίλημμα: αξίζει για τα μάτια της να αποξενωθούν οι καλλιτέχνες διά παντός από το Spotify και την Apple; Ή μήπως το φλερτ με όλους είναι πάντα προτιμότερο;
■ Η απάντηση του Spotify: H εταιρεία, που οδηγεί την κούρσα, επιμένει -σύμφωνα με την «Γκάρντιαν»- ότι το ελεύθερο streaming είναι ο τρόπος της να πείθει το κοινό να αγοράσει μια μηνιαία συνδρομή.
«Η δωρεάν υπηρεσία οδηγεί στην πληρωμένη: περισσότερο από το 80% των συνδρομητών μας ξεκίνησαν ως δωρεάν χρήστες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Daniel Ek πέρυσι. Παρ’ όλα αυτά από τα 60 εκατομμύρια χρήστες μόλις οι 15 εκατομμύρια πληρώνουν.
Η Apple έρχεται με άγριες διαθέσεις
Μετά την αγορά της Beats από την Apple είναι πλέον βέβαιο πως η εταιρεία μπαίνει γερά στον χώρο του streaming. Το ερώτημα είναι αν τον Ιούνιο, που θα ανακοινώσει τη δική της υπηρεσία streaming μουσικής, θα κρατήσει το όνομα Beats ή θα την ονομάσει αλλιώς ενσωματώνοντάς την στο iTunes. Ως τότε έχει τον χρόνο να τελειοποιήσει την εφαρμογή παρατηρώντας παλιούς και νέους αντιπάλους. Η υπηρεσία θα είναι συνδρομητική, υπάρχει όμως η σκέψη να προσφερθεί για μια δοκιμαστική περίοδο δωρεάν στους εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες iPhone και iPad.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Apple έχει ήδη κάνει την έρευνα αγοράς της και βρίσκεται στο επίπεδο των συζητήσεων. Eχει προσεγγίσει τους δισκογραφικούς κολοσσούς προσπαθώντας να εξασφαλίσει μια πρώτη δέσμευση. Η «Γκάρντιαν» από τη μεριά της επισημαίνει πως η αμερικανική εταιρεία έχει ήδη στελεχώσει ειδικές ομάδες με ανθρώπους της μουσικής και καλλιτέχνες που ασκούν επιρροή στο κοινό (μεταξύ τους ο πρώην αστέρας του Radio 1, DJ Zane Lowe αλλά και ο Τrent Reznor των Nine Inch Nails) προκειμένου να βρουν τρόπους να βελτιώσουν τις υπηρεσίες για τους χρήστες.
Το βασικό ζήτημα με την Apple είναι πως με το μέγεθος, την επιρροή και τη σχέση που διατηρεί ήδη με τη μουσική λόγω iΤunes αποκτά σαφές προβάδισμα, πριν καν μάθουμε το όνομα της πλατφόρμας της. Θα είναι τρομακτικά ανταγωνιστική, ακόμα και στη μηνιαία συνδρομή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κοστίζει 1-2 δολάρια λιγότερα από το Tidal.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας