Είναι παράδοση και οι παραδόσεις πρέπει να κρατιούνται: Glastonbury χωρίς κόντρες δεν γίνεται.
Σειρά φέτος παίρνει ο Kanye West, αυτός μπαίνει στο στόχαστρο των καθαρόαιμων «ροκάδων» του φεστιβάλ.
Μισό λεπτό να σας δώσω πρώτα το περίγραμμα. Φεστιβάλ Glastonbury, τριήμερο, το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός της Ευρώπης, διοργανώνεται στην ομώνυμη περιοχή (κοντά στο Μπρίστολ, νοτιοδυτικά, τρεις ώρες με το αυτοκίνητο από Λονδίνο) το τελευταίο συνήθως Παρασκευοσαββατοκύριακο του Ιουνίου.
Αμέτρητες σκηνές (γύρω στις 20!), 130-140 χιλιάδες κόσμος (τα εισιτήρια εξαντλούνται από τον Οκτώβριο, λίγες μόλις ώρες μετά την κυκλοφορία τους), χιλιάδες στρέμματα, βροχή και λάσπη.
Το περίφημο Glastonbury Festival - μία φορά πήγα το 2000, «χάθηκα», σούπερ, παίζουν εκατοντάδες καλλιτέχνες και συγκροτήματα, δεν προλαβαίνεις να δεις ούτε το 1/10 από αυτά.
Κατά καιρούς λοιπόν δημιουργούνται κάποιες κόντρες, ο κόσμος αντιδρά για ορισμένα από τα ονόματα στο line up του φεστιβάλ.
Τα μεγάλα ονόματα, όχι τίποτε παρακατιανά που παίζουν μεσημέρια στις μικρές σκηνές.
Ο headliner της πρώτης μέρας του φετινού φεστιβάλ είναι ο Αμερικανός ράπερ Kanye West.
Αν είναι καλός; Μόνο καλός; Σπουδαίος, ο καλύτερος στο είδος του τα τελευταία χρόνια.
Η παρουσία του εκεί όμως δημιουργεί αντιδράσεις. Πόλεμος από το κοινό στα social media, φοβήθηκαν κάποιοι πως απειλείται ο ροκ χαρακτήρας του φεστιβάλ. Αστεία πράγματα.
Ο πόλεμος όμως ήταν ανηλεής, ένας είδος bullying κατά κάποιο τρόπο, βοηθά σε κάτι τέτοιο και ο τρόπος λειτουργίας των social media, η αμεσότητά τους, αλλά και ο μεγάλος βαθμός διείσδυσης στο κοινό.
Mια οnline petition υπογράφτηκε στο τσάκα τσάκα από 100 χιλιάδες άτομα.
Ετσι, αναγκάστηκε να βγει να υπερασπιστεί τον Kanye West η κόρη του διοργανωτή του φεστιβάλ, η Εμιλι Εβανς, με επιστολή της στην «Guardian».
«Το ερώτημα δεν θα έπρεπε να είναι γιατί έρχεται ο Kanye, αλλά πόσο σπουδαίο είναι που έρχεται», τόνισε.
Και παρέθεσε μια σειρά σπουδαία ονόματα που ήταν headliners παλιότερα στο Glastonbury χωρίς να είναι ροκ: Στίβι Γουόντερ, Prodigy, Κέρτις Μέιφιλντ, Chemical Brothers, Jay Z, Gorillaz, Μπιγιονσέ και άλλοι πολλοί.
«Οι άνθρωποι που έρχονται στο φεστιβάλ πιστεύουμε πως είναι open-minded και θέλουν να διασκεδάσουν με τη μουσική, το θέατρο, την τέχνη και όλες τις άλλες δραστηριότητες», είπε.
Αναρωτήθηκε επίσης πώς είναι δυνατόν να γίνονται τόσο βιτριολικά σχόλια στο Ιnternet εναντίον του φεστιβάλ, ποιοι είναι οι άνθρωποι που κρυμμένοι πίσω από τους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές εκτοξεύουν απειλές.
Χώρια που, σύμφωνα με έρευνά της, πολλοί απ’ όσους βιάστηκαν να καταφερθούν εναντίον του φεστιβάλ δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους σε αυτό.
Και μη νομίζετε πως το κάνουν μόνο για τους ράπερ. Σκεφτείτε πως δεν ήθελαν ούτε καν τους Metallica επειδή ήταν πιο μέταλ και τους «λέρωναν» την αισθητική. Τα έχουν αυτά οι Αγγλοι.
Τους την έφερε πάντως με τον καλύτερο τρόπο ο Jay Z, πριν από χρόνια. Και αυτόν δεν τον ήθελαν.
Τι έκανε λοιπόν ο... πονηρός Αμερικανός σούπερ σταρ; Με το που ανέβηκε στη σκηνή διασκεύασε το πιο γνωστό τραγούδι των Oasis, ενός από τα «εθνικά» συγκροτήματα της Μεγάλης Βρετανίας.
Κίνηση ματ. Το κοινό τον αποθέωσε...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας