Πέθανε στα 81 του ο Αλέκος Κιτσάκης, το «αηδόνι της Ηπείρου». Τα τραγούδια που ερμήνευσε δεν είναι εύκολο να μετρηθούν. Ηταν δικά του και άλλων, είχαν χρώμα παραδοσιακό, εξυμνούσαν τη λατρεμένη του πατρίδα, την Ηπειρο, τη φυσική της ομορφιά, την ποιμενική ζωή, την ξενιτιά, τον έρωτα, αλλά και τους αγώνες του ελληνικού έθνους.
Πενήντα χρόνια καριέρας, αγώνων για επιβίωση, καλλιτεχνικής συνέπειας και μεγάλων μουσικών στιγμών είχε συμπληρώσει ο Αλέκος Κιτσάκης, το «Αηδόνι της Ηπείρου», όπως τον αποκαλούσαν. Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, ενώ νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Γεννημένος στο Ριζοβούνι της Πρέβεζας το 1934, έμεινε ορφανός ενάμισι έτους, πέρασε τα πρώτα του -πολύ στερημένα- χρόνια σε σπίτια συγγενών και πιτσιρικάς -στα τέλη του ‘46- ήρθε στην Αθήνα για μια καλύτερη τύχη. Φύλαξε πρόβατα, δούλεψε για ένα κομμάτι ψωμί σε διάφορες δουλειές (από αντιπροσωπείες αυτοκινήτων μέχρι θελήματα), γνώρισε την πιο σκληρή πλευρά της ζωής, αλλά όταν τραγουδούσε γοήτευε από τον Μανώλη Καλομοίρη μέχρι το απλό κοινό στην άλλη άκρη της Γης.
Στα εννέα του χρόνια, ντυμένος τσολιαδάκι, συμμετείχε σε βραδιές της Ηπειρώτικης Ομοσπονδίας. Η τύχη του άλλαξε, όταν κατά τη διάρκεια μιας φιλανθρωπικής εκδήλωσης στο Reχ, όπου συμμετείχε με τη Μαρίκα Κοτοπούλη, τον εντόπισε η πριγκίπισσα Φρειδερίκη. Ενθουσιασμένη τον πήρε μαζί της στο παλάτι, όπου και διέμεινε για μικρό χρονικό διάστημα.
Στη συνέχεια τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στο Οικοτροφείο Κέρκυρας (Αχίλλειο Ιδρυμα) και τον Σεπτέμβριο του 1949 στάλθηκε στη Γεωπονική Σχολή Πατρών (Σκαγιοπούλειο Ορφανοτροφείο), ενώ παράλληλα σπούδαζε στο Ωδείο Πατρών, έψελνε στην εκκλησία και συμμετείχε σε εκπομπές δημοτικού τραγουδιού στο ραδιόφωνο.
Με την επιστροφή του στην Αθήνα συμμετείχε σε εκπομπές της ΕΡΤ, ενώ εξασφάλισε, με τη βοήθεια του Μανόλη Καλομοίρη -που είχε γοητευτεί από την απίστευτη φωνή του- υποτροφία στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Δεν τελείωσε, όμως, τις σπουδές του λόγω στράτευσης. Συνεργάστηκε με τη δισκογραφική Odeon και υπολογίζεται ότι έχει ηχογραφήσει 2.500 τραγούδια.
Είχε συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του τραγουδιού, μεταξύ των οποίων ο Στέλιος Καζαντζίδης -για τον οποίο δεν έκρυβε τον θαυμασμό του-, η Καίτη Γκρέι, η Μαρινέλλα, η Ρίτα Σακελλαρίου, η Τζένη Βάνου, ο Περικλής Περράκης, ο Βασίλης Σούκας, ο Πετρολούκας Χαλκιάς και πολλοί ακόμα. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη, στον Αγιο Νικόλαο Κοπάνων, στα Γιάννενα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας