Ανοιξε και πάλι τις πύλες της στο κοινό, ύστερα από εκτεταμένες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης, η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά, στο ανακαινισμένο και ενεργειακά αναβαθμισμένο κτίριο επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου 22.
Η Βιβλιοθήκη έχει εμπλουτιστεί με νέα βιβλία, λειτουργεί πλέον με νέο ηλεκτρονικό κατάλογο, νέα τμήματα και υπηρεσίες. Ηδη δεκάδες βιβλιόφιλοι την επισκέπτονται καθημερινά και απολαμβάνουν τις υπηρεσίες της στο νέο αναβαθμισμένο περιβάλλον: δανειστική βιβλιοθήκη, 2 χώροι ανάγνωσης (στο ισόγειο και στον τρίτο όροφο), παιδικό τμήμα, εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα. Για τους ερευνητές είναι διαθέσιμες οι ειδικές συλλογές: τα παλαίτυπα, τα χειρόγραφα, το αρχείο περιοδικού και ημερήσιου Τύπου, η συλλογή των Χαρτών.
Στον ηλεκτρονικό κατάλογο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πειραιά, που φιλοξενείται στον ιστότοπο της «Πύλης για τον Πολιτισμό» www.culture.piraeus.gr, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να αναζητήσουν χρηστικές πληροφορίες για χιλιάδες τίτλους βιβλίων, αλλά και τις δράσεις που πραγματοποιούνται στη Βιβλιοθήκη. Εξυπηρετεί το κοινό Δευτέρα, Τρίτη Τετάρτη και Παρασκευή από τις 8.30 έως τις 14.30 και την Πέμπτη από τις 11.00 έως τις 19.00.
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης δήλωσε: «Χαίρομαι που η βιβλιοθήκη μας μετά από τις πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν εναρμονίζεται πλήρως με τις σύγχρονες πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής και φυσικά στον ρόλο της ως πολιτιστικός οργανισμός που στοχεύει στην πνευματική άνοδο της κοινωνίας της πόλης μας».
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλάζουμε τον Πειραιά για Ολους και Ολες», Γιώργος Γαβρίλης, τόνισε ότι η βιβλιοθήκη είναι μέρος αυτής της πόλης, έχει συνδέσει την πόλη με την πνευματική ζωή, είναι ο χώρος καλλιέργειας, τέχνης και γνώσης. «Το άνοιγμα της βιβλιοθήκης από σήμερα ξανακτίζει μια νέα σχέση της πόλης με την ιστορία της και με την αναζήτησή της» ανέφερε.
Για την ιστορία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, για τα χιλιάδες βιβλία, για τα νέα σημαντικά προγράμματα και για τους στόχους της βιβλιοθήκης μίλησαν η διευθύντρια Πολιτισμού Ευαγγελία Μπαφούνη, ο προϊστάμενος Τμήματος Βιβλιοθήκης και Ιστορικών Αρχείων Κωνσταντίνος Κουρμουλάκης και η βιβλιοθηκονόμος Χρύσα Καρααναστασιάδου.
Η ιστορία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πειραιά πάει πολλά χρόνια πίσω, όταν η ανάγκη ύπαρξής της απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο του νεοσύστατου δήμου (1835) από τις πρώτες συνεδριάσεις του. Στις 23 Μαΐου 1874, επί δημαρχίας Τρύφωνος Μουτσοπούλου, ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με τη διαθήκη του ο Δημήτριος Στ. Μαυροκορδάτος δωρίζει πλέον των 4.000 τόμων βιβλίων με σκοπό τη δημιουργία βιβλιοθήκης. Τη συλλογή αυτή θα εμπλουτίσουν, τα επόμενα χρόνια, με αξιόλογες δωρεές και άλλες προσωπικότητες της τοπικής κοινωνίας, όπως η Αργυρώ Φιράλδη, ο δήμαρχος Πειραιά Λουκάς Ράλλης, ο Γερμανός γιατρός Καρλ Ράινχολντ και ο Δημήτριος Ρετσίνας.
Επί δημαρχίας Τάκη Παναγιωτόπουλου, η Βιβλιοθήκη τελικά στεγάζεται και λειτουργεί σε χώρους στο πλαϊνό τμήμα του Δημοτικού Θεάτρου, στις 30 Ιανουαρίου του 1927. Το 1975, το δανειστικό τμήμα και το αναγνωστήριο μεταφέρθηκαν στον 5ο όροφο του δημαρχιακού Μεγάρου. Στη συνέχεια το 2004 αποκτά το δικό της κτίριο, στη συμβολή των οδών Ε. Βενιζέλου και Κολοκοτρώνη, μεταφέροντας εκεί το σύνολο της συλλογής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας