Εντυπωσιακή ήταν η απήχηση της παρουσίασης του τελευταίου βιβλίου της Σεμίνας Διγενή, με τίτλο «Αποδελτίωση» (εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή), στο κέντρο των Βρυξελλών. Πιο συγκεκριμένα, όσοι παρευρέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Atlas Hotels Brussels την Κυριακή 15 Μαΐου έζησαν μια αξέχαστη εμπειρία, συμμετέχοντας σε μια παρουσίαση που είχε απ’ όλα: εξαιρετικές τοποθετήσεις από τους ομιλητές, άκρως ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από το κοινό, συναίσθημα, γέλια, ακόμα και τραγούδι.
Η Σεμίνα Διγενή, σε ρόλο μαέστρου, εντυπωσίασε με την αυθεντικότητα και τη δοτικότητά της. Αναφέρθηκε σε σημαντικούς σταθμούς της πλούσιας πορείας της, σε ανθρώπους που ξεχώρισε για το ταλέντο, το ήθος και την ευγένειά τους, ενώ δεν δίστασε να εκμυστηρευθεί πως το αγαπημένο της είδος δημοσιογραφίας είναι η ερευνητική δημοσιογραφία.
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, κέρδισε το κοινό με τη μεστή ομιλία του, αναδεικνύοντας πολιτικές εκφάνσεις του βιβλίου. «Το βλέμμα της Σεμίνας και το γράψιμό της είναι πολυπρόσωπο. […] Είναι ένα βιβλίο ανάλαφρο, αλλά όχι ελαφρύ. Όλα τα κείμενα, βγαλμένα από διαφορετικούς ιστορικούς χρόνους, ακολουθούν μία εσωτερική σύνδεση και αλληλεξάρτηση, και είναι to the point. […] Είναι ένα έργο που περιγράφει αλλά και δείχνει τη διέξοδο σε εκείνα που ο λαός μας, οι λαοί του κόσμου ζουν, σήμερα, στην εποχή που το παλιό παλεύει να κρατηθεί στη ζωή, και το νέο παλεύει να γεννηθεί», ήταν μόνο μερικά από όσα ανέφερε.
Ο θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Μάνος Λαμπράκης, πραγματοποίησε μια διεισδυτική ανάγνωση του βιβλίου, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «Η Σεμίνα Διγενή έχει περάσει εδώ και αρκετά χρόνια στο σημαντικότερο πεδίο της διανοητικής της δημιουργικότητας. […] Η “Αποδελτίωση” είναι ένα ντοκιμαντέρ ψυχών. Νεοελληνικών ψυχών. Ένα ντοκιμαντέρ μέσα από ένα σύνολο διαφορετικών ή αλληλοσυμπληρούμενων αφηγήσεων. Είναι συνθετικές διαδρομές σε σημεία και περιοχές ενός παλίμψηστου ανθρώπων, ενός έθνους και μια φυλής μέσα και μετά την κρίση. Τα κείμενα της “Αποδελτίωσης” συνθέτουν την εικόνα μιας αντιφατικής “πόλης” με άξονες, διαδρομές και ανθρώπους που αποτελούν ένα παράδοξο και αναπόσπαστο σύνολο. Είναι μια “πόλη”, είναι το πολιτιστικό πρόσωπο μια “πόλης” που ζητά να διασταυρωθεί με τις αισθήσεις του αναγνώστη, είναι μια “πόλη” που μέσα από την γραφή της Διγενή ξαναγράφει την κοινωνική πραγματικότητα».
Η δημοσιογράφος και θεατρολόγος, Δέσποινα Σαββοπούλου, επικεντρώθηκε στη δημοσιογραφική αξία του βιβλίου, πραγματοποιώντας μια εις βάθος ανάλυση. Ειδικότερα, ανέφερε πως «το βιβλίο δεν είναι μια απλή αποδελτίωση, είναι περισσότερο ένα απόσταγμα ζωής, μιας ζωής γεμάτης θησαυρούς, που η Σεμίνα μοιράζεται μαζί μας για άλλη μια φορά. Η “Αποδελτίωση” περιέχει συνεντεύξεις με σημαντικούς ανθρώπους του πολιτισμού, με προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής, αλλά και με απλούς καθημερινούς ανθρώπους του μόχθου, αγωνιστές της ζωής, ενώ περιλαμβάνει επίσης αρθρογραφία και δημοσιογραφικές έρευνες. Είναι πολύ όμορφο και πολύ ουσιαστικό όταν η πολιτική συνδυάζεται με πνευματικότητα και πολιτισμό. […] Η Σεμίνα Διγενή ανεβαίνει συνεχώς τα σκαλιά της συγγραφής, χωρίς να την απασχολεί η κορυφή, αλλά αυτό το ίδιο το ταξίδι της γραφής που απολαμβάνει».
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Παναγιώτης Κολέλης, εστίασε στον αριστοτεχνικό τρόπο με τον οποίο αποτυπώνεται η αλήθεια στο βιβλίο της Σεμίνας Διγενή, καθώς και στη σημαντική συνεισφορά του στο να απαγκιστρωθούμε από τον μικρόκοσμό μας και να δούμε τη μεγάλη εικόνα γύρω μας. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η “Αποδελτίωση” είναι ένα συναρπαστικό βιβλίο. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Είναι, παράλληλα, και ένα εξαιρετικά σημαντικό βιβλίο, αφού διαφυλάσσει πρόσωπα, σκέψεις, στιγμές, διατηρώντας, κατά μια έννοια, ζωντανή τη συλλογική μνήμη. […] Βιβλία σαν κι αυτά δημιουργούν μια πυξίδα για να μάθουμε να διακρίνουμε τον θύτη από το θύμα, το δίκαιο από το άδικο, την προσήλωση σε αρχές και αξίες από την συμφεροντολογική προσέγγιση της ζωής, την ομορφιά του να μοιράζεσαι από το αποκρουστικό πρόσωπο της μοιρολατρίας, του εγωισμού και της αδιαφορίας. […] Η Σεμίνα δεν διακατέχεται από το σύνδρομο της κλειδαρότρυπας, αντίθετα, με όπλο την πένα της, βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των αδυνάμων, δίπλα στους πολίτες που χειμάζονται και παλεύουν να επιβιώσουν, ασκώντας κριτική στα κακώς κείμενα και κάνοντας αυτό που πρέπει να κάνει κάθε συνειδητοποιημένος και έντιμος δημοσιογράφος: να ελέγχει τα γεγονότα και να αποκαλύπτει την αλήθεια, όσα εμπόδια κι αν βάζουν στον δρόμο του».
Η βραδιά έκλεισε με τραγούδι από την σπουδαία ερμηνεύτρια Αναστασία Έδεν, η οποία καθήλωσε τους παρευρισκόμενους με τη φωνή της.
Εκδηλώσεις σαν κι αυτές στις Βρυξέλλες, όχι μόνο προάγουν και στηρίζουν το ελληνικό βιβλίο στο εξωτερικό, αλλά και δημιουργούν σημαντικό θετικό αντίκτυπο για ολόκληρο τον ελληνικό πολιτισμό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας