Με το ενδιαφέρον αφιέρωμα «Ποίηση και φιλοσοφία» κυκλοφόρησε το 15ο τεύχος (Ανοιξη 2015) του τετραμηνιαίου περιοδικού «ποιητική», που διευθύνει ο Χάρης Βλαβιανός (εκδ. Πατάκη).
Εξαιρετικά δοκίμια των Ράιμοντ Γκες («Ποίηση και γνώση»), Στέλιου Βιρβιδάκη («Ποίηση και/ως φιλοσοφία»), Χανς-Γκέοργκ Γκάνταμερ («Ποίηση και στίξη»), Βάσως Κιντή («Η γλώσσα και η γλώσσα της ποίησης»), Ινγκεμποργκ Μπάχμαν («Το συγγραφικό εγώ»), Μπρούνο Κάνι («Ποίηση και φιλοσοφία: Στο κατώφλι του ακατονόμαστου»), φιλοξενούνται στο πολυσέλιδο αφιέρωμα.
«Koινό στοιχείο ανάμεσα στον φιλόσοφο, στον ποιητή (ή στον καλλιτέχνη) και στον επιστήμονα είναι η έκπληξη. Δεν περιορίζονται, όμως, στο να εκπλήσσονται -θα ήταν μάταιο-, θέτουν επίσης ερωτήματα. Στην απορία ή στη διερώτηση, εδώ έγκειται ο δυναμισμός της σχέσης μας με τον κόσμο», αναφέρει ο Μπρούνο Κάνι, διδάκτορας στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Paris 8 Vincennes-a-Saint- Denis, στη συζήτησή του με τον Κωνσταντίνο Ηροδότου.
Πέρα από το πεδίο του λεξιλογίου, ποίηση και φιλοσοφία είναι συμπληρωματικές ως προς τον πειραματισμό του λόγου, κατά την άποψή του.
«Η ποίηση εξερευνά νέα εδάφη τού λέγειν, για να επιχειρήσει μια νίκη έναντι του ανείπωτου -μεγάλος συγγραφέας είναι εκείνος που μας δίνει τη δυνατότητα να διαλαλήσουμε ό,τι ήταν πριν ανέκφραστο-, ενώ η φιλοσοφία εξερευνά εδάφη του λεγόμενου (της σκέψης με την ευρεία έννοια), για να επιχειρήσει μια νίκη έναντι του αδιανόητου».
Στο νέο τεύχος, που το εξώφυλλό του κοσμεί το έργο του Καζιμίρ Μαλέβιτς «De Sportlieden», ο αναγνώστης θα βρει ακόμα ποιήματα των Ζέφης Δαράκη («Ο ύπνος είναι ρόδο»), Νίκου Λεβέντη («Η παρωδία του βίου»), Γιώργου Βέλτσου («Γυναίκες») κ.ά. Επίσης των Πάουλ Τσέλαν («Πέντε ποιήματα»), Σίνεϊ Μόρισεϊ («Κόρη»), Αλεξάντρ Μπλοκ («Ποίηση για τη θαυμάσια Δέσποινα»), Εουτζένιο Μοντάλε Χανς Τιλ, Κίραν Κάρσον σχολιασμένα από τους μεταφραστές τους.
Ενα δοκίμιο του Μιχαήλ Πασχάλη για τον Κ.Π. Καβάφη και την «Ποιητική του μεταιχμίου», παρουσίαση της ποιήτριας Δήμητρας Χριστοδούλου από τον Μιχάλη Γκανά, κριτική παρουσίαση νέων εκδόσεων εμπλουτίζουν την «ποιητική», που δίνει τροφή στη σκέψη και τη φαντασία σε δύσκολους καιρούς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας