Φανατικά υπέρ των ανοιχτών μνημείων για τους σύγχρονους επισκέπτες και σταθερός υποστηρικτής της άποψης ότι οι άνθρωποι δίνουν ζωή στους αρχαιολογικούς χώρους, ο Πέτρος Θέμελης εφευρίσκει κάθε χρόνο τρόπους, ώστε η Αρχαία Μεσσήνη να επιφυλάσσει μια έκπληξη για τους επισκέπτες της.
Οχι ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο, καθώς η περιήγηση στον καλοδιατηρημένο αρχαιολογικό χώρο είναι μια ολοκληρωμένη εμπειρία.
Αλλά οι καταβολές του Πέτρου Θέμελη τον οδηγούν και προς τη σύγχρονη τέχνη. Ο καθηγητής Αρχαιολογίας και διευθυντής του ανασκαφικού και αναστηλωτικού έργου στην Αρχαία Μεσσήνη είναι γιος του φιλόλογου και υπερρεαλιστή Θεσσαλονικιού ποιητή Γεωργίου Θέμελη και από μικρός λάτρεψε τα γράμματα και τις τέχνες.
Εξάλλου μέχρι σήμερα, όταν θέλει να ξεκουραστεί από τις ανασκαφικές δράσεις του, ζωγραφίζει και σπανιότερα γράφει ποίηση.
Αυτό το καλοκαίρι λοιπόν (από τις αρχές Αυγούστου και για όλο τον Σεπτέμβριο) παρουσιάζει εντός του αρχαιολογικού χώρου την πρώτη έκθεση σύγχρονης τέχνης και τα έργα δύο γυναικών εικαστικών, της γλύπτριας Αλεξάνδρας Αθανασιάδη και της ζωγράφου Ιόλης Ξιφαρά.
Η έκθεση με τίτλο «Θώρακες, άλογα και άνθη» (επίσημα εγκαίνια στις 10 Σεπτεμβρίου) πραγματοποιείται σε επιμέλεια Λουίζας Καραπιδάκη και οργάνωση του Πέτρου Θέμελη και της Εταιρείας Αρχαιολογικών Μεσσηνιακών Σπουδών.
Τα είκοσι γλυπτά της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη, όλα δουλεμένα με ξύλο, σίδερο και ορείχαλκο, παραπέμπουν στα υλικά κατάλοιπα του παρελθόντος ως προς το θέμα «θώρακες και άλογα» αλλά και τις μνημειακές διαστάσεις τους.
Η Ιόλη Ξιφαρά χρησιμοποιεί την τεχνική του fresco. Οι συνθέσεις και οι εικονογραφικοί υπαινιγμοί των νωπογραφιών της αντανακλούν τους μύθους και τις ιστορίες των τόπων και των ανθρώπων.
Οι δύο εκθέσεις πραγματοποιούνται στο μνημειώδες Γυμνάσιο της Αρχαίας Μεσσήνης και τα σύγχρονα έργα συνομιλούν αρμονικά με τα πολυάριθμα μνημεία και τις αρχαιότητες συνδέοντας το παρόν με το παρελθόν.
«Η Αρχαία Μεσσήνη, πέρα από τις ποικίλες μορφές, τις υποστάσεις και τις διαστάσεις της, είναι πρωτίστως μια τρισδιάστατη δημιουργία που συνομιλεί με το φυσικό περιβάλλον. Ενα περίοπτο έργο τέχνης που συγκροτείται σταδιακά από τα διάσπαρτα μέλη του, αναδύεται μέσα από επιχώσεις σκοτεινών αιώνων, ζει στο παρόν μια δεύτερη ζωή που προοιωνίζεται αιώνια» γράφει ο Πέτρος Θέμελης.
«...η Μεσσήνη εμφανίζεται στα μάτια μας με μια νέα, εξελισσόμενη διαρκώς μορφή που έλκει, εμπνέει, συγκινεί, γοητεύει και απαιτεί ταυτόχρονα ταπεινότητα και ευαισθησία στην προσέγγιση και τη χρήση των χώρων της από τους θνητούς αυτού του κόσμου.
Στο απώτερο λαμπρό παρελθόν της, πλήθη γέμιζαν το θέατρο, την αγορά, το Ασκληπιείο, το Γυμνάσιο, το Στάδιο, την Παλαίστρα για να δουν, να ακούσουν, να συζητήσουν, να σκεφτούν, να διασκεδάσουν, να προμηθευτούν προϊόντα. Πλήθη συρρέουν σήμερα από όλο τον κόσμο για τους ίδιους γενικά λόγους.
Αισθάνομαι τον παλμό των μνημείων της Μεσσήνης τού σήμερα που στεγάζουν και πάλι δημιουργίες, δρώμενα και τέχνεργα υψηλής αισθητικής, αναλαμβάνοντας σημαντικό παιδευτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό ρόλο», καταλήγει ο άνθρωπος που επί τριάντα χρόνια ανέσκαψε τα χώματα της Μεσσήνης.
Από την πλευρά της η ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Λουίζα Καραπιδάκη αναφέρει: «Η απόπειρα συνεύρεσης δύο εικαστικών, μιας γλύπτριας και μιας ζωγράφου, με διαφορετικές εννοιολογικές και πλαστικές προσεγγίσεις, στο φυσικό περιβάλλον ενός αρχαιολογικού χώρου αποτελεί σίγουρα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εγχείρημα και μια απτή απόδειξη της δύναμης της τέχνης στο διηνεκές του ελληνικού πολιτισμού.
»Η περίπτωση της συγκεκριμένης εκθεσιακής επιλογής των εικαστικών Αλεξάνδρας Αθανασιάδη και Ιόλης Ξιφαρά θα αποτελέσει αναμφίβολα μια ενδιαφέρουσα περιήγηση με την εναλλαγή των οπτικών εντυπώσεων του θεατή από το αρχαίο στο σύγχρονο.
»Οι δύο καλλιτέχνιδες με ένα απόλυτα σύγχρονο λεξιλόγιο στον τρόπο της εικαστικής τους έκφρασης παραπέμπουν στη μνήμη, στην Ιστορία, στην τέχνη του αρχαίου πολιτισμού χρησιμοποιώντας υλικά και τεχνικές της αρχαίας τεχνολογίας καθώς και ποικίλες σημασιολογικές αναφορές».
«Θώρακες, άλογα και άνθη», Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Μεσσήνης, Μαυρομμάτι Ιθώμης, Δήμος Μεσσήνης, τηλ. 27240-51201 Από τις 8 το πρωί ώς τις 8 το βράδυ μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας